Foto: Allan Leppikson, Kanal 2
Saund
9. oktoober 2015, 13:20

Kuidas sündis Villu Tamme luulekogu nimi? (5)

Punkar Villu Tamme räägib, et tema 1992. aastal ilmunud laulusõnade kogumik "Tuvi oli tihane" sai oma nime ammuse lubaduse tõttu.

"Vanasti mulle meeldis sõnu välja mõelda. "Valge liblika suves" on mul rida "suvi oli vihane, suvi oli kuum", seda laulsin "tuvi oli tihane" ja midagi kruviga seoses," meenutab Tamme. "See meeldis mulle sedavõrd, et tõotasin pühalikult panna "Tuvi oli tihane" oma esimese luulekogu pealkirjaks, kui see kunagi ilmuma peaks."

1990. aasta paiku hakatigi Tamme laulusõnadega kogumikku kokku panema ja siis tuli mehel antud lubadus meelde. Laulutekstide kogumiku nimeks saigi "Tuvi oli tihane". "Sõnu süüa ka ei tahtnud, olgugi, et see pealkiri ei sobinud sinna sugugi," muigab Tamme.

Sel hooajal lööb Villu Tamme kaasa saates "Laula mu laulu". Esimeses eetris olnud saates esitas ta Karl-Erik Taukari loo "kõik kordub" veidi ümber tehtud sõnadega. Tamme rääkis saates, et praktiseeris taas sõnamängu ning vahetas osade sõnade silbid omavahel ära. "Kunagi istusime Trubetskyga Varblases ja üritasime enda laule armastuslugudeks ümber teha. „Tallinn põleb" asemel oli „Kallim tuleb". Aga propaganda asemel oli kakapronda," mäletab Tamme.