Seisukoht
11. september 2015, 18:58

Seisukoht | Teatri tegelik hind? (4)

Võib vaid ette kujutada, kuidas kiunuvad noil päevil Rakvere teatri ning Tartu Vanemuise piletimüügiarvutid ning kui pikad sabad keerduvad nonde majade piletikassade ümber. Tartu teatri kassapidajad ei saanud kohvipausilegi minna, sest piletiostjate saba ei lõppenud enne maja sulgumisaega. Piletite soodusmüük on ilmselgelt täies hoos.

Alles tuli rahvusooper Estonia välja teatega, et Estonia teatrilaada aegu osteti hooaja alguse kampaania käigus 25 000 teatripiletit ehk 31 saalitäit. See on vägev tulemus. Rakvere teater tegi nädala hakul geniaalse üleskutse: „Kümne euro eest ei saa poolt korvi seenigi. Küll aga saab selle eest soetada pileti mõnele meie sügishooaja etendusele. Pange korvid valmis!" Paari päevaga müüsid rakverlased maha 4000 piletit. Ning seda pole mitte vähe.

Tegelikult näitab igasugune teatripiletilaat ainult üht: teatripiletid on Eestis metsikult kallid. Kui ikka Vanemuine müüb oma piletisajuga kultusmuusikali  „Ooperifantoom" kalleimaid ehk 35euroseid pääsmeid hinnaga 24,50 ja rõdukoht on hinnaga 14 eurot, pole muud öelda, et kõik see peaks olema publiku rõõmuks. Teisalt aga – kõik need teatrid, kes on pileti hinnad lakke löönud ja teevad korra-kaks aastas soodusmüüke –, saavad juhtumisi riigi toetust. Milline see riigi toetatud teatrite pileti hind siis tegelikult on?