Viimase viie aastaga on investeerimisseminaridel kasvanud naiste arv pooleni osavõtjatest, mis ongi normaalne, rõõmustab Maire Martinson. Ta on uhke, et on saanud õrnema soo äratamisele kaasa aidata, nüüd juba koos tütre Maria Silviaga.Foto: Heiko Kruusi
Inimesed
1. oktoober 2015, 16:48

Hüpe ooperilavalt mehisesse finantsmaailma (1)

Kas olete kunagi mõelnud, et teid või teie ettevõtet nõustav elegantselt riietatud suurkliendihaldur või teie rahaasjade hea käekäigu eest seisev investeerimiskonsultant võiks samal õhtul astuda kirevas kostüümis ooperilavale ja lummata oma võrratu häälega teatripublikut? 

Just selliseks metamorfoosiks on võimeline vähemalt üks naine Eesti rahandusmaailmas – Maire Martinson (54).

Ta on lõpetanud Eesti muusikaakadeemia (toonase riikliku konservatooriumi) ning läbinud seejärel klassikalise laulu aspirantuuri Londonis maailmakuulsas Guildhalli muusika- ja teatrikoolis. Ometi on ta aastaid töötanud suurkliendihalduri ja finantsnõustajana Danske Pangas ja LHV-s, osalenud viimase meeskonnas maailmaaktsiate fondi ja Pärsia lahe fondi prospektide arendamisel, tegelnud uute elu-, pensioni- ja investeerimiskindlustuse toodete väljatöötamisega Baltikumi suurimas kindlustusettevõttes jne.

Vaid hetk enne seda, kui ta teiega kliendilaua taha on istunud, võib ta aga olla esitanud kolleegidele kohvinurgas eheda katkendi armastatud ooperirollist – nii, et tavaliste inimeste jaoks ehitatud büroohoones aknaklaasid klirisevad.

Maire optimism nakatab kõiki. Ent kuidas siis ikkagi nii, et andekas ooperitäht särab hoopis rahandustaevas? 

Muusika, mu saatus 

Kuigi Maire lapsepõlv oli otsast otsani täis muusika- ja teatriarmastust, ei mõelnud ta ise ega ka ta vanemad, et muusikast võiks saada ta leivateenimisala. Lastemuusikakoolis klaverimängu õppimine käis iseenesest mõistetavalt hariduse juurde. Nagu käis suureks kasvamise juurde see, et teismeeas piiga tagus kooli poistebändi koosseisus diskodel hoolega klahvpille.

Pärast põhikooli kolis pere Viljandi lähedalt looduskaunilt Siniallikult Tartusse, et reaal- ja humanitaarainetes võrdselt häid tulemusi näidanud tütrele oleks ülikooli uks käeulatuses. "Ja siis tegin vanematele vingerpussi…" tunnistab Maire, kaval nägu peas.

Nimelt oli neiu käinud keskkooli lauluõpetaja õhutusel noorte vokalistide konkursil ning toonud sealt kaasa Tartu rajooni peaauhinna. Kuigi sellele järgnenud üle-eestilisele konkursile ta kõripõletiku tõttu ei jõudnudki, võttis Elleri kool andeka neiu avasüli vastu laulmist õppima.

Lõpetanud Elleri kooli nelja-aastase kursuse parimate hinnetega, seadis tulevane sopran sammud Tallinna ja astus konservatooriumi. "Alustasin professor Tiit Kuusiku juures, lõpetasin Ljudmilla Dombrovskaja klassis. See oli inspireeriv aeg. Estonias oli neil aastail ülitugev solistide koosseis: Teo Maiste, Mati Palm, Urve Tauts, Leili Tammel, Hendrik Krumm, Ivo Kuusk, Margarita Voites, Anu Kaal, Helgi Sallo... Enamik neist töötas poole kohaga konservatooriumis ja see atmosfäär oli fantastiline!" sulandub Maire meenutustesse.

Kohe pärast lõpetamist järgnes laureaaditiitel noorte interpreetide konkursil "Con brio". See andis võimaluse salvestada 1991. aastal ETV-s saade "Laulab Maire Martinson" (vaata SIIT). Peatselt kutsuti Maire Londonisse, kus ta sai laulda ette Guildhalli muusika- ja teatrikooli vokaalosakonna juhatajale, professor Johanna Petersile. "Mul oli rõõm saada tema õpilaseks. Läbisin seal aspirantuuri aastatel 1993–1995. See oli imeline aeg," jätkab Maire, kelle kasvatada oli tolleks ajaks ka imekaunis tütreke Maria Silvia. 

Minu Meka – Estonia 

Londonist naasnuna asus Maire tööle rahvusooperisse, lauldes mitmeid põnevaid rolle. Ta nautis kõike täiel rinnal.

"Mäletan, kui Estoniasse saabus Bizet’ ooperit "Carmen" lavastama rahvusvahelise mainega Prantsusmaa-Belgia külalistiim. Proovid olid pikad ja väsitavad, aga lõpptulemus oli vaimustav! Väiksel laval tehti enneolematult suurt etendust! Lavastajal oli kindel visioon ja ta teadis täpselt, kuidas seda saavutada. Kuna kunstnik oli aastakümneid töötanud Christian Diori heaks, oskas ta olla väga nõudlik. Lavakostüümid õmmeldi kvaliteetsetest originaalkangastest, mantillad ja pitslehvikud toodi kohale Hispaaniast. See oli perfektsionistide mäng," puistab Maire meenutusi.

Kirev karussell keerles tema jaoks seitse aastat. Siis tuli šokk.

"Mul tekkis üleöö tugev lavatolmu allergia, millest ma teatris viibides enam ei toibunudki," tunnistab ta. "Tuntud allergoloog dr Rodman tegi testid ja tulemus oli nii karm, et ta soovitas mul kohe ebatervislikust keskkonnast lahkuda ja leida uus töö. Alternatiiv oli bronhiaalastma kogu eluks. Mu unistus laulda kogu elu purunes kildudeks ühe hetkega..." lisab ta.

"Niisiis leidsin end äkitselt tööturult, kaasas oskus laulda, aga lisaks sellele õnneks hea suhtlemisoskus, optimism ja julgus alustada nullist. Leppisin endaga kokku, et asju, mida muuta ei saa, ma taga ei nuta, ning lähen lihtsalt edasi," jutustab Maire. "Oi kui valus see tegelikult oli, eriti alguses," lisab ta kiirelt. 

Meeste maailm naistele

Sõbrad, kes olid kahe jalaga maa peal, soovitasid kiiresti tegutsema asuda. "Alustasin CV koostamisest ja hakkasin neid siis tööpakkujatele saatma. Saatsin laiali 21 CV-d. Nende hulgas Sampo Elukindlustusele, kes otsis toona 2. ja 3. pensionisamba müügikonsultante. Just sealt sain kutse intervjuule. Nii hakkas mu uus elu hargnema," meenutab Maire. "Kindlustusest liikusin pangandusse, sealt investeerimisteemade juurde. See on olnud teekond täis õppimist oma ala korüfeede käe all. Aga selles on olnud ka hästi palju loomingut ja uusi võimalusi," räägib ta.

Üks asi, mis talle kohe alguses silma jäi, oli naiste ja meeste ebavõrdne osakaal rahateemade juures.

Naistele mõeldud investeerimisklubi idee oli üks esimesi Maire päris oma projekte, millega ta LHV Panga meespere jutule läks.

Nood algul pisut muretsesid, et ehk lõpeb asi fiaskoga: kui naised esimesel seminaril ära käivad ja järgmisel korral enam igava teema pärast kodust väljagi tulla ei viitsi – aga andsid Mairele siiski rohelise tee. Uus algatus sai tuule tiibadesse ja naistele mõeldud investeerimisklubi tegutseb nüüd juba iseseisvalt ning kahe Martinsoni – Maire ja tema vahepeal suureks saanud ning juristiks õppinud tütre eestvõtmisel hooga edasi.

"Toimunud on 35 investeerimisseminari. Esinemas on käinud kuulsaid ja edukaid nii raha- kui ka kunstimaailmast, Eestist ja väljastpoolt. Kuid investeerimisklubi üheks prioriteediks on ka investeerimine heategevusse, millest võidavad kõik. Oleme panustanud Tallinna toomkiriku ja Tallinna Kaarli kiriku orelite renoveerimisse, Viimsi Püha Jaakobi kiriku oreli ehitusse," kirjeldab Maire.

Küsimusele, kas tema ise või mõni klubiline on saadud teadmistega ka rikkaks saanud, vastab Maire aga nii: "Sellest me seminaridel ei räägi. Küll on mind käidud tänamas heade nõuannete eest."

_________________________________________________________________ 

Eksklusiivne Investeerimisklubi Naistele

Klubi tegutseb kuuendat hooaega. Alustati seminaride sarjaga LHV Panga egiidi all, kuid 2012. aastast alates on klubi tegevust koordineerinud Maire Martinsoni ja tema juristist tütre Maria Silvia Martinsoni asutatud MTÜ Tarkade Naiste Klubi.

Eesmärgiks on investeerimise ABC tutvustamine naistele, investeerimise võlude ja valude avamine, finantskirjaoskuse (pensionisambad, pakkujate võrdlus, laenude analüüs jne) arendamine ning kontaktide loomine erinevate elualade aktiivsete naiste vahel.

Klubi üritused on mõeldud liikmeskonnale, ühineda saab staažiga liikme soovitusel, vanuse alampiir on 18 eluaastat (vanus, millest alates on Eesti kodanikul õigus võtta iseseisvalt vastu investeerimisotsuseid).

NB! Tallinna ettevõtluspäeval, 6. oktoobril kell 16.30 toimub Viru hotelli konverentsikeskuses üritus "Investeerimistund ainult naistele", mille viib läbi MTÜ Tarkade Naiste Klubi tegevjuht Maire Martinson. Osalemise ja teiste ettevõtluspäeva rohkete ürituste kohta leiab infot aadressilt ettevotluspaev.tallinn.ee.

___________________________________________________________________

Kolleeg arvab: Maire on haruldane energiapomm 

Kuigi LHV on investeerimisseminare korraldanud juba millenniumi vahetumisest saati, oli Maire meie meeskonnas esimene, kes kutsus ellu naistele mõeldud investeerimisklubi. Leidsime kohe alguses, et tegemist on hea mõttega, sest tihti jääb naistel puudu julgusest astuda esimene samm investeerimise vallas.

Praegu tuleb tõdeda, et oma energia ja teotahtega on Maire palju kaasa aidanud investeerimiskultuuri arengule Eestis, seda eelkõige naiste toomisega selle põneva teema juurde.

Alo Vallikivi, LHV maaklertegevuse juht