Foto: Teet Malsroos
Teleblogi
21. september 2015, 22:39

"KÖÖK" | Avameelselt saunast, habemest, pelikanist ja ekleerisest sõrmusest (4)

Peakokk Viktor Paulus läheb koos usaldusväärsete kolleegidega sauna, Maks paraku sellesse VIP-seltskonda ei kuulu. Maks mõtleb välja kavala nipi, kuidas ennast köögi VIP-ide hulka smugeldada, see toob aga kaasa uusi kohustusi ja väljakutseid. Väljasõit sauna kujuneb kokkuvõttes siiski ülimalt meeleolukaks, mille kestel viheldakse üksteist korralike "ämbritega" minevikust.

Nii nad räägivad tänase "Köögi" kohta telekavades. Näib, et tulemas on taaskord intrigeeriv osa, sest minnakse ju ometigi sauna! On ju saunas varemgi sõpru leitud, tülli mindud ja taaskord lepitud, äriasju aetud jne. Huvitav näha, milline näeb välja köögi VIP-ide saun? Ja kes need VIP-id on?

Kohe alguses sellest ka, et minu looke ei ole sügavtõsine teleanalüüs ega näitlejameisterlikkuse kriitika. Ma lihtsalt panen kirja, mida ma ekraanil nägin ja mis emotsioone see minus tekitas. Seega, head lugemist!

Tänane "Köök" algab köögis. Õnneks! Juba teine osa, mis algab ikka köögis, mitte kusagil magamistoas.

Vaataja saab teada, et köögis on oluline teineteise mõistmine ja nii käivad ruttu käest kätte kulbid ja pannilabidad, kuni meie peategelane Maks (Kristjan Kasearu) suudab visata käterätiku peakokk Viktor Paulusele (Indrek Taalmaa) otse näkku! Peakokk vihastab ja sõimab Maksi läbi, kusjuures peakokk arvab, et on vist eelmises osas olnud Hitler, et teda sellise inimesega nagu Maks karistatud on. Eks neid väljendeid on veelgi, kuid ega jõua ju kõike ka kirja panna. Igal juhul on peakoka väljendid igati mahlakad.

Maks nendib telepildi taustal, et kui ta oleks köögi eliidi hulgas, siis saaks ta isegi peakokaga saunas käia. Unistada ju võib, see pole keelatud! Isegi Maksil mitte...
Ja nii lähevadki peakokk ja teised töötajad (nemad ongi siis VIP-id) sauna. Maks jäetakse aga maha. Terve köögi brigaad läheb sauna ja Maks jäetakse maha! Tegelikult ju üsna nukker, kas pole?

Olemegi juba sauna eesruumis, kus selgub, et boks number kaks on juba ära võetud. Seal on tavaliselt peakokk oma köögisemudega käinud. Kuid, oh üllatust, ka Maks on samas saunas, temal on boks olemas ja sinna kutsub ta ka kõik teised! Nüüd on Maks kõva tegija!

Varsti olemegi juba saunalaval, kus on Maks, peakokk, Sergo (Lauri Pedaja), Fred (Märt Koik), Leino (Jaanus Mehikas) ja Lui (Andres Roosileht). Sergo ulatab Maksile kapaga vett ja palub seda peale visata. Maks viskab selle peakokale peale ehk tegelikult siis näkku! Kerisele oli vaja ju visata, mitte peakokale näkku! Maksil ikka juhtub kogu aeg mingi jama.

Järgmisena oleme juba saunaboksis ja mehed viskavad õlut, konjakit ja kes teab mida veel. Meenutatakse äparadusi, mis aastate jooksul juhtunud. Kuna peakokka parajasti seal ei ole, siis meenutatakse isegi seda, kuidas on viimasele vimkasid tehtud. Julged poisid!

Fred alustab – tema meenutab kolme aasta tagust aega. Ta on töövestlusel, et meie suurepärasesse restorani tööle saada ja teda on tööle värbamas Sergo. Mis asja?
Kuid näib, et Sergo on uut tulijat lihtsalt lollitamas. Tegelikult istuvad nad ju peakoka kabinetis ja sinna Sergo Fredi istuma ka jätab. Konjakiklaas käes ja sigar suus.
Siseneb peakokk, kes vihastab vaatepilti nähes – keegi võõras tunneb ennast tema kabinetis ja tema toolis ülimalt hästi.

Fred saab aru, et alles nüüd kohtub ta peakokaga, kes peaks ta tööle võtma või siis mitte. Kuna Fred on töötanud kolm aastat laeval, siis on tal taskust võtta Kuuba rumm ja Kuuba sigar. Need on peakokale meelepärased ja ta uurib, kes oli see, kes Fredi lollitas ka teda mängis. Fred tõdeb, et pealekaebamine pole tema jaoks. Ka see meeldib peakokale.

Ah jah! Unustasin mainimata, et peakokal on ees selline Karl Marxi habeme moodi habe ja Fredil hele sokuhabe, millel küljes veel punutud pats. Peakokk teeb ettepaneku, et Fred lõikaks habeme ära, sest kes tahaks toidu sees habemekarvu näha, kuid Fredil on taskus veel üks Kuuba sigar. Seekord jääb habe alles!

Liigume kööki – Fred ja Sergo on ametis mingi toidu valmistamisega, kui siseneb purjus ja tige peakokk. Selgub, et tema lemmikmeeskond jalgpallis on mängu kaotanud ja seetõttu ta vihane ongi. Ju ta on mängu peale panustanud. Kuna Fredil on ees ikka too õnnetoov pika patsiga habe, siis lõikab Viktor Paulus selle lihtsalt ära. Kui temal pole õnne, siis pole seda vaja ka teistel.

Hetk hiljem on Fred väga tige. Ta on valmis kirjutanud lahkumisavalduse ja ta kavatseb minna peakokale ütlema, mis ta sellisest käitumisest arvab – narri meest, aga mitte mehe habet! Peakoka kabinetis on härra Paulus magama jäänud, kusjuures üsna sügavalt ja Fredi nägu läheb naerule. Küpsemas on mingi plaan.

Oleme köögis tagasi, kui siseneb peakokk. Kõik sealviibijad saavad suutäie naerda. Nüüd ei ole tal enam Karl Marxi habeme moodi võimast habet, vaid temast on saanud Tshingis-khaan – habemelõige on täiesti uus! Autoriks Fred. Seekord võit Fredile. 1 : 0!

Vahepeal joovad saunalised õlut ja konjakit. Leino kinnitab, et temal pole peakokaga kunagi probleeme olnud, kuni viimane siseneb. Kas on Leino jutt ikka õige? Mulle tundub, et kohe saame teada.

Liigume ajas kaks aastat tagasi. Peakokk meenutab, et tal oli üks püsikunde, kes tellis kogu aeg mereannisalatit. Kui seda salatit tegi Leino, siis see püsikundele ei meeldinud. Tundub, et Leinole ei andnud see rahu.

Ühel päeval valmistab peakokk sama mereannisalatit ja peab korra köögist lahkuma. Leino võtab salati ette ja hakkab seda sööma. Leino sööb ja näib, et see maitseb talle.
Peakokk naaseb kööki ja märkab tühjaks söödud taldrikut.

Leino kogeleb, et ta tahtis teada, mis selle salati sees on. Peakokk lubab näidata ja nad lahkuvad köögist.

Jätkame peakoka kabinetis, kus Viktor Paulus seletab, et tema püsikunde on juba üsna vana mees, kellel on väga noor naine, kuid vana pelikan ei taha enam hästi lennata, ritv on liiga lõtv... Leino ei saa millestki aru, kuni taipab, et peakokk on sellesse salatisse pannud mingeid tablette/pulbrit, mis vana pelikani jälle lendama panevad!

Nüüd on see „pelikan" jõudnud Leinoni! Peakokk käsib Leinol oma kabinetis istuda ja plahvatust oodata. Vahepeal toob ettekandja Natali (Carmen Seljamaa) jääd ja uurib, kas ta saab Leinot kuidagi aidata? Leino raputab pead, kuid jää on kindlasti vajalik ja abiks ikka.
Ja nii jääbki Leino terveks ööks peakoka kabinetti, sest ei saa ju ka kuidagi koju minna, kui sul pelikan püksis pingul on! Näib, et seekord noppis võidu Viktor Paulus!

Ja jälle. Saunalised võtavad napsu, kuni jõutakse Sergo „vägitegudeni". Liigume ajas aasta tagasi. Restorani endine omanik Koloman (Mart Aas) plaanib õhtul restoranis kosida toonast restoranitöötajat Kristiinat (Gerli Rosenfeld), kes nüüd on juba restorani uus omanik.
Kuidas kosida pidulikult ja romantiliselt? Viktor Paulus ja administraator Vika (Margaret Kodusaar) ei oska päris täpset nõu anda. Äkki tuleb peakoka juurde oma murega restorani kondiiter Lui. Nimelt on otsas kreem, mida ekleeride sisse panna.
Nii arvab Koloman, et sõrmus võiks ju näiteks ekleeri sees olla. Ta usaldab kalli sõrmuse peakoka kätte hoiule, et see õhtul ekleeri sees tema ja Kristiina lauale ilmuks.

Lui valmistab kauneid ekleere. Ühe peal on maasikas ja selle sees ongi sõrmus. See on tõepoolest romantiline ja ilus. Lui näitab seda peakokale. Ka Viktor Paulus on rahul.

Hetk hiljem on maasikmammuga ekleer laualt kadunud!? Kuhu see sai! Nüüd on paanika lahti!

Sergo on selle ära söönud! Paanika on veel suurem!

Nüüd algab tõeline tingel-tangel.

Sõrmus on vaja kätte saada ja Sergo saadetakse vetsu. Samal ajal ootab Koloman restoranis juba ekleere. Isegi Kristiina on teadlik, et ta peaks õhtul sõrmuse saama. Kui ta kuuleb, et Sergo üritab seda vetsus "väljastada", siis ta saab eriti kurjaks ja röögib Sergole vetsu ukse taga: "Situ välja mu sõrmus!" Üsna otsekohene ja konkreetse ütlemisega neiu.

Kuid te võite ju ukse taga karjuda, ega see ei pane Sergot kiiremini asja joonde ajama. Kui ei tule midagi, siis ikka ei tule midagi!

Samal ajal toob Lui mingisuguse imejoogi, mille peakokk Sergole annab. See peaks asja kiirendama. Loodame parimat.

Vetsu ukse tagant tagasi kööki.

Köögis on juba üsna vihane Koloman, kes otsib ekleere. Neid ei ole. Kus need siis on? Miks ei ole? Kus on sõrmus?

Äkki ulatab Sergo sõrmuse, see oli tema käes hoiul, salajases nurgakeses, lausa salajases koopakeses! Kui vaid Koloman seda teaks, kus see oli...
Nüüd pole enam aega ekleerideks. Koloman võtab sõrmuse ja kihutab saali tagasi. Nüüd on valmis šampusepokaalid ja ühes neist on ka sõrmus. Kristiina näeb seda oma pokaalis, kusjuures ta teab, kus see vahepeal oli, kuid siiski joob neiu šampuse ära!

Seekord läks õnneks.

Kas punkte jagame? No, las need punktid olla, peaasi, et sõrmus kätte saadi. Peaasi, et Koloman ja Kristiina õnnelikud oleksid.

Oleme tagasi tänases päevas ja ikka saunas. Maksile tuuakse arve sauna kasutamise eest ja sellel arvel on ka joodud alkohol, sealhulgas kallis konjak.

Maks tõdeb, et saamegi nüüd koos arve ära maksta, kuid peakokk juhib Maksi tähelepanu sellele, et täna olid ju teised tema külalised. Maks sai olla kaks tundi koos Eesti parimate kokkadega! Maks üritab küll vastu vaielda, et see arve on sama suur kui tema kuupal, kuid abi sellest pole – kõik lahkuvad ja siiski tänavad viisakalt Maksi.

Maksil ei jäägi muud üle, kui tõdeda, et ta sai olla kaks tundi eliidi hulgas ja see oli igat senti väärt.

Sellised lood seekordses „Köögis". Seekord polnud vaatluse all Maksi naisseiklused, kuid pigem selline lihtsalt lahe ja naljakas osa, kus meenutati vanu aegu, ja seda, kuidas keegi kellegile ära teha üritas.