Collegium Musicale
Saund
1. oktoober 2015, 14:45

Collegium Musicale kutsub kuulajaid pimekohtingule

Laupäeval, 3. oktoobril tähistab kammerkoor Collegium Musicale 5. sünnipäeva ning teeb seda loomulikult kontserdiga. Kell 18 Tallinnas Mustpeade majas algaval kontserdil kõlab Helena Tulve teos „See algab", mis heliloojalt selleks sündmuseks spetsiaalselt tellitud on. Ühtlasi kutsub koor kuulajaid selle teosega pimekohtingule.

Helena Tulve uus kooriteos „See algab" on kirjutatud Maarja Pärtna tekstile. „Teos on loodud Helenale iseloomulikus võtmes. Märksõnadeks aeg ja selle kulgemine, erinevate protsesside arenemine millekski muuks ning nende tajumine. Fluidum on samuti üks sõna või olek, mis minu jaoks seda teost iseloomustab," ütles koori dirigent Endrik Üksvärav.

Sünnipäevakontserdil kutsub koor kuulajaid selle teosega pimekohtingule. Selleks jagatakse kontserdikülastajatele lennukites kasutatavad silmaklapid. „Teades Helena tundlikkust ja suhtumist muusika kuulamisse tundus tore mõte pakkuda publikule võimalust nö pimekuulamiseks. Kuna tegemist on teose esiettekandega, siis ei tea keegi, millisele rännakule nad viiakse ja mis kõlama hakkab," rääkis Üksvärav.

Collegium Musicale tuli kokku 3. oktoobril 2010 aastal dirigent Endrik Üksvärava eestvedamisel. Koori abidirigent on Miina Pärn. Koor on teinud koostööd erinevate dirigentidega: Tõnu Kaljuste, Andres Mustonen, Aapo Häkkinen (FIN), Jos van Veldhoven (Holland), Simon Carrington (UK), Mihhail Gerts jt ja orkestritega nagu Tallinna Kammerorkester, Tallinna barokkorkester, „Klaaspärlimäng Sinfonietta", Corelli Barokkorkester. Viie tegevusaasta sisse jäävad kontserdid ja festivalid Itaalias (Gorizia, Arezzo, Rooma), Prantsusmaal, Venemaal, Saksamaal ja Jaapanis, sh koori Tokyo kontserdil osalesid ka Arvo Pärt ja Erkki-Sven Tüür. Kooril on kolm CD-d, sh CD Roxanna Panufnik „Tallinn Mass. Dance of Life" väljaandja on tunnustatud plaadifirma Warner Classics.

Eesti Kooriühing tunnustas 2015. aasta alguses Collegium Musicalet teistkordselt „Aasta koori" tiitliga, esmakordselt pälviti see tunnustus 2011. aasta tegevuste eest.