Foto: STANISLAV MOSHKOV
Inimesed
18. september 2015, 14:17

Sandra Nurmsalu sai teise tütre: pisipiiga sai nimeks Flora Lee (50)

"Võtan pisiasju kergemalt ning emaks olemine on veelgi mõnusam. Tunnen, et tahaksin olla rohkem kui kahele lapsele ema," räägib lauljatar Sandra Nurmsalu, mis tunded valdavad teda pärast teise lapse sündi.

31. augustil nägi ilmavalgust lauljatar Sandra Nurmsalu ja tema elukaaslase Tarmo Kase teine tütar. 3,5 kilogrammi kaalunud ja 48 sentimeetrit pikk tüdrukutirts sai kõlava nime – Flora Lee. "Lee hakkas meile meeldima raseduse ajal, Flora pakkus peale lapse sündi Tarmo välja, kui üht filmi vaadates see kuidagi kõnetama hakkas," avab Sandra nimevaliku tagamaid. "Et kokku kõlab Flora Lee helisevalt, olin ka mina kahe käega poolt. Flora ehk meie lill." Naine ütleb, et nimi sündis lõplikult lapsele otsa vaadates. "Variante oli veel, kuid kõige õigem tundus Flora Lee."

Elukaaslane Tarmo oli sünnitusel Sandra kõrval ning naine ütleb, et kõik kulges hästi ja plaanipäraselt. "Kui mees on kõrval, siis on see pool naise jõust ja koos on kergem." Ka raseduse ajal oli kallimast Sandrale suur abi. "Naised, te olete õnnega koos, kui teil on meespool, kes kasvatab ja toob oma aiast teile kõike värsket (ja seda eriti ajal, kus teie suudate peamiselt veel vaid veereda ühest kohast teise) - maasikad, vaarikad, sõstrad, herned, porgandid, naerid, kartulid, peedid, maitseroheline, suvikõrvitsad, kurgid ja nii edasi. ja siis kokatakse sellest imeline õhtusöök! See on taevamaitse, mis taldrikust vastu vaatab ja sellised mehed on maailma parimad!!!! (ning selliste hetkede väärtust ja maitset pole võimalik turult, tuttavalt talust või ökopoest iialgi osta!) Aitäh, Tarmo!" kirjutas ta oma Facebookis.

Elukaaslane oli raseduse ajal suureks toeks
"Tarmo on toeks olnud ja nuumas mind värske maatoiduga ikka korralikult - üle päeva tassisid nad Crystaliga meie aiamaalt värsket kraami koju ja siis kokati sellest mõnus õhtusöök," kinnitab Sandra ja lisab, et Tarmo on realist ja kahe jalaga maa peal inimene – tugi, keda emotsionaalsele rasedale kindlasti vaja on. "Kõik kontserdid sain ma tehtud tänu Tarmole - tema on vaimses plaanis minu tugi ja strateeg, eriti rasketel hetkedel, füüsiliselt aga juhib autot, hoolitseb toidu eest lava taga, kannab raskeid asju, on alati olemas, kui tarvis jne. Inimene, keda ma saan usaldada 100% ja kellele tõesti toetuda." Sandra ütleb, et kui poleks olnud Tarmot, ei oleks ta kindlasti kaheksandat kuud rasedana võtnud Maria Listraga ette suvetuuri "Päikese poole".

Sandra räägib, et uue ilmakodaniku tulekuks valmistuti vaimselt, et raseduse ajal oleks ümbrus rahulik. Ka sünnitust võttis ta seekord kergemalt, kui vanema tütre Crystal Ingridiga. "Sõit meie kodust Tallinnasse kestab 45 minutit, valud olid 4 minuti tagant, aga meie tegime nalja ja rääkisime juttu," meenutab Sandra. "Arst vaatas kohale jõudes KTG (kardiotokograafia ehk meetod loote jälgimiseks – K.T) pealt, et 3 minutilised valud ja tugevuse skaala neil 100%. Õige hingamise, püstiste asendite ja hirmuvaba olekuga oli tuju hea ning valud ei tundunud üldsegi tugevad." Sandra usub, et kui naine saab oma vaimu ja keha piisavalt kontrollida, on see väga võimas sünnituse mõjutaja. "Vähemalt need on minu kaks kogemust."

Annab juba taas kontserte
Viieaastane Crystal Ingrid, kes nüüd suure õe staatusesse tõusis, on Sandra sõnul selle üle väga õnnelik. "Ta hoiab oma õekest hoolega ning aitab emmet." Juba raseduse ajal rääkis Sandra, et Crystal patsutas ema kõhule ja rääkis tulevasele titale, kui väga teda armastab ja ootab. "Crystal on juba enda esimesed sipupüksid ja pluusi tita jaoks valmis sättinud," ütles Sandra juunikuus. Väike Flora Lee kasvab Nurmsalu sõnul kenasti, sööb isuga ja magab rahulikult.

Kui Crystal Ingrid sündis, oli Sandra lavalaudadelt eemal kolm aastat ning ta on intervjuudes öelnud, et nii pikk emapuhkus polnud tal konkreetselt plaanis, asjad lihtsalt kujunesid nii. Seekord ootavad Sandrat aga juba sel nädalavahetusel ees esinemised pulmades. "Meie perering hoiab väga kokku ning tööd teen nii palju kui tunnen, et meil kõigil on hea. Praegu näen, et lapsuke on rahulik, ma ise palju kogenum ja töö ei sega pereelu, pigem vastupidi - annab võimalust natuke ka laval olla ," ütleb ta.

Crystal jääb esinemisteks vanaema Astridiga koju, Flora aga ootab issiga lava taga, kuni emme pool tunnikest laval esineb. "Muusikuna saan ma sättida lavatagust mõnusaks hubaseks ja olla kogu aeg lapsega koos, lihtsalt vahepeal laulan natuke laval. Kuna Flora on veel väga väike ja rinnapiimalaps, siis on ta minuga koos," ütleb Sandra, et pisitütar esinemisteks koju ei jää. Kui Sandra veel lapseootel oli, andis ta kontserte ja nii oli Flora Lee juba kõhubeebina pidevalt muusika keskel. Praegugi on mahe muusika neil kodus tihti saatjaks. "Laulan ka ise ning veevulin on üks väga tänuväärne taustaheli, mis meil tihti mängib."

Sandra ütleb, et nüüd, kui nende peres kasvab kaks last, on veelgi mõnusam ema olla – armastust on ju kaks korda rohkem. "See aeg, kui laps on väike, esimesed kaks-kolm aastat tunduvad veelgi väärtuslikumad ja kordumatud, mil lapsega tugev side luua. See aeg, kui laps on väike, möödub nii ruttu ja seda aega hiljem tagasi ei tee."
Sandra leidis oma elukaaslase Tarmo Kase kujul hingesugulase, kui oli 15aastane, Tarmo oli siis 21. Tarmo oli Sandra kehalise kasvatuse õpetaja, kuid selleks hetkeks, kui teineteist leiti, ei olnud kumbki enam kooliga seotud. "See võib mõne inimese jaoks kõlada kummaliselt, aga olin oma elus jõudnud punkti, kus tundsin, et tahan väga kindlat suhet kindla inimesega. See tahtmine, otsus ja valik oli nii kindel, et oleme nüüdseks kümme aastat koos olnud," rääkis Sandra Õhtulehele möödunud aasta juulis.