Tartus avati täna Eesti Teatri Festival Draama 2015Foto: Anni Õnneleid
Film
7. september 2015, 20:33

Vaata pilte Eesti Teatri Festivali avaetendusest!

Teatrifestivali Draama avamisel kritiseeriti koostööd kultuurivaldkonnas

"Kultuuris on meil asjad pilla-palla laiali ning kultuuriinstitutsioonid omavahel hõredalt ühendatud – keegi ei tea, mis teised teevad," nenditi täna Tartus Eesti Teatri Festival Draama 2015 avamisetendusel.

Kõlama jäi mõte, et etenduskunste õpetavad koolid võiks ühendada ühe institutsiooni alla. "Hetkel igasugune koostöö puudub, ka ministeeriumite tasandil. Haridusministeerium ei tea, mis toimub Kultuuriministeeriumis ja vastupidi. Või veel hullem, nad teavad, aga neid ei huvita, mis toimub. Me peame lootma, et midagi muutub paremaks," kostis üle Pirogovi platsi kõlarist.

Alustuseks soovitas hääl kõlarist õppida tegema vahet kultuuri ja kehakultuuri vahel, Tõnu Õnnepalu ja Anett Kontaveiti vahel. "Kumb on olulisem, Tõnu tähemärgid või Anetti servid?" suunas hääl Pirogovi platsil viibijaid mõtisklema nentides, et tundub, nagu enamik eestlasti vaatab meelsamini Kontaveiti kui loeb Õnnepalu. Õnnepalu oli, muide, mulluse Draama kuraator.

Tänavuse Draama festivali programmi "Piiri peal" kuraator Peeter Raudsepp lausus avamisel, et tänavune teatrifestival saab varasematega võrreldes olema sootuks teistsugune ning olema noorte teatritegijate poole kaldu. "Kõiki neid õppeasutusi, mis teatriharidust õppasutusi, mis teatriharidust annavad, on Eestis vaja. Meile ei ole vaja pealesunnitud liitmisi, meile on vaja koostööd olemasolevate struktuuride vahel," kinnitas temagi. Seda, et see koostöö toimib, saab näha juba äsjaavatud festivalil, kus on mitmed etendused sündinud tudengitevahelisest heast koostööst ja nooruslikust energiast.

Teatrifestival kestab terve selle nädala nii Tartus kui Tallinnas.