Eesti uudised
13. oktoober 2015, 07:00

"See oli tohutult suur lendav objekt ja õhus oli kuulda justkui elektrit!" (113)

Noormees püüdis varahommikul Keilast Tallinnasse Lasnamäele sõites kahel korral telefoniga videole kummalise valguskera taevas.

"Siin telefonis tundub see valgus väikesena, aga tegelikult oli see palju suurem ja eredam," räägib noormees, kui näitab Õhtulehele telefoniga filmitud valguskera. "Tunnet, mis meid seda nähes valdas, on võimatu kirjeldada!"

Paranormaalsete nähtuste uurija Igo Volke vaatab samuti videot ja ütleb, et noormees on filmida saanud kõige klassikalisemat UFO juhtumit.

Kell on viis hommikul. Vene päritolu noormees sõidab koos pruudiga Keilast Tallinna poole. Nad tulevad sõbra juurest ja kiirustavad koju Lasnamäele. See kõik leiab aset paar nädalat tagasi, 27. septembri varahommikul, kui taevas sirab täiskuu. Anonüümsust palunud noormees on roolis ja hoiab pilgu maanteel.

Järsku teatab tema tüdruksõber kõrvalistmelt, et taevas on kummaline valgus, mis veidralt ühest kohast teise hüppab. Noormees kiikab esiaknast välja ja näeb ka ise taevas hüplevat kera. Ta peatab auto ja nad jäävad tee äärde seisma. Mõlemad noored hakkavad valgust oma telefonidega filmima.

"Selles videos, mida ma teile näitan, ei ole see pilt tegelikult üldse selline, nagu me kohapeal seda kõike tajusime ja nägime," ütleb mees, kui kohtume temaga Tallinnas rahvusraamatukogus.

Ta on mitu päeva otsinud kedagi, kes suudaks nähtule selgituse anda, ning on läbi tuttavate jõudnud minuni. Tal ei ole soovi meedia huviorbiiti sattuda, vaid ta palub, et viiksin ta kokku paranormaalsete nähtuste uurijaga. Ootame raamatukogu kohvikus Igor Volket, kes on ufodega seonduvat aastakümneid uurinud.

Sõnulseletamatud värvid

"Siin telefonis tundub see valgus väikesena, aga tegelikult oli see palju suurem ja eredam," selgitab noormees videot oma väikeses valges iPhone'i telefonis. Noored filmisid taevas toimuvat autost, läbi esiklaasi. Vaatepilt oli sedavõrd kõhedust tekitav, et autost välja nad ei läinud.

"Kuidas ma seda selgitan nii, et te mõistaksite, mida me tundsime..." Noormees teeb mõttepausi ja jätkab: "Kui sa vaatad taevasse ja näed kuud, siis see tundub siit maa pealt vaadatuna väike, kaameras või mobiilis veelgi väiksem. Selle valgusega, mida me taevas nägime, on sama lugu. Siit telefonist vaadates tundub see väike, aga kohapeal me tajusime, et see oli meeletult suur liikuv laev, mis taevas keerles, ja kuna see liikus nii kiiresti, oli võimatu leida mingitki loogilist seletust. See oli tohutult suur lendav objekt ja õhus oli selline kummaline hästi pingestatud energia... Nagu me oleksime olnud mingi voolumõõtja lähedal ja kauguses oli kuulda justkui elektrit..."

Noormees ütleb, et nad filmisid seda kõike koos tüdruksõbraga paarkümmend minutit. Esmalt Üüru silla juures teel Keilast Tallinna ning hiljem Tallinnas Filtri teel. Filtri teel nägi seda ka kolmas inimene, kelle tähelepanu nad juhtunule suunasid.

"Mingil hetkel tuli see lähemale ja selle ümber oli värve, mida ma ei suuda inimkeeles kirjeldada. Ma ei ole selliseid värve kunagi varem näinud aga iPhone filmis seda valgusena ja värve ei eristanud. See oli nagu punane ja roheline ning värvid muutusid kogu aeg. Valguse keskel aga tiirles midagi. Filmisime ja üritasime mõelda, et äkki on see siiski mingi sõjatehnika, aga normaalne mõistus ju ütleb, et ükski inimlik asi ei saa nii kaugel taevas sellise kiirusega liikuda ja virvendada."

Salapärane heli kustus

Noormehe telefonis on tõepoolest filmitud ligi 20 minuti jagu materjali taevas liikuvast valgusest. Ometi läheb asi veelgi kummalisemaks.

"Mingil hetkel tegin nalja ja ütlesin autos sellele valgusele, et tulge siis lähemale ja näidake end. Mida te virvendate seal kaugel?" räägib ta, et seepeale valgus justkui hüppaski järsku lähemale.

Kui noored koju jõudsid, hakkasid nad videoid üle vaatama ja olid šokis, kui kuulsid, et lisaks valgusele olid salvestusel ka kummaline heli. Päeval, mil ma noormehega esimest korda kohtun, et võimalikust intervjuust rääkida, näitab ta mulle kõiki videoid. Kuulen oma kõrvaga video taustal robotlikke hääli, justkui laseks keegi makilinti aeglustades edasi, tekitades nii ebainimlikku monotoonset heli. Kuna kohtumise Igor Volkega saime kokku leppida alles mitu päeva hiljem, lasi noormees videod sõbra arvutisse võtta, et neid spetsiaalse arvutiprogrammiga uurida.

"Järsku jooksis telefon kokku ja pauh – helifailid olid kadunud," imestab noormees ja laiutab nüüd käsi. "Oleks ma üksi olnud, arvaks, et hakkan lolliks minema, aga mul oli tüdruk kõrval. Sõber nägi, et telefon pani lihtsalt pildi kotti. Seda pole kunagi varem juhtunud."

Volke: see on klassika

Igor Volke jõuab rahvusraamatukogu kohvikusse lubatud ajal ja kuulab noormehe ära. Volke on mees, kes teeb kiiresti vahet, kas tegu on kellegi nalja ja soolapuhumisega või räägib inimene tõtt. Ta vaatab tähelepanelikult noormehe telefonist videot, esitab rea täpsustavad küsimusi, nagu kus see juhtum aset leidis, millises suunas, umbes kui kõrgel.

Kui materjal on läbi vaadatud, teatab Volke: "See on klassikaline juhtum. Ma olen selliseid asju ja materjale oma elus palju näinud. Pole kahtlust, et noormees räägib tõtt, on usaldusväärne tunnistaja ja esitatud materjal on autentne. Lisaks on juhtum kahe telefoniga üles võetud, mis on väga hea tulemus."

Küsin skeptikuna, kas tegu ei või olla laseriga taevas, mida inimkäsi liigutab, või hüpleb valgus ekraanil sellepärast, et filmija käsi väriseb.

Volke vangutab pead: "Inimesed on kirjeldanud selliseid valguskehasid juba kolmkümmend ja enam aastat, ka siis, kui tööstuslikku laserit ei olnud veel olemas. Mul ei ole kahtlust, et tegu on "mitte-meie" objektiga. Loomulikult ei tea ka mina, mis see on."

Ka müstiliselt kustunud helifail ei pane Volket imestama. "Ka see ei ole minu kogemusel esmakordne. On olnud ka teisi juhtumeid, kus heli salvestised on tundide või päevade jooksul iseenesest ära kustunud. Seetõttu on hea nad alati kohe alguses erinevatesse arvutitesse või infokandjatele võtta. Ka selles materjali kustumises on teatav korduv muster."

Volke kinnitab, et tegu ei saa olla ka maanduva lennukiga: "Ükski lennuk ei maandu niimoodi 20 minutit. Teiseks on see üles võetud kahe telefoniga ja kaks inimest ei saa käsi liigutada täpselt ühtemoodi. Kolmandaks räägib noormees sama juttu, mida olen kuulnud aastaid varem teiste käest, kes on sarnaseid asju kogenud. See jutt ei saaks muidu nii haakuda..."

Volke ütleb, et materjal on huvitav ja ta hakkab seda koos oma tiimiga uurima: "Tänapäeval on inimestel telefonid ja on võimalik selliseid asju salvestada. See tähendab, et materjali paranormaalsetest nähtustest on rohkem ja ajad lähevad väga huvitavaks."

Igor Volke ootab teateid müstilistest nähtustest

Igor Volke on aastaid olnud paranormaalsete nähtuste uurimise eestvedaja Eestis. Täna on ta loomas huvilistest gruppi, mis suudaks uurimisega sügavamale minna. Tema tiimis on teadustöötajaid, lennundusspetsialiste, lendureid, tehnikainimesi ja humanitaarala esindajaid.

Volke soovib eri põlvkondade esindajate teadmiste ja kogemuste ühendamise abil saavutada paranormaalsete nähtuste tundmaõppimisel adekvaatsem ja kaasaegsem tase. "Tegelikult ma sooviksin väga öelda Õhtulehe lugejatele, et me soovime, et inimesed võtaksid meiega ühendust."

Volke tiim ootab teateid kokkupuutest anomaalsete nähtuste ja kogemustega. "Loomulikult ei tasu Hiina taevalaternaid nähes meiega ühendust võtta, aga kui teil on mingi kokkupuude arusaamatuga, erilisega, anomaalsega, siis olen nii mina kui mu tiim väga huvitatud selliste asjade uurimisest ja talletamisest. Ka juhul, kui on keegi, kes erineval moel on võimeline ja soovib anomaaliate uurimist Eestis toetada ja edasi viia, andke endast märku: [email protected]."