Juhan Ulfsak Veiko Õunpuu uues filmis "Roukli".Foto: Herkki Merila
Eesti uudised
17. september 2015, 17:19

"Roukli" on vaade sügavale inimese hingepõhja (3)

"Sügisballiga" filmimaailma läbimurde teinud Veiko Õunpuu uus film "Roukli" on tehtud väikese meeskonnaga, kuid ometi ootavad seda filmi suured festivalid. 

Mis juhtub, kui väikest talukogukonda ähvardab sõda ja majja saabuvad põgenikud? See selgub uuest Eesti filmist. Õunpuu ja tema mõttekaaslased näitaks justkui olukorda, mida Eesti ja Euroopa reaalselt kogevad. "Roukli" produtsent Tiina Savi sõnul on filmiloojaid mõistagi mõjutanud see, mis maailmas toimub ehk sõjad ja kriisid. "Aga Veiko võttis lähtepunktiks pigem mitte sõja tankide ja soomukitega, vaid selle, kuidas inimene kriisiolukorras käitub. See huvitas teda rohkem. "Roukli" on pigem vaade sügavale inimese hingepõhja," tutvustab Savi uut filmi.

"Roukli" valmimine oli igas mõttes erakordne. Esiteks oli filmi meeskond väike, vaid 13 inimest, kellest kuus olid näitlejad. "Kogu meeskond elas koos Saaremaal Rahuste külas, mis on Veiko koduküla. Kõik osalesid ka ettevalmistuses, näiteks näitlejad värvisid põrandaid, tassisid toole ja diivaneid. Filmi montaažki algas juba samal päeval kui võtted," räägib Savi mullu juunist kuni oktoobri lõpuni toimunud võtetest. Võtteaeg oli tavaliselt kaks-kolm nädalat pikk, vahepeal käisid näitlejad oma muid tegemisi tegemas ja siis tuldi Saaremaale jälle tagasi. "Võib öelda, et me elasime suvel "Roukli" maailmas. Juhan Ulfsak ütles AK-le väga ilusasti, et seal ei olnud enam vahet, kas tegemist on päriselu või näitlemiseluga. Seda piiri ei saanud enam vahele tõmmata."

Kas "Rouklis" näeb juba Veiko Õunpuule omaseks saanud filmikeelt? Savi leiab, et Õunpuu filmid on kõik väga erinevad, kuid autorile omast käekirja on ikkagi jõuliselt tunda. "Selles filmis on tunda, et Veiko on mõnes mõttes saanud minna lõpuni. Protsessis sees olnuna võin öelda, et ta on saanud mõelda kõik käigud läbi koos näitlejatega ja ei ole pidanud lähtuma suurest masinavärgist ja hoidma stsenaariumist kinni. Visuaalselt on film täiesti erakordne ja ühtegi võltsi hetke selles filmis ei ole. See on üdini aus. "Roukli" on kindlasti üks sügavamaid, intiimsemaid ja religioossemaid filme Eesti filmi ajaloos," leiab produtsent.

Tiina Savi sõnul on neljapäevast Eesti kinodesse jõudnud film saanud juba ka palju festivalikutseid. Nädala lõpus läheb film Helsingisse festivalile "Armastus ja anarhia", ees ootavad festivalid Saksamaal, Leedus ja Hispaanias. Mis aga veelgi tähtsam, ees on ka suured filmifestivalid. Tõsi, konkreetsemalt ei tohi sellest filmitegijad veel rääkida. Rahvusvahelise tähelepanu kõrval tähtsustab Savi ka seda, et kohalik huvi ei ole kuidagi väiksem: "Iga väike kultuurimaja on meiega ühendust võtnud ja soovib filmi näidata. See on väga tore."

-------------------------

"Roukli" 

  • Kollektiivse eksperimendi tulemusel sündinud filmi tegelasi kehastavad Juhan Ulfsak, Mirtel Pohla, Eva Klemets, Peeter Raudsepp, Lauri Lagle, Meelis Rämmeld, Tambet Tuisk ja Taavi Eelmaa.
  • Filmi operaator on Erik Põllumaa, monteerija Liis Nimik, helirežissöör Janne Laine ja filmi originaalmuusika autor on Ülo Krigul.