"Kuidas ehitada kosmoselaeva?" Tartus esilinastus dokumentaalfilm EstCube´istFoto: Anni Õnneleid
Eesti uudised
29. september 2015, 09:24

GALERII | "Kuidas ehitada kosmoselaeva?" Tartus esilinastus dokumentaalfilm EstCube´ist

Esmaspäeva õhtul esilinastus Tartu Elektriteatris dokumentaalfilm Eestist kosmoseriigi teinud tudengisatelliidi ESTCube-1 ehitamisest, taevasse läkitamisest ja elust enne edu.

Madis Ligema ja Jaak Kilmi film jälgib meie esimese kosmoselaeva värvikat ja pingelist teekonda Tartu Tähe tänava keldrist planeet Maa orbiidile. 

"See võiks olla ka õppefilm, mis annab juhiseid kuidas vallutada inimese kõrgeim siht – maailmaruum," kommenteerib filmi režissöör Madis Ligema.

Kunagi aastaid tagasi käis Mart Noorma välja lennuka idee üliõpilaste ehitatavast esimesest Eesti satelliidist. Edasine on juba ajalugu – meediavõitude ja erinevate tagasilöökide värvikas saaga.

Film toob varjust valguse kätte need tudengid, kes ilma säästmata oma elu ESTCube-1 ehitamisele pühendasid. Aga melu ja aplausi taga olid tegelikult magamata öödest punased silmad, hunnikute viisi pitsat ja tühjaks joodud kaheliitrised koolapudelid.

Lisaks projekti eestvedajale Mart Noormale ongi filmi peategelasteks mõned neist tudengitest, kes on ennast säästmata oma energiat ESTCube-1 ehitamisele pühendanud: Erik Ilbis, Indrek Sünter, Kaupo Voormansik, Tõnis Eenmäe, Mihkel Pajusalu, Paul Liias, Jaanus Kalde, Erik Kulu, Silver Lätt.

Filmi saab alates 2. oktoobrist näha kolmes kinos: Tallinnas Sõpruses ja Artises ning Tartus Cinamonis.