Hundisilma taluFoto: Teet Malsroos
Inimesed
14. september 2015, 10:45

Mida ütleb Savisaare haiguse ajal nähtud unenägude kohta unenägude seletaja? (26)

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kirjutas täna väljaandes Pealinn ilmunud usutluses, et kui arstid otsustasid lihasööjabakteri tõttu tema jala amputeerida, siis teda otsustamise juures ei olnud. Ta oli sel ajal narkoosis ja nägi ilusaid unenägusid. Mida ütleb Savisaare unenägude kohta Maria Ulaneri "Unenägude leksikon"?

"Tagantjärele mõeldes, kujutan ette, et sellises olukorras peaks nägema pigem õudukaid, minuga nii ei olnud," märkis Savisaar, et tema õudusunenägusid ei näinud.

Vastupidi.

"Nägin palju Hundisilma talu, üks unenägu jutustas rongisõidust Tallinnast Valka. Teine unenägu, mida mäletan, jutustas Hundisilmast, mis tegelikkusega võrreldes oli kolm korda suurem, sinna oli ehitatud võimas spaa, kus käis palju külalisi. Selle spaa juhataja oli üks vanem naine, kellega ma unenäos mitmel korral rääkisin. Ma ei tundnud seda naist eelnevas elus, aga hiljem, kui olin koomast välja tulnud, nägin teda äkki Tartu haiglas, kus ta ka töötas," rääkis Savisaar. "Uskumatu, kui võimas on alateadvus," 

"Unenäos rääkisin ma korduvalt inimesega, keda tegelikult sain tundma alles pärast teadvusele tulekut. Küllap neid unenägusid oli veelgi, aga rohkem ei mäleta."

Kuidas tõlgendab Ulaner oma raamatus unenägusid?

Savisaar sõitis oma unenäos rongiga.

Rong: rong on meie eluteed ääristav sündmusterida, vedur on edasiviiv energia ja raudtee on tee, mida mööda läheme ja mida võib nimetada ka saatuseks või piiratud hulka valikuid pakkuvaks turvaliseks tavapärasuseks, sest rööpad on ju ees.

Rongijaam: jaamahoone nägemine või sellesse sisenemine kirjeldab soovi elus suunda vahetada. Või siis ka seda, et see protsess on juba alanud. Jaamast läheb välja palju rööpapaare, mis sümboliseerivad erinevaid võimalusi.

Rongireis: rongile hilinemine on väga tavaline unenäoteema, mis Freudi arvamuse kohaselt kirjeldab psüühika viisi summutada surmahirmu: ei jõuta rongile, seega ei ole veel vaja lahkuda ja asja võib võtta rahulikult. Liikuvasse vagunisse hüppamine ei tähenda sugugi läheduses varitseva surma ohvriks langemist, hoopis vastupidi – see kirjeldab oma surmahirmu võitmist.

Palju figureeris Savisaare unenägudes tema kodu Hundisilmal.

Maja on inimese kui terviku väga vana sümbol ja sageli toimubki unenäo tegevus mingis majas. Maja näitab, kuidas Ise on end kehas sisse seadnud ja maja igal detailil on oma tähendus. 

Ta nägi unes seda, et Hundisilma talu oli kolm korda suurem ja et sinna rajatakse suur võimas spaa.

Majas avastatud uued toad: toad on isiksuse uued aspektid, mis tutvustavad end unenäo kaudu.

Toa remontimine: võib viidata tervenemisprotsessi algamisele. Täiendavate assotsiatsioonide saamiseks tuleks pöörata tähelepanu sellele, milliseid tube remonditakse ja kuidas töö edeneb.

Toakujunduse muutmine: kirjeldab vajadust oma mõttemalle ümber hinnata ja ümber paigutada.

Hundisilmal käis ka palju külalisi.

Rahvakogunemine: unenäoga tahetakse ilmselt öelda midagi olulist, kuna kõik unenäos esinevad isikud on unenäonägija isiksuse erinevad aspektid, kõik temas peituvad tunded ja soovid. Freudi teooria kohaselt sümboliseerib anonüümne inimhulk unenäos unenäonägija tegelikku soovi vastandit: ta unistab sellest, et üks talle hästi tuntud inimene teda märkaks. 

Spaa juhataja oli üks vanem naine.

Naine: mehe unenöos sümboliseerib naisekuju animaaspekti ja suhtumist naiselikku printsiipi. See, kuidas anima unenäos käitub, oleneb naissooga seotud kogemustest, mis võivad olla saadud suhtlemisest ema, õdede, naissoost sugulaste, sõprade, armsamate ja teiste naistuttavatega. Unenäo naiskuju ja selle käitumine võib selgitada olemasolevaid probleeme või tähistada leppimist, milleni lõpuks on jõutud.

Rootsi autori Maria Ulaneri raamatu "Unenägude leksikon" põhiosa moodustab märksõnade leksikon A-st kuni Ü-ni, kokku üle 900 unenäosümboli koos seletusega.

Autor on püüdnud kokku koguda võimalikult palju erinevaid tõlgendusi, alustades Lapi teadjamehe kõige lihtsamatest seletustest ja lõpetades Freudi keeruliste teooriatega selle kohta, et enamus unenägusid on seotud sugutungiga.

Nende kahe äärmuse vahelt leiab kõikvõimalikke sümbolite tõlgendusi eelajaloolisest ajast kuni kaasajani, sealhulgas rohkesti jungilikke ideid.