Etendus "Viimane mustpea" eelmisel aastal.Foto: Tallinna Filharmoonia
Inimesed
24. september 2015, 12:37

Mustpeade majas saab osaleda Hargla krimidraamas

Sel pühapäeval on võimalik ise kaasa lüüa Indrek Hargla mustpeade-ainelise näidendi „Viimane mustpea" lavastuses, mida etendatakse uue traditsioonina korra aastas Mustpeade maja kaitsepühaku Mauritiuse päeva aegu septembri lõpus.

„Inimene ei pea kartma, et teda pannakse nüüd ei tea mida tegema," rahustab Tallinna Filharmoonia peaprodutsent Heili Vaus-Tamm. Osalusdraama tähendab tema sõnul seda, et publik on paigutatud istuma hajusalt ja näitlejad liiguvad ringi pealtvaatajate vahel.

„Tahame anda võimalust tulla ja kogeda keskaegse linnakodaniku staatust. Inimesed saavad laenutada endale keskaegse kostüümi, mis maksab kuni 5 eurot, või siis peakatte või mõne väikese aksessuaari. Algul võib kindlasti minna sassi, kes on näitleja ja kes publiku liige," räägib Vaus-Tamm. Esmalt istub publik Valges saalis laudade juures nagu linnarahva koosviibimisel, etenduse lõpus tantsitakse Olavi saalis keskaegseid ringtantse.

Tallinna Filharmoonia tellis kirjanik Indrek Harglalt näidendi eelmisel aastal, mil toimusid ka esietendused. Muusika, mida esitab vanamuusikaansambel Rondellus, kirjutas lavastuse jaoks helilooja Tõnis Kaumann. Etenduses osalevad VAT-teatri näitlejad Tanel Saar, Meelis Põdersoo ja Katariina Ratasepp ning vabakutseline näitleja Martin Kõiv.

Lugu hakkab hargnema sellest, et teadvusetu ja haavatud kuller Caspar tuuakse apteeker Melhiori juurde paranema, et teda hiljem linnavalvuri tapmise eest kohtu alla anda ja seejärel hukkamisele saata. Apteekri tütar Agathe mõistab aga, et Caspar on mingi salasepitsuse ohver, ja püüab teda aidata. Neiu terav mõistus, vaprus ja hea süda päästavad kuller elu ning ühtlasi Mustpeade vennaskonna au ja reliikvia.

Etendusel on ka vene- ja ingliskeelsed subtiitrid.