Valgevene kirjanik Svetlana Aleksijevitš.Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
9. oktoober 2015, 07:00

Kirjanduse Nobel läks valgevenelannale

Ehkki tänavust Nobeli kirjandusauhinda ennustati nii Haruki Murakamile kui ka Philip Rothile, kuulutas Rootsi akadeemia neljapäeva pärastlõunal selle aasta laureaadina välja valgevene kirjaniku Svetlana Aleksijevitši.

Rootsi akadeemia sõnul määrati Aleksijevitšile auhind polüfoonilise loomingu eest, mis on meie aja kannatuste ja julguse mälestusmärgiks. Kirjaniku loomingust on eesti keeles ilmunud "Pruugitud aeg. Punainimese lõpp" (tlk Veronika Einberg) ja "Tšernobõli palve" (tlk Andres Ehin). Esimene põhineb mööda endist Nõukogude Liitu reisides tehtud tähelepanekutel, teine intervjuudel, mille kirjanik tegi Tšornobõli katastroofi tõttu kannatanud sadade inimestega. Oma veebiküljel ütleb autor, et usutleb iga raamatu puhul 500–700 inimest.

CNNi teatel on valgevenelanna 107 korda välja antud Nobeli kirjandusauhinna ajaloos alles 14. naine. Mullu pälvis Nobeli kirjandusauhinna 11. Prantsuse kirjanikuna Patrick Modiano ("Hämarate poodide tänav") ning aasta varem Kanada lühijuttude meister Alice Munro ("Kerjustüdruk").