101 etenduskunstide tudengi koostöös jõuab Eesti Teatri Festivalil Draama 2015 lavale etendus "Piiri peal ehk Nii me oleme"Foto: Silja Paavle
Film
8. september 2015, 15:25

Vaata pilte homme lavale jõudva enneolematu etenduse proovist!

ESMAKORDSELT EESTIS: 101 tudengit toovad teatrifestivalil lavale näitlejaelu argipäeva

"Meid kiputakse ainevalikul piirama, soovitakse, et keskendume erialale. Aga ka näitlemine, tants ja eri muusikastiilide valdamine tuleb ooperilauljale kasuks," seletavad Kadi Jürgens ja Getter Unt lahti homme Tartus lavastuva etenduse "Piiri peal ehk Nii me oleme" ühe pisikese osa.

Tegu on Eesti teatrimaastikul enneolematu ühislavastusega, milles on oma jõud ja anded ühendanud Eesti etenduskunstide 101 tudengit ehk festivalil Draama 2015 lavastuvas etenduses astuvad üles nii Eesti Muusika ja Teatriakadeemia lavakunstikooli 27. ja 28. lend, Tartu Ülikooli teatriteadlased, Eesti Kunstiakadeemia stsenograafid, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia etenduskunstide tudengid kui ka Tallinna Ülikooli koreograafia tudengid.

Etenduskunste õpetavate koolide vahel napib koostööd

Lavastuse esimeses osas, kus löövad kaasa ka Kadi Jürgens ja Getter Unt, heidetakse pilk teatrikoolide igapäeva ehk saab vastuseid küsimustele, kas pannkoogi ja lõvi mängimine on endiselt au sees, kas tikutopsis on võimalik tantsida, kas teatriteadlasel on ka katseklaasid ning kas me ikka veel armastame ooperit.

Kadi ja Getter, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ooperilaulja eriala II kursuse tudengid tunnistavad, et on seesugust koostööd pikisilmi oodatud. "Meie koolis õpetatakse küll näitlejaid, kuid lauljatest hoitakse näitleja eriala väga lahus. Meil puudub ka koolisisene koostöö," nendib Getter. Samuti kiputakse tüdrukute sõnul neid ainete valikul piirama sooviga keskenduda vaid erialale. " Aga ka näitlemine, tants ja eri muusikastiilide valdamine tuleb ooperilauljale kasuks," usuvad nad. "Tänapäeval on konkurents nii suur, et pelgalt heast eriala tundmisest ei piisa," selgitab seda Getter. Kadi lisab, et kooli poolt pole toetatud ka nende osalemist selles Eesti Teatri Festivali lavastuses. "Seda peetakse kooliväliseks tegevuseks," nendib ta. "Samas me esindame siin oma osakonda ning saame oluliselt targemaks," lisab Getter.

Tüdrukud on tänu oma sketšile saanud häid näpunäiteid ka tänavuse Draama kuraatorilt, lavastaja Peeter Raudsepalt. "Kõike, mida sa teed, pead nautima, siis teeb see ka sulle endale rõõmu," on tüdrukutele tema õpetussõnadest meelde jäänud. Piigad kinnitavad, et naudivad võimalust teiste etenduskunstide tudengitega koostööd teha igal sammul ning juba ootavad selleks uusi võimalusi.

Sama kinnitab Marie Käige, Tallinna Ülikooli koreograafia III kursuse tudeng, kes lööb kaasa lavastuse kaasaegse tantsu stseenis. Tema jaoks on väärtuslik kogemus saada ülevaade sellest, mida tehakse teistes koolides. "Jah, meie sketšidest on nii mõnigi kooli suhtes kriitiline, kuid see on hea," usub ta, viidates segasele seisule ja pidevatele muutustele etenduskunste õpetavates koolides.

Olulisim, mis Marie koolist õppinud, on ühise sõpruskonna vajalikkus – ainult siis on võimalik kultuurimaastikul midagi korda saata. Etenduse "Piiri peal ehk Nii me oleme" tegemine on seda sõpruskonda suurendanud veel teistegi koolide tudengite näol ning Marie usub, et tulevikus on tänu sellele lahti nii mõnedki uksed.

Tänavune Draama on noorte poole kaldu

Kui lavastuse esimeses osas saab piiluda etenduskunste õppivate tudengite igapäevaellu, siis lavastuse teine vaatus on humoorikas ülevaade Eesti teatrite lavaelust ja kõigest, mis seda ümbritseb. Liina Leinberg ja Jaanika Tammaru, Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia vilistlased teatrist Must Kast on seda sügist kaua oodanud ja kinnitavad, et lavale jõuab suurejooneline paroodia. Nemadki loodavad, et koostööprojektid eri etenduskunste õppivate tudengite vahel ei lõpe festivaliga.

Tänavuse Draama festivali programmi "Piiri peal" kuraatori Peeter Raudsepa sõnul ongi tänavune teatrifestival varasematega võrreldes noorte poole kaldu. "Kõiki neid õppeasutusi, mis teatriharidust annavad, on Eestis vaja. Meile ei ole vaja pealesunnitud liitmisi, meile on vaja koostööd olemasolevate struktuuride vahel," kinnitas ta.

Seda, et koostöö toimib, näitab ilmekalt kolmapäeva õhtul Tartu Vanemuises lavastuv nooruslikust energiast pulbitsev etendus "Piiri peal ehk Nii me oleme".