Video: Martin Šmutov
Tele
31. august 2015, 07:16

ÕHTULEHE VIDEO | Mati Talvik läks televisiooni tööle otse sõjaväest (8)

"Minu esimene tööpäev teles oli 2. jaanuaril aastal 1968. Sõjaväest tulin otse, bušlat oli seljas, vahetasin selle mingi vanamoodsa ülikonna vastu ja läks lahti," meenutab oma karjääri algust Mati Talvik.

Esimese intervjuu tegi ta tuntud autogrammikoguja Helle Rätsepaga.

"Ta oli ülikoolist välja visatud juuratudeng. Välja visati seepärast, et hoidis Kennedy pilti mälestuseks."

Talvik mäletab, et telemajas tuli selle pärast lausa ütlemisi. "Tal oli seal ka NATO peasekretäri, paavsti, paljude Ameerika sõjaväelaste ja igasuguste kahtlaste tegelaste autogramme."

Teine lugu, mille eest Talvik pähe sai, juhtus Nõo keskkoolis. "Seal olid väga toredad õpetajad, kes teatasid, et nemad ei taha maasool olla. Nemad peavad õpetama oma suure konkursiga võetud õpilasi, mitte loendama kolhoosnike eraloomi. Seepärast oli juba suurem kisa."

Talvik on varem intervjuus rääkinud, et telemajja tagasi jõudes nõuti tema vallandamist.

Talvik on teinud lugematul hulgal noorte- ja ajaloosaateid, olnud tegev "Aktuaalses kaameras", käinud eestlastega saateid tegemas Rootsis, Kanadas, Austraalias.

"Kahtlemata on mu kõige suurem külaline olnud Vladimir Võssotski, kes tuli siia täiesti vabal tahtel. Ta küsis, kui palju talle maksan, et kas kuupalga maksan. Ütlesin vastu, et see on väike rahvas ja televisioon," meenutab Talvik aastat 1971.

"Ta ikka küsis, et kas kuupalga maksan ja ma siis mõtlesin, et näitlejatel ei saa ju suur kuupalk olla. Tuli välja, et on 120 rubla. Me olime siia ostnud igasugu Saksa estraadibände viie tuhandega," muigab ta. "Maksime siis Võssotskile selle 120 rubla ära."

Nüüd tuleb Talvik üheks õhtuks ekraanile "Pealtnägija" saatejuhina 9. septembril. "See on üks mu lemmiksaateid ja on osanud oma taset hoida," kiidab Talvik.

"Ma olen aru saanud, et ma sinna ühtegi lugu ei tee."

Talvik astub ekraanile saatejuhtide vahetuse käigus ning esiti pakuti talle teha "Maahommikut", kuid et ta pole ühtegi saadet näinud, langes kaalukauss hoopis teisele poole.