Freddie Mercury Foto: AP / Scanpix
Saund
19. september 2015, 07:00

Queeni hitt on tujutõstvaim laul (9)

Kognitiivse neuroloogia ekspert dr Jacob Jolij on kuulutanud viimase 50 aasta tujutõstvaimaks lauluks Queeni hiti "Don’t Stop Me Now" (1978). 

Tema sõnul on särtsakuse võtmeteks suur terts, kõrge tempo (150 lööki minutis) ja positiivsed sõnad. "Hea tuju laulud on väga isiklikud asjad," tunnistab dr Jolij. "Muusika seostub tihedalt mälestuste ja emotsioonidega. Kuid on teatud põhikriteeriumid, mida hea tuju laulude loojatel tuleks arvestada – temaatika, helistik ja tempo. Puhkuseteemalised sõnad meenutavad meile häid aegu, suur terts kõlab rõõmsalt ja seostub enesekindlusega. Kõrge, 150löögiline tempo vallandab alateadvuslikult energiapuhangu."

Viimase 50 aasta tujutõstvamate lugude hulka liigitas dr Jolij ka ABBA "Dancing Queeni", Beach Boysi hiti "Good Vibrations" ja Billy Joeli "Uptown Girli". Praeguse aastakümne hittidest osutus teadlase hinnangul särtsakaimaks Pharrell Williamsi "Happy", eelmise kümnendi hittidest Toploaderi "Dancing in the Moonlight" ja 1990. aastate armastatumatest lööklauludest Robbie Williamsi "Let Me Entertain You".