KAKS SÜDANT SAID ÜHEKS: Kolme meetri kõrgune Malõš ehk Väikemees ja Arvo Iho lembehetkel. Karu kasvatasid alates neljandast elukuust üles endine tsirkuseartist Valentina Pantelejenko ja endine eriüksuse ohvitser Viktor Gorbatšov. Foto: Tõnu Noorits
Inimesed
15. oktoober 2015, 07:00

"Karu vaatas mulle otse silma sisse ja tekkis tunne, et seda meest pole vaja karta." (6)

Kuidas filmimees Arvo Iho "Karu südant" lavastades pooletonnise metsaotiga sõbraks sai.

Kuidas filmimees Arvo Iho "Karu südant" lavastades pooletonnise metsaotiga sõbraks sai.

"Karu nuuskis mu pea üle nii põhjalikult, nagu vaataks mind läbi perearst. Kui see protseduur tehtud, vaatasin talle otsa ning ta pesi tänutäheks mu näo oma keelega üle. Ma olin lummatud, olin ta võimuses," meenutab režissöör Arvo Iho esmakohtumist isakaru Malõšiga, kel oli kandev roll 2001. aasta filmis "Karu süda". Sõprus pole sestsaadik katkenud: alles hiljaaegu tundis mesikäpp Iho juba kaugelt ära.

66aastase ingerlase Arvo Iho näpp on operaatori või režissöörina 55 filmi küljes olnud. Võib öelda, et nii toeka karjääri puhul pole filmimaailmas ainsatki ametit, mida Iho ei tunneks kui oma taskut. Tänu ühele oma vapiteosele – "Karu süda" – on ta aga tuttav ka karude maailmaga. Tegija läks üle keha loosse niivõrd sisse, et paiguti hakkas ta juba uskuma, et on ka ise eelmises elus karu olnud.

Edasi lugemiseks: