Video: Martin Šmutov
Inimesed
28. august 2015, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | Vahur Kersna: nõuti, et mind kohe vallandataks ja jalahoopidega minema saadetaks (38)

Kersna sai peadirektorilt võtta selle eest, et jäi esimesel tööpäeval hiljaks. "Asja eest! Teised tulid tööle kell 9, aga Antslast ei tulnud ühtegi bussi, mis oleks kella 9ks jõudnud," muigab Vahur, kes sattus telesse tööle pärast ülikooli lõpetamist.

Õnnestumisi on Kersnal karjääri jooksul olnud sadu, kui mitte tuhandeid, nagu ta ise ütleb. "Sa lähedki ju saadet tegema selle nimel, et see õnnestuks. Sa pingutad. Alati ei tule välja – kas kuu faas või tähtede seis pole sobiv ja on igasugu muud hädad. Aga kui õnnestumisi poleks nii palju olnud ja suure vaimu käsi poleks kõik need aastad mu selja-taga olnud, ei istuks ma täna siin." Kõige suuremat õnnestumist ei oska Kersna küll välja tuua, sest kõik saated ja intervjuud on justkui oma lapsed, millest üht teisele eelistada ei saa.

Kersna suurim fopaa toimus aastatuhande vahetusel ja ta usub, et see on ka ETV 60aastase ajaloo suurim otse-eetri äpardus. "Millennium vahetus ja mobiilifirma EMT korraldas tohutu suure šõu, mille käigus loositi välja viis autot. Midagi sellist pole Eestis varem ega hiljem juhtunud," meenutab Kersna. "Kuna ma olin tollal noorem ja ilusam ning laineharjal, võttis Raivo Suviste mu koos mingite missidega saatejuhiks."

Kersnat saatis halb eelaimus ja ta poetas kolleegidele loosimisele eelneval õhtul, et kui viis autot välja loositakse, siis joostakse telemaja pikali või lähevad telefoniliinid kindlasti umbe. "Nad vaatasid mulle kalasilmadega otsa ja ütlesid: "Ei lähe, pole võimalik.""

Ometi nii juhtus. "Mina seisin keset otsesaadet surmvaikuses ja liinid olid umbes," meenutab Kersna šokki. Saatetegijatel polnud varuks teist plaanigi, mida sellises olukorras teha. "Ma mõtlesin, et lähen nüüd hästi vaikselt stuudiost koju ja nutan seal, kui maailma lõpp saabub."

Naaseb "Ringvaates"

Koju Kersna siiski ei läinud ja võttis maailma lõpu stuudios vastu. "See oli tõesti päris kohutav! Järgmisel päeval oli meie sekretariaadi telefon muidugi punane – helistasid tuhanded pahased televaatajad, kel oli üks nõudmine: Kersna, mitte päevapealt, vaid hetkepealt vallandada ja saata ta jalahoopidega televisioonist nii kaugele kui võimalik!" Kersna muigab, et loomulikult oli ju tema selles süüdi, et liinid umbe läksid.

Õnneks teda siiski ei vallandatud. Mis autodest edasi sai – kas loositi välja või jagati tuttavatele – ta ei tea. "See mind enam ei huvitanud."

Paljude armastatud saatejuht naaseb ekraanile 8. septembril, kui saatejuhtide vahetuse käigus saab temast üheks õhtuks "Ringvaate" saatejuht. Kes tema kõrvale tuleb, on veel saladus.

"Ringvaade" on edukas, sest seal on head tegijad – pühendunud inimesed, kes teevad televisiooni kirega, oskavad ja tahavad seda teha," ütleb Vahur ja lisab, et olla nädalast nädalasse iga päev otse-eetris on metsik töö. "Sa pead hoidma tähelepanu, pinget ja vaataja huvi. See pole kerge. Suur respekt neile tegijatele!" kiidab ta saatejuhte Grete Lõbu ja Marko Reikopit.

Unistuste saade juba tehtud

Kas ekraanil on mõni saade, mida Vahur tahaks kangesti ise juhtida? "Ma julgen loota, et mu ajud pole veel nii lubjastunud, et peaksin kellegi saate ära võtma. Ma olen seda korra teinud, kui Maire Aunaste läks Ameerikasse – siis ma tegin kaks aastat saadet "Reisile sinuga". Rohkem pole mul võimalust ega tahtmist olnud." Vahur tahab teha oma saateid ja omamoodi. "Ehk on see uhke, upsakas või isegi ülbe, aga las igaüks teeb seda saadet, mis tal kõige paremini välja tuleb ja mida ta teha tahab. Nii sünnibki hea televisioon."

Kersna usub, et on 30 aasta jooksul oma unistuste saated ära teinud: "Oleme oma võimete ja võimaluste piires alati andnud parima."

Saatejuhi juures on Kersna sõnul kõige tähtsam see, et tal on ideid, mõtted ja tahtmist olla nende inimeste ees, kes õhtul teleri lahti teevad ja ootavad, et neid lõbustataks. "Oluline on, et vaatajate vastu ollakse sõbralik, tähelepanelik ja neist peetakse lugu. Mina olen igal ajal üritanud teha selliseid saateid, nii hästi, kui see on õnnestunud."