Indrek TaalmaaFoto: Teet Malsroos
Tele
12. oktoober 2015, 22:42

"KÖÖK" | Kas peakokk on pilves? Või hoopiski armunud?

Maks on plindris, sest restorani omaniku Kolomani naine hakkab talle silma viskama. Peakokk Viktor Paulus on aga kahtlaselt heas tujus ja alluvatel on selle kohta lausa kriminaalne teooria. Kogu suhtemöll läheb aga täiega kõrbema, kui Maks leiab ennast silmitsi armukadeda omanikuga, peakokk aga satub alluvate liigse hoolitsuse tõttu lausa haiglasse.

Nii nad kirjutavad telekavades enne tänase osa algust. Vaatame, mis juhtuma hakkab, kuidas Maks ennast välja vingerdab ja kas Viktor Paulus satub tõepoolest haiglasse?

Ja veel, kohe alguses mainin, et minu looke pole telekriitika ega teleanalüüs. Kindlasti mitte ka kriitika näitlejameisterlikkuse üle. Selleks on olemas teised kirjutajad ja väljaanded. Minu looke on pisuke kokkuvõte koos mõne isikliku emotsiooniga. Ja ongi kõik.

Tänane osa algab sellega, et peakokk Viktor Paulus (Indrek Taalmaa) paneb lille ja kaardi naaberrestorani peakoka Helena (Karin Tammaru) auto klaasipuhastaja alla. On ju juba mitu osa nende vahel miskit susinenud. Isegi kinos on koos käidud.

Samal ajal on Maks (Kristjan Kasearu) restoranis duši all ja teda näeb seal restorani praegune omane Kristiina (Gerli Rosenfeld). Näib, et vaatepilt on omanikule meelepärane ning kaadri taga tõdeb Maks, et kui naine midagi tahab, siis ta seda ka saab. No elame, näeme!

Edasi liigume meie restorani baari, kus Maks kinnitab baarman Kasparile (Veljo Reinik), et Kristiina tahab teda. Kaspar ei taha uskuda, kuid Maks kinnitab, et Kristiina ja Koloman on ju lahus. Baari tuleb ka Kristiina, kes Maksi endaga kaasa kutsub, kuid Maks ajab endale meelega kohvi peale. Kuidas ta nüüd ikka selliste plekiliste riietega tuleb?

Samal ajal liigub köögis ringi heatujuline peakokk. Ta kiidab Sergo (Lauri Pedaja) valmistatud toitu, kondiiter Lui (Andres Roosileht) pritsib peakokale kogemata mingit kreemi peale, kuid ka see on maitsev. Peakokk annab Fredile (Märt Koik) isegi oma vana võla ära ja lõpuks kallistab ta administraator Vikat (Margaret Kodusaar)! Mis toimub?

Aga tegelikult – Viktor Paulus on ju armunud! Seepärast ta ongi heas tujus! Ja see on ju nii vahva.

Kristiina kurdab restoranis ettekandja Saskiale (Miina Vilo), et tal on meest vaja. Saskia kinnitab, et nemad on Maksiga praegu samuti lahus ja on ainult sõbrad, mille peale ei saa Kristiina jätta mainimata, et sõprus on nii tore.

Köögis käib tõsine arutelu selle üle, mis on peakokaga lahti. Fred kinnitab teistele, et peakokk on pilves, sest ta on sõbralik ja ebaadekvaatne. Teda tuleb hakata jälgima.

Restorani ühes tagaruumis on Maks, ja sinna tuleb ka Kristiina. Ta hakkab poisile lähenema, uurides, kus virsikuid hoitakse. Õnneks tuleb Saskia, olukord laheneb. Vähemalt selleks korraks.

Vahepeal näidatakse ka peakokka, kes helistab ja räägib kellegagi. Ta kinnitab, et on oodata väga maitsvat saadetist. Ju ta siis Helenaga räägib- Seejärel raputab Viktor väikesele koogile tuhksuhkrut peale ja paneb koogi karpi. Ta nuusutab veel tuhksuhkrut nii, et nina ja ninaalune on valge tuhksuhkruga koos. Näib nagu oleks Viktor Paulus midagi kangemat nuusutanud.

Pärast seda siirdub peakokk kööki, kus kõik teised teda näevad. Fredile ei anna rahu see valge tolm peakoka ninal ja nina all. Peakokk kinnitab, et see on tuhksuhkur, kuid see pole piisav vastus Fredile. Nüüd tuleb hakata peakokka kindlasti jälgima.

Peakokk kohtubki väljas restorani varustajaga. Selle tüübiga, kas talle alati igasugu maistvaid toiduaineid toob. Mõnikord ka selliseid, mis on pahaks läinud või kes teab, kust pärit. Nüüd käib jutt orhideest, mida oleks juba homseks vaja. Varustaja lubab asja uurida, Hollandist peaks selle ju ikka kätte saama.

Kuna seda vestlust jälgivad ka kõik teised köögitöölised, siis võtab peakokk teema lühidalt kokku, et homseks peab varustaja delfiinimaksa tooma. No see on veelgi kahtlasem. Varustaja kinnitab teistele, et peakokk tellis lilli, kuid mitte ei taha töötajad seda uskuda.

Maks ja Kristiina satuvad kokku peakoka kabinetis. Kristiina asub taaskord rünnakule, kuid õnneks siseneb peakokk. Seegi kord pääseb Maks puhta poisina.
Naaberkokk leiab oma auto kojamehe alt lille ja kaardi ning väikese koogikarbi. Kahjuks on see karp tühi, sest meie üle-eelmisest osast tuttav kodutu, härra Raadik (Donald Tomberg) on jõudnud selle ära süüa.

Mees kinnitab, et see oli võrratu kook ja vaimutoidu jättis ta ju ometigi Helenale alles. Helena helistab Viktorile ning lepitakse kokku kohtumine tunni aja pärast.

Peakokk on oma kabinetis, kuulab biitlite laulu "Love Me Do" ja tantsib. Fred ja tema jüngrid luuravad ukse vahelt. Nüüd on kõik selge – peakokk on ikka kõva laksu all! Teda ei tohi autorooli lasta ja Fred teeb ettepaneku ülemus külmkambtrisse kinni panna.

Üheskoos meelitatakse peakokk külmkambrisse ja seejärel uks lukku. Peakokk lubab küll kõik maha lüüa, kuid ust ei avata. Fred kinnitab teistele, et muretsemiseks pole põhjust, sest ta jättis peakokale sinna ka teki ja kasti konjakit.

Peakokk karjub ja vannub, pargis istub Helena ja ootab. Peakokk leiab konjaki ja karjub, Helena ootab. Peakokk hakkab konjakit jooma, Helena lahkub pargist.

Kuid vahepeal taaskord ka baari. Kristiina uurib Maksilt, kui kaua kavatseb Maks tema eest põgeneda? Maks tõdeb, et nii kaua, kuni Kristiina talle enam külge ei löö. Seda vestlust näevad pealt ka Saskia ja Vika – Maksi endised sõbratarid.

Maks teeb Kristiinale ettepaneku teda vallandada, kuid Kristiina tõdeb külmalt, et ta vallandab hoopis Natali või Kaspari! Maks ei saa aru, miks just neid? No need on ju Maksi sõbrad! Ja mille eest Kaspar vallandatakse? Kristiina viskab katki kalli veini pudeli – selle eest, et Kaspar lõhkus ära kalli veini pudeli.

Seejärel annab Kristiina Maksile sedeli oma aadressiga ja käsib õhtul kohal olla. Vot sedasi! Nüüd sekkub Saskia – ta küsib ülemuse mobiili, kuna ta enda omal on aku tühi- Huvitav, mida ta sellega nüüd teeb? Ju tal mingi salakaval plaan on!

Samal ajal saab Kaspar teada seda, et just tema oli see, kes selle kalli kraami katki tegi- Kaspar ei saa üldse mitte midagi aru, kuid ta on nõus töölt kinga saama. Peaasi, et Maks Kristiinaga ei peaks magama! Ikkagi sõber ju.

Järgmisel hommikul, õues. Helena saabub tööle ja Viktor läheb tema juurde vabandama, et ta ei saanud tulla, kuna töötajad lukustasid ta külmkambrisse. Naine ei usu seda ja läheb vaikides meie peakokast mööda.

Kurat, nüüd on vist selle suhtega asjad ühelpool. Ja tegelikult, mida ikka arvata. Vaevalt, et nüüd kohtingule tulema pidanud mees külmkambris kinni oli! See oleks ju nagu filmis, mitte nagu päriselus.

Peakokk on järgmisena köögis. Ta tervitab kõiki, kutsudes neid juudapoegadeks. Lühikese ajaga vallandab ta terve oma köögimeeskonna. Uskumatu lugu, aga eks ole "Köögis" vallandamisi ka varem ette tulnud. Õnneks on kõik vallandatud veidi hiljem tagasi tööle saanud.

Töötajad on õues ja ei suuda mõista, kuidas need asjad nüüd sedasi läksid. Saabub varustaja! Mida ta seal põues peidab? See on ju varustaja mobiil! Mida ta siis peakokale tõi – orhidee! Fredil ei jää muud üle kui tõdeda, et meduus talle suhu roojas.

Näib, et asjalood polnud sugugi nii halvad, kui kardeti. Kuidas see vanasõna oligi, et hirmul on suured silmad. Huvitav, kui suured silmad meduusidel on?

Järgmisena näeme juba Fredi ja tema jüngrite vabandamist peakoka ees. Nemad tahtsid ainult head ja nad ongi parajad junnid. Peakokk on viimase väitega igati nõus, kõige muuga ta nõus ei ole.

Järgnevalt käib Fred koos teistega veel ka Helena juures vabandamas. Fred, Leino, Lui ja Sergo on tõepoolest õnnetud. Näib, et naine võtab vabanduse vastu. Kuidas nad said üldse arvata, et Viktor on narkomaan. Helena helistab Viktorile ja teeb ettepaneku eilset kohtumist korrata.

Oh, nüüd lähevad asjad ikka vist õigele rajale tagasi. Ja see oleks ju hea, sest Helena on Viktorile hästi mõjunud. Viktoris on hakanud välja lööma ka inimlikke jooni.

Kuid, me jõuame veel ka Kristiina juurde, täpsemalt magamistuppa. Maks kinnitab, et ta tuli rääkima. Kristiina on seiksikas pesus ja ütleb, et räägime, aga hiljem ja lükkab Maksi voodisse!

Nüüd on vist kõik!

Aga ei – on kuulda meeshäält! Koloman (Mart Aas) on saabunud! Kristiina lükkab Maksi voodist välja ja kutt varjub voodi alla. Tulijaks ongi Koloman, kes ise Kristiina juurde voodisse läheb.

Veidi hiljem tõdeb Koloman, et nad peaksid Kristiinaga tihedamini lahutama. Kristiina uurib, et miks mees üldse tuli? Koloman vastab, et Kristiina saatis ju sms-i ja kutsus.

Nüüd on selge nii vaatajale kui ka Kristiinale, mida Saskia Kristiina mobiiliga tegi!. Samal ajal roomab Maks mööda põrandat ja üritab magamistoast põgeneda. Maks pole ju mitte milleski süüdi, kuid peab ikkagi põgenema.

Õhtul ootab peakokk imeilusa ja arvatavasti ka imekalli orhideega Helenat! Helena tulebki, kuid väljas ootavad teda tema mees ja poeg? Vähemalt selline mulje jääb nii televaatajale kui ka Viktorile. Mis see nüüd veel on? Peakokk haarab südamest ja vajub istuli.

Koloman ja Kristiina on ikka veel voodis, kui heliseb Kolomani mobiil – keegi ütleb, et peakokk sai insuldi.

Järgmisena olemegi restorani juures. Peakokka viiakse kanderaamil kiirabiautosse. Kõik restoranitöötajad seisavad kurbade ja süngete nägudega ning vaatavad, kuidas peakokk kiirabiautosse tõstetakse. Saabub ka Helena, Fred ulatab talle orhidee.

Selline osa seekord – oli huumorit, oli armastust, oli kurbust ja nukrust. Oli pingelisi suhteid ja ootamatuid pöördeid sündmustes. Ja asi jäi ju pooleli üsnagi tõsises kohas. Tuleb oodata järgmist nädalat, et saada teada, kuidas Viktor Pauluse tervisega lood on.

Miks Helena sedasi käitus? Kas Kristiina laseb nüüd Saskia lahti? Ja eks ole küsimusi veel!