Foto: Alar Truu
Tele
25. september 2015, 12:57

ERR: osa telereid vajab ETV+ heli ja subtiitrite kanalite seadistamist

TÄHELEPANU! Esmaspäeval alustab venekeelne telekanal ETV+ (3)

Rahvusringhäälingu uus venekeelne telekanal ETV+ alustab esmaspäeval, 28. septembril kell 6.55. Sügishooajal näevad televaatajad üle 20 tunni omaprogrammi. ETV+ saatejuhtide seas on nii kogenud ja tuntud ajakirjanikke kui ka päris uusi nägusid. Vaata lähemalt ka Kanal 2 "Reporteri" tutvustavat videot!

 

 
Posted by ETV+ on 26. august 2015. a.

ETV+ on nähtav nii vabalevis kui ka kaabeloperaatorite võrkudes. Tallinna telemajast läheb uue kanali pilt välja HD kvaliteedis ja telepildiga on kaasas kaks helikanalit (vene ja eesti) ning kolm subtiitrikanalit (vene, eesti ja eesti vaegkuuljate). Kuulata saab alati vene keelt, eesti tõlge on enamasti edastatud subtiitritena. Mõne üksiku erandina näeb venekeelseid subtiitreid arhiivisaadetel. ETV+ esimeses helikanalis ja esimeses subtiitrikanalis jookseb vene keel, teises helikanalis ja teises subtiitrikanalis eesti keel. 

Tõlkest täpsemalt: 

  • Saated "Kohv+" ja "Sinu õhtu" on esmaesituses ja korduses eestikeelse sünkroontõlkega teises helikanalis.
  • Ülejäänud otsesaateid näeb korduses eestikeelsete subtiitritega (välja arvatud uudised). 
  • Rahvusvahelise filmiprogrammi (mitte vene ega eesti keeles) tõlge vene keelde loetakse alati peale, tõlget eesti keelde saab jälgida subtiitritena.
  • Venekeelse filmiprogrammi tõlge eesti keelde on alati subtiitritena.
  • Eestikeelse programmi tõlke vene keelde leiab esimesest helikanalist. 

"Meie poolt pakutud tänapäevased tehnilised võimalused teeb keeruliseks tõsiasi, et televaatajate käsutuses on väga erineva seadistusega digibokse ja telereid," ütles ERRi juhatuse esimees Margus Allikmaa. "See tähendab, et pea võimatu on ette teada, milline helikanal või subtiitrikanal on konkreetses teleris esimene ja milline teine. Me küll loodame, et venelased on häälestanud oma telekas esimeseks keeleks vene keele ja eestlased eesti keele. Tegelikkus võib olla palju keerulisem." 

Allikmaa sõnul on eri tüüpi telekaid, digibokse ja telepilti vahendavate operaatorite seadistusi sedavõrd palju, et kõigile teleriomanikele kasutusjuhiste kirjutamine ei ole paraku võimalik.

"Loodame siiski, et kaablioperaatorid nagu Starman, STV ja Elion suudavad oma klientidele kõik vajalikud juhised ja eelhäälestused kaablivõrkudes teha selliselt, et televaatajatel on segadust minimaalselt või seda polegi. Kõik on operaatori poolt korraldatud ja vaatajal pole muud vaja teha, kui ETV+ oma kanalivalikust üles leida ja vaatama hakata," rääkis Allikmaa.

Vabalevi ehk Levira saatemastidest õhu kaudu telepilti saavad televaatajad peavad aga igal juhul ETV+ kanali tõrgeteta vaatamiseks, õigete subtiitrite lugemiseks või õige helikanali kuulamiseks oma digiboksi ja/või telekat taasseadistama. Teha tuleks uus kanaliotsing ning heli- ja subtiitrikanali seadistus.

"Digitaalmaailmas kogenumad saavad sellega kergesti hakkama, aga väiksema kogemusega inimestel tasub abi küsida. Kutsun kõiki oskajaid vähemoskajaid abistama," ütles Margus Allikmaa.

Kuidas näeb uut kanalit ETV+

Levira, TasutaTV

ETV+ levib vabalevis Multipleks 6 võrgus 13 saatja kaudu:
Haapsalu – 546 MHz
Koeru – 658 MHz
Kohtla-Nõmme – 538 MHz
Kärdla – 538 MHz
Männamaa, Hiiumaa – 538 MHz
Narva – 538 MHz
Orissaare – 538 MHz
Pärnu – 562 MHz
Sauvere, Saaremaa – 538 MHz
Tallinna Teletorn – 546 MHz
Tallinn, Kristiina tn saatja – 546 MHz
Tartu – 626 MHz
Valgjärve – 626MHz

Vaatamiseks piisab antennist ja digiboksiga telerist. Lisainfo: tasutatv.ee

Elion

ETV+ lisandub kõikidesse Elioni nutiTV põhipakettidesse. Uue menüüga klientidel on kanalid nummerdatud vastavalt aktiivsele loendile ja tellitud kanalitele, kvaliteedi eelistus (SD/HD) on valitav kanali seadetest. Eesti põhipaketis on ETV+ esimene venekeelne kanal, enne PBKd, Vene põhipaketis esimesel positsioonil. Vana menüüga asub ETV+ esimesel vabal positsioonil (14), ETV+ HD kanaliloendi lõpus (300), sarnaselt ETV HD ja ETV2 HDga.

STV

ETV+ lisandub Digi Kodu ja KTV Mini pakettidesse.
Digi Kodu võrgus on võimalik valida heliriba ja subtiitrid. AS STV Digi võrgus ei ole kasutusel LCN numeratsiooni loogikat, telekanal on nähtav kõigile digi-klientidele sõltumata valitud paketist.

Telekanali asukoht linnades:
Tallinn  610 MHz
Narva – 330 MHz
Tartu  554 MHz
Pärnu  498 MHz
Haapsalu  674 MHz
Viljandi  546 MHz
Rakvere  578 MHz
Paldiski  554 MHz

KTV Mini (analog TV) võrgus on telekanalil prioriteedina vene keel subtiitriteta.

Telekanali asukoht linnades:
Tallinn  255,25 MHz
Tartu – 271,25 MHz
Pärnu  263,25 MHz
Narva – 271,25 MHz
Paldiski – 255,25 MHz
Rakvere, Tapa, Tamsalu – 151,25 MHz
Viljandi – 327,25 MHz
Haapsalu – 495,25 MHz

Starman

Digitv kaabli kaudu:
ETV+ ja ETV+ HD on kättesaadavad S paketis ehk kõige laiema levikuga paketis.
ETV + asukoht on 59, kõige esimene venekeelne kanal.
ETV+ HD asukoht nr 918, koos teiste HD kanalitega.

Digitv õhu kaudu/ZUUMis:
ETV+ on S paketis ja asukohal nr 43, kõige esimene venekeelne kanal.

Telset

Digitaaltelevisiooni paketis näeb ETV+ nii standardresolutsioonis (SD) kui ka kõrgresolutsioonis (HD) ja neid edastatakse baaspaketis ehk mõlemas resolutsioonis kanalid on kättesaadavad kõikidele digitelevisiooni klientidele. Klientidel tuleb teha täiendav kanalite häälestus. Lisaks edastatakse ETV+ analoogtelevisiooni põhipaketis, programm on kättesaadav kõikidele Telseti klientidele.

Interframe OÜ

ETV+ on baaslevipaketis.
AnalogTV: levisagedus 62.25 Mhz (E4), programmi number 3
DigitalTV: levisagedus 586 Mhz (E35), programmi number 30