Tõnis ErilaidFoto: Kalev Lilleorg
Blogid
28. september 2015, 07:00

Kuidas Serbia aferist Tallinna türmist plehku pani (1)

"Tallinna politsei arestimajast põgenes endine Serbia politseiülem Radulovitsh. Põgenemisel on ta kasutanud taksoautot, mis olevat Aia tänava nurgale tellitud tema armukese poolt, kes koos Radulovitshiga on põgenenud. Alguses on sõidetud Petserimaale, kust siis üle piiri on saadud putkata," kirjutas Postimees 27. septembril 1929.

Uudisleht tuletas seda 1934. aastal meelde, võrreldes selle sensatsioonilisust Artur Sirgi põgenemisega keskvanglast sel aastal. Tõsi, rahvusvaheline aferist Radulovitsh põgenes ja kadus, Sirgist saadi varsti täpseid teateid.

Naine, kes endise politseiülemat taksos ootas ja temaga Venemaale läks, oli Lidia Engel. "Eesti Mata Hari. Rahaahne hing ilmsüütu näo taga," iseloomustasid teda ajalehed, keda piinas, kuidas Eesti pool- või koguni allilmadaam ja Radulovitsh teineteist leidsid.

Lidia oli ennast ja teisigi seltskonnadaame oma Brookusmäe korteris riigi- ja ärimeestele kupeldanud, olnud baaridaam ja pikapeale vananenud ning rohkest joomisest tüsenenud, kui juhus tõi ta korterisse Radulovitshi. Sel mehel oli raha laialt. Oma kuldonu leidnud Engel oli tema nimel kõigeks valmis. Ometi kahtlustati, et ta lobises purjuspäi Radulovitshi saladusi välja. Süüdlasena mehe vahistamises püüdis ta seda heastada teda põgenema aidates.