Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
1. oktoober 2015, 17:00

TÄNA ON RAHVUSVAHELINE MUUSIKAPÄEV: viis põhjust, miks oma tervise nimel rohkem muusikat kuulata (1)

Aastasadu on muusika jõudu kasutatud erinevates tervendavates ning kultuurilistes rituaalides ning just seepärast püüavad ka kaasaja teadlased leida võimalusi, kuidas muusika patsientide heaks tööle panna.

On juba leitud, et mõnedel juhtudel võib muusika olla tervisele tableti ravimist tõhusam, sest muusika kuulamine ergutab ajus kõiki positiivse emotsiooniga vallanduvaid protsesse. Muusika kuulamine stimuleerib dopamiini tootmist ning see paneb inimese end hästi tundma.

Huffington Post toob välja viis muusika kasu tervisele.

* Muusika vähendab stressi ja ärevust. Uuringud on näidanud, et aeglases tempos madalate helide ning ilma sõnadeta muusika kuulamine rahustab inimesi isegi väga stressirohkel või traagilisel eluperioodil.

Rahustav muusika leevendab ärevust, sest takistab südame löögisageduse ja süstoolse vererõhu tõusu ning vähendab kortisooli taset – kõik need on stressi bioloogilised markerid.

* Muusika vähendab valu. Muusikal on ainulaadne võime valu leevendada ning seda kinnitavad mitmed uuringud. Näiteks selgus ühe uuringu tulemusel, et pärast songaoperatsiooni muusikat kuulanud inimestel langes kortisooli tase ning neil oli vaja oluliselt vähem valuvaigisteid. Teine uuring kinnitas, et kirurgilistel patsientidel leevendas muusika abil stressi alandamine ka valu.

Teadlased pole kindlad, kuidas muusika täpselt valu leevendab, kuid arvavad, et oma roll on siin muusika mõjul dopamiini vabanemisele. Samas on ka stress ja valu omavahel tihedalt seotud, seega võib seda seletada ka muusika võimega stressi vähendada.

* Muusika parandab immuunsüsteemi. Teadlaste katsed näitavad, et rahustav muusika suurendab kehas IgA antikehade taset, need aga aitavad võidelda infektsioonide vastu. See kinnitab, et kokkupuude muusikaga aitab parandada immuunsust.

Teine uuring leidis, et Mozarti klaverisonaadi kuulamine aitas kriitilises seisundis patsientidel lõõgastuda, alandas neil stressi tekitavate hormoonide taset. Kuid see alandas neil veres ka selle valgu taset, mis on seotud diabeedist ja südameprobleemidest tingitud enneaegsete surmadega.

Teadlased panevad südamele, et ainult muusikale ei saa immuunsüsteemi tugevdamisel loota, kuid arvestades, et muusika kuulamine on kättesaadav ja odav vahend ning sellel ei ole soovimatuid kõrvaltoimeid, võiks see olla üks teiste seast.

* Muusika aitab mälu parandada. Paljud inimesed on kogenud, kuidas muusika kuulamine õppimise kõrvale aitab asju paremini meelde jätta. Seda selgitavad teadlased sellega, et muusika nautimine kutsub esile dopamiini vabanemist. Dopamiini vabastamine on seotud aga motivatsiooniga, millel on õppimisprotsessis võtmeroll. Uuringud on teinud kindlaks, et tundmatus keeles lausete omandamine sujub hõlpsamalt, kui seda teha lauldes.

Teadlased on uurinud ka muusika mõju mälukaotusega patsientidel. Insuldi läbi teinud patsientidel aitas muusika kuulamine parandada verbaalset mälu, samuti olid need inimesed vähem masenduses ja segaduses võrreldes nendega, kes muusikat ei kuulanud.

* Muusika aitab efektiivsemalt treenida. Suurbritannias läbi viidud uuringu kohaselt sujus enda lemmikmuusikat kuulanud inimestel treening ladusamalt, tempokat muusikat kuulates kasutab keha ka hapnikku efektiivsemalt. On tehtud kindlaks, et tänu muusikale treenivad sportijad keskmiselt 19 minutit kauem, pühendunumalt ja sagedamini.