Koreograaf Maria-Netti Nüganen annab „Lemuel Pitkini demonteerimise” proovis nõu näitlejatele Taavi Tõnissonile ja Katri Pekrile. Foto: Heiko Kruusi
Eesti uudised
1. oktoober 2015, 16:46

Nuku uurib, millest lähtudes teeb inimene oma valikuid

Lavastaja Mirko Rajas ütleb, et pühapäeval Hobuveskis esietenduvas Nuku lavastuses „Lemuel Pitkini demonteerimine” räägitakse tõsiseid teemasid kerge huumoriga.

„See ei ole selline huumor, et vaatan ja naeran, vaid pigem sisekaemuslik naer,” selgitab Rajas. Kuigi ameerika kirjaniku Nathanael Westi 1934. aastal kirjutatud lugu oli algselt satiiriline romaan, valmistab Rajas ette tõsist ja filosoofilise sisuga lavastust.

See on lugu noorest mehest Lemuel Pitkinist, kes alustab teekonda, et leida õnn. „Sellel teekonnal pannakse ta valikute ette ja sellega koos tekib küsimus, millest lähtudes inimene oma valikuid teeb. Panin kirja kolm märksõna: vegetatiivne, instinktiivne ja mõistuslik. See lugu uuribki neid vahekordi. Kõik kolm omadust on ju inimesel olemas, aga küsimus on selles, mis neist ühel või teisel hetkel domineerib ja millist omadust peaksime kuulda võtma,” räägib Rajas lähemalt täiskasvanutele mõeldud nukunäidendist.

Samas ei anna „Lemuel Pitkini demonteerimine” lavastaja sõnul sõnumit, kas üks või teine valik on hea või halb. „See lavastus on üleskutse neil teemadel mõtiskleda. Lavastusest läbi jooksvaid valikuid tuleb meil kõigil ju elus teha,” räägib Rajas. “Ühiskonnaski on praegu üleval samade valikute teemad. Tahtmata minna poliitiliseks, on ka näiteks pagulaste vastuvõtmine südametunnistuse küsimus – kas suhestuda nendega kui mingisuguste objektidega või võtta neid kui inimesi.”

Nüüdisaegne nukuteater

Noore lavastaja Mirko Rajase jaoks on „Lemuel Pitkini demonteerimine” kümnes lavastus. Nii nagu Lemuel otsib õnne, on Rajase kui lavastajagi teekond olnud täis suuri otsinguid. „Esimesi lavastusi tehes lähtusin rohkem emotsionaalsest tunnetuslikkusest. Kui oli midagi, mis tekitas emotsiooni, siis tundsin, et selle võiks kohe lavale panna. Nüüd on juurde tulnud analüütilist poolt. Kas seda lavastust on üldse vaja – nii mulle endale kui ka publikule,” avab Rajas oma töö tausta. Just Lemueli seikluste lavaleseadmist peab ta enda jaoks üheks märgilisemaks tööks.

Nuku värske lavastus on Rajase sõnul igas mõttes nüüdisaegne nukuteater. „Lemuel Pitkini demonteerimises” on mängupinnaks nii inimeste kehad kui ka kõik muu laval olev. See on 21. sajandi nukuteater, kus kõik on laval nähtav. Nii peaks ideaalis näitlejate mäng ja dialoogid panema laval oleva nuku elama isegi ilma, et nad otseselt nukku puudutaksid.

Ikka veel on neid, kelle arvates on nukuteater mõeldud vaid lastele. Müüdid on rasked purunema. Nuku värske lavastus on järjekordne samm teadvustamaks, et tänapäeva nukuteater pakub palju ka täiskasvanutele. „Nukuteater täiskasvanutele on oluline žanr. Mul on tunne, et mingite teemadega võib sellisel kujul jõuda kaugemale kui klassikalises sõnateatris. Nukuteatri kaudu on võimalik avada täiskasvanutele rohkem sisemisi maailmu ja inimestes peidus olevaid tunnetuslikke välju.”

-------------------------

„Lemuel Pitkini demonteerimine”

Lavastaja ja dramatiseerija Mirko Rajas, dramatiseerija ja tõlkija Kristiina Jalasto, kunstnik Rosita Raud, helilooja Markus Robam, koreograaf Maria-Netti Nüganen.

Mängivad Katri Pekri, Tiina Tõnis, Katariina Tamm, Taavi Tõnisson, Anti Kobin ja Mihkel Tikerpalu.