Tallinna Mustpeade majja saabus 23. septembril 158 000-eurone Steinway klaver.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
23. september 2015, 14:14

VAATA PILTE! Mustpeade majja saabus 158 000-eurone Steinway tippklaver (11)

Hommikul natuke enne kella üheksat oli ootusärevus Mustpeade maja juures suur: kohe-kohe pidi saabuma ülikallis kõrgetasemeline klaver, mida Tallinna Filharmoonia juba neli aastat oodanud. Kell 9.20 saabuski kolimisauto, kust kuus meest toimetasid pooletonnise pilli koormarihmade ja kolimistrakside abiga kontserdisaali.

Koos põrutuste eest kaitsvate ümbristega kaalus tuliuus Steinway & Sonsi tiibklaver umbes 600 kilogrammi, pilli enda kaal jääb 500 kilogrammi kanti. Klaverit, mis maksis 158 000 eurot, käisid Hamburgi tehases välja valimas tunnustatud pianistid Kalle Randalu ja Ivari Ilja.

100 000 euroga toetas klaveri ostu Tallinna linn, kuid ülejäänud raha kogunes annetustena ettevõtetelt ja eraisikutelt. Klaverifondi tekkele andis olulise tõuke Tallinna Filharmoonia kunstiline juht Eri Klas, kes oli ka hommikul ise kohal klaveri saabumist tunnistamas.

Esimene rahakogumine klaveri ostuks toimus juba aastal 2011, kui Tallinna Filharmoonia Mustpeade majja kolis ja avas selle puhul kõik saalid publikule tutvumiseks. Kastikesse laekus tol päeval umbes 5 eurot ja klaveri saamine tundus utoopiana, kuid rahakogumisaktsioon sai tuule tiibadesse tänu dirigent Eri Klasi ja suhtekorraldusfirma Corpore juhi Meelis Kubitsa juhuslikule kohtumisele Moskva rongis.

Kui klaver papist ja mullikilest välja pakiti, õhutasid Klas ja Eestis Steinwayd esindava IS Music Teami tegevjuht Raivo Sersant Tallinna Filharmoonia direktorit Margit Tohver-Aintsi klahvidel esimesi sõrmeharjutusi tegema.

Pill on juba hääles, teadis Klas. "Sa ei pea pikka lugu mängima, aga sina oled selle maja perenaine. Mängi kas või paar teksti sellel klaveril," keelitas dirigent, kes tegi kõigile kohalolijaile teatavaks, et nad on klaveri lahtipakkimist vaadates olnud justkui lapse sünni juures. Pilli nimetas ta suureliselt mustaks luigeks ja klaverite kuningannaks.

Tohver-Aints õnnistaski pilli sisse, mängides natuke Bach-Gounod' "Ave Mariat".

"Klaveri tulek Mustpeade maja Valgesse saali on iidse unistuse täitumine," rõhutab pianist Ivari Ilja.

Esimest korda on Mustpeade majas nõudliku pianisti vajadustele vastav klaver. Kvaliteetse klaveri puudumise tõttu ei saanud seal seni korraldada ei klaveriõhtuid, nõudlikke kammermuusika kontserte ega salvestusi.