Raamat "Vaata sisse! Minu keha" (Kirjastus Varrak)Foto: Silja Paavle
Raamat
1. september 2015, 16:32

Interaktiivne lustakas raamat aitab inimkeha avastada (2)

Iga lapsevanem teab, et üks laps jõuab rohkem küsida ja huvi tunda, kui täiskasvanud talle vastata. Vähemalt selles osas, mis puudutab inimkeha avastamist, on hea abimees uue raamatu näol nüüd olemas.

Kirjastuse Varrak välja antud interaktiivne raamat "Vaata sisse! Minu keha" kinnitab, et inimkeha on huvitav maailm, seal leidub palju uurimisväärset alates luustikust ja verest kuni aju, närvide ja lihasteni.

Raamatus on üle saja avatava lustakalt illustreeritud aknakese, mille uurimine pakub lisaks lustile ka ohtralt teadmisi. Raamatust saab teada, mis toimub kehas söömisprotsessi ajal, millised on hädavajalikud organid inimese eluspüsimiseks, kuidas toimivad luud ja lihased, mida teeb aju, kuidas töötavad meeled ning sedagi, kuidas inimene kasvab. Välja on toodud ka lihtsalt põnevaid fakte. Kas teie näiteks teadsite, et aevastades liigub õhk ninast välja rongi liikumise kiirusega?

Muide, raamatus on põnevat uurimist ja meeldetuletusrõõmu ka täiskasvanuile. On ju täiskasvanud need, kes kipuvad rääkima, et tunded tulevad südamest. Raamatus nenditakse, et sellisele mõttele on tuldud tõenäoliselt seetõttu, et kui inimene kardab, hakkab ta süda kiiremini lööma. Tegelikkuses tulevad tunded hoopis ajust.

Kiitust väärib raamatu interaktiivsus. See, kui tekst pole esitletud pika voolava tähereana, vaid teadmisi peab otsima ka vastavate piltide tagant ning ruumilist graafikat uurides, muudab lapsele maailma avastamise oluliselt köitvamaks. Ning kui raamat köidab, võib arvata, et see aitab kaasa ka lugemisharjumuste tekkimisele.

Et terve püsimise eelduseks on oma keha ja selle protsesside tundmine, võiks see raamatuke olemas olla küll igas lastega peres. Ning kindlasti on see heaks õpetamise abivahendiks ka lasteaedades ning miks mitte algklassideski.