Mihkel Raud
Saund
6. oktoober 2015, 17:00

Nädala pärast algab Viljandi kitarrifestival

13. oktoobril saavad Viljandis kokku parimad kitarrimängijad Eestist ja mujalt - algab kaheksas Viljandi Kitarrifestival, mis toob kokku artistid Inglismaalt, Rootsist, USA-st, Hollandist ja Eestist.

Kõlab uskumatult, et Eestisse jõuab Hollandist pärit Stochelo Rosenberg Quartet feat. Christiaan van Hemert. „Tegu on maailmas ühe tuntuima ja tunnustatuima mustlas-swingi viljelejaga ning enam paremat ei oska välja pakkuda. See on positiivne muusika, mis paneb juba esimesest noodist südame rõkkama", ütleb festivali kunstiline juht Ain Agan. Samuti täitub sel aastal unistus, mida püütud festivali algusaegadest. Nimelt jõuab USAst kaheksandele festivalile kohale ka ansambli Oregon liider, enam kui kolmkümmend aastat tegev olnud ning paljude kitarristide iidoliks olev Ralph Towner. Inglismaalt rõõmustab muusikasõpru aga kitarrivõluriks nimetatud Adrian Legg, keda tuntakse ja hinnatakse ainulaadse oskuse poolest ühendada akustiline ja elektrikitarr ning sulatada kokku eri muusikastiilid ja inspiratsioon temale omapäraseks kõlaks. Põhjamaiselt kosutab meeli rohkete auhindadega pärjatud isikupärane Erik Söderlind koos oma trioga.

Loomulikult ei ole unustatud ka kodumaised lemmikud. Festival alustab traditsiooniliselt välja antava Tiit Pauluse nimelise noore kitarrimängia preemia laureaadi kontserdiga. Sel korral saab kuulda maailmamuusika uut projekti, ansamblit „Intipunku", mille eestvedajaks on noor talent Madis Meister. Argo Vals esitleb aga oma uut albumit „Nokturn". Bändi koosseisu kuulub rida meie parimaid noori muusikuid. Jätkub ka juba festivalile armsaks saanud formaat singer/songwriter, mille raames astub üles armastatud Vaiko Eplik. Samuti astub üles originaalse heliloomingu poolest tuntud multiinstrumentalist Rainer Jancis. Festivali üheks osaks on noorte muusikute harimine. Lisaks saab kuulda ka õpitubades osalenud noorte muusikute ülesastumisi ja Festivali Kitarriorkestrit, mida juhatab sel aastal Andre Maaker. Jätkub traditsiooniline kesköökontsert. Sel korral lööb südaöise Viljandi Vana Veetorni kõlama kitarrist Kirsi Tilk kavaga „Tantsud kuuvalgel". Koostöös Eesti Pärimusmuusika Keskusega toimub päevane kontsertkohtumine Mihkel Rauaga.

Viljandi Kitarrifestivali raames toimub juba traditsiooniks saanud Kitarrimeistrite päev, kus on võimalik kohtuda pillimeistritega, nende tööde ja kitarri õppematerjalidega.

Festivali piletid on müügil Piletilevis ja alates pool tundi enne kontserti kohapeal.