Evelyn Kultuurikatla aia avamiselFoto: Arno Saar
Inimesed
22. september 2015, 12:20

Evelyn Sepp kavatseb läbida 55 matkarada (17)

Endine poliitik Evelyn Sepp otsustas matkaselliks hakata ning plaanib 55 kuuga läbida 55 Eesti matkarada.

"Olen päris usin matkasell ning mets ja meri on minu jaoks olulised tasakaalupunktid. Aga kui hakkasin meenutama, millal ma viimati mõnel matkarajal käisin, siis jäin jänni. Paar-kolm vast ikka olen läbinud, aga miks mitte kõigi 55 inspireeriva loodusrajaga tutvust teha," räägib naine, kuidas tal tekkis idee kõik Eesti matkarajad läbida.

Paar päeva tagasi tegi Evelyn Sepp enda Faecbooki lehel üleskutse, kus kutsus enda matkaideega ka teisi kaasa tulema. "Mul puudub igasugune ettekujutus selle kohta, kuidas see mõte edasi areneb, aga eks me mõtle välja," arvab Evelyn. "Enamasti olen üksi või väga väikese seltskonnaga matkanud, aga kogemusi, tähelepanekuid ja elamusi on ikka tore jagada. Tore on teisi innustada ja inspireerida ning kuulata nende nõuandeid või soovitusi. Miks mitte ka matkaselle koondada." Praeguseks on Evelyn Sepp loonud ettevõtmisele eraldi Facebooki lehe: Matka Eesti looduses.

Evelyn Sepp räägib, et üks 55 matkaraja läbimise eesmärke on neile hinnang anda. "Ma tahaks väga, et kõik inimestele mõeldud teenused ja lahendused oleksid päris elus kasutatavad, mugavad, läbimõeldud ja professionaalsed. Usun, et kõik tegijad tahavad seda ise ka, aga välja võib kukkuda mitut moodi," mõtiskleb naine.

Evelyn sõnul panevad kohmakalt ja napilt läbimõeldud lahendused teda sageli imestama. "Viimase huvitava tähelepaneku tegin suvel Ida-Virumaal  ühistranspordiga nii-öelda matkates," meenutab Evelyn. "Esmalt olgu öeldud, et üldiselt on see täiesti võimalik, jõuab enam-vähem igale poole kohale. Aga leida end võõrast linnast, kus bussipeatustes ei ole peatuse nime, kus avaldatud ei ole ka sõidugraafikut või liine... "Lohutuseks" leiad kleebise, millel on kiri, et uuri bussiaegade kohta kodulehelt X. Siis on ikka üllatus päris suur."

Imestamist jätkus Evelyn tükiks ajaks. "Manasin silme ette kõik kohalikud pensionärid, kellel on iseenesest mõistetavalt taskus nutitelefonid, millel on imeline kauglugeja, mis määratleb, millises nimetus peatuses sa parasjagu oled," ironiseerib ta.

"Mul tekkis mõte ka matkaradade kitsaskohti jagada," avalikustab Evelyn. Mis võiks olla parem kui kasutaja tagasiside? Ja mis võiks olla tegijale suurim tunnustus kui positiivne tagasiside? Loodame, et seda viimast tuleb rohkem."

Naine räägib, et talle meeldib mõte sellest, et Eesti loodus on Eesti brändi üks oluline osa. "See on midagi, mida sooviks avastada kõik meie sõbrad üle maailma. Teeme siis selle üheskoos võimalikuks."