Foto: Arno Saar
Galeriid
16. oktoober 2015, 14:46

GALERII | Jüri Kuuskemaa uuenenud Maiasmokast: kohvik ei ole joomakoht! (8)

Tallinna vanim järjepidevalt tegutsev kohvik Maiasmokk sai uue sisekujunduse, mispuhul korraldati magus tutvumisõhtu.

Kohvikusse saabunutele pakkus muusikalist elamust Trio Comodo, Peeter Kaljumäe ja teater Varius esitasid ajastukohaseid etüüde ning stilist Gerly Tinn tutvustas kohvikumoodi läbi aastakümnete.

Eesti vanima kohviku lugu algas 1864. aastal, kui Georg Johann Stude ostis ära Vanalinnas tegutsenud väikese kondiitriäri ja muutis selle õitsvaks kohvikuks ja kondiitritööstusettevõtteks. Eesti kunstiajaloolase Jüri Kuuskemaa sõnul on kohvik suhtluskohaks.

Viiendast eluaastast kohvikutes käinud Kuuskemaa õppis kohvikukultuuri tundma vanaemaga randevuudel käies. "Seal käisid eestiaegsed vanemad daamid ja härrad minu vanaemaga vestlemas, keda nõukogude võim oli kogemata jätnud Siberisse saatmata - kunstnikud, kirjanikud ja näitlejad," sõnas Kuuskemaa.

Meeldiv atmosfäär ja sõbralikud teenindajad tekitasid alati sooja ja koduse tunde. Kuuskemaa sõnul ei küsinud teenindaja, mida ta tellida soovib, vaid teadis seda. Ettekandjad jagasid klientide muresid ja suhtlesid, tundes huvi perekonnaliikmete käekäigu või tegemiste kohta.

"Mina muidugi väikese põngerjana puutusin kokku valdavalt vanemate inimestega, mis selles mõttes oli tülikas, et kui ma teismelise ikka jõudsin, oli mul raskusi suhelda kenade tütarlastega, sest vanade naistega rääkimine oli osutunud huvitavamaks, kuna noored tüdrukud ei teadnud nii palju," sõnas ajaloolal muiates.

Mis puudutab üleüldiselt kohvikukultuuri, püsis see Kuuskemaa sõnul nii kuuekümnendatel kui ka seitsmekümnendatel aastatel. Kaheksakümnendatel hakkasid kohvikud asenduma baaridega. "Kohvik on niisugune koht, kus ei jooda mitte alkoholi, vaid kohvi ja süüakse saiu ja koogikesi ning suheldakse, see ei ole mitte joomakoht," sõnab Kuuskemaa.

Magusast tumedat šokolaadi eelistav Kuuskemaa käib tänapäevalgi vahetevahel mõningates kohviku-sarnastes toitlustuskohtades, nagu ta ise ütleb. Kuigi marmorplaatidega ümmargused lauad on kohvikutest kadunud, võib leida kohvikule omast teenindust nii mõnestki kohast.