Video: Martin Šmutov
Inimesed
28. august 2015, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | Tiina Park meenutab: Heinz Valk andis kirstus intervjuud, eetripildis olid seksivad jänesed (16)

"Oli 1. september, mina tulin telemajja ja ütlesin: "Noh, mis saateid me siis tegema hakkame?" Ma mõtlesin, et saangi kohe midagi teha, aga vanasti võttis saate ettevalmistamine ikka vähemalt kaks nädalat aega," meenutab Tiina Park muiates oma esimest tööpäeva televisioonis.

Telesse tööle pääsemine oli Tiina Pargi sõnul lihtsamast lihtsam. "Kui ma ülikoolis

Juhan Peegli juures ajakirjanduse eriala lõpetasin, tahtsin ma hirmsasti telekasse. Olin siin kaks aastat praktikal olnud, aga kahjuks ei olnud võimalik televisiooni suunata," meenutab ta. "Ajakirjanikel suunamist polnud, aga suunati näiteks maale kooliõpetajaks."

Park marssis siis aga telemajja, toonane pearežissöör oli Andrus Kivirähki isa. "Ütlesin, et olen siin praktikat teinud, ja tema ütles, et võin neile tööle minna." Pool aastat töötas Tiina assistendikohal ning siis sai temast noortesaadete toimetaja.

Tiina mäletab, et esimene saade, mille ta tegi, rääkis Anton Hansen Tammsaarest. Kirjandusteadlane ja Tammsaare-uurija Leenu Siimisker käis telemajas Tammsaarest rääkimas ja siis toimetati saadet tükk aega.

Mingil hetkel pidi Tiina noortesaadete tegemisest loobuma. "Ma tegin noorteprogrammi, kus rääkisin Frank Zappast, biitlitest, Twiggyst, Romeost ja Juliast. Mind lasti lahti kui moraalselt ebakindlat, poliitiliselt absoluutselt talumatut inimest," ütleb ta, miks noortesaadetest priiks sai. Siis aga hakkas ta tööle režissööri abina. "Kui olin mõnda aega abi olnud, sain natuke hiljem režissööriks, väike tubli tinasõdur, nagu ma olen."

Moidela Tõnissoniga koos tehti saade "Must pühapäev", kus too intervjueeris kirstus lebavat Heinz Valku. "Lasin loomaaiast tuua kümme musta jänest, kes ümber kirstu jooksid," meenutab Park. "Stuudios oli neli kaamerat, aga need lülitusid

otsesaate ajal kogu aeg välja. Ühel hetkel alt operaator hüüab mulle: "Tiina, esimene kukkus välja!" See tähendas, et mul polnud enam üldplaani," meenutab ta äpardustejada algust.

"Natukese aja pärast ütleb teine: "Heinz Valgu kaamera kukkus välja!". Mul jäi otsesaatesse kaks kaamerat. Lõpuks koperdas kolmas kaamera otsa sellele, mis seisma oli jäänud, ja kukkus samuti ära, seega ainus kaamera, mis sisse jäi, näitas otse-eetris suurt plaani jänestest," jutustab Tiina. "Ja mida teevad jänesed, kui neil on surmahirm? Nad seksivad! Otsesaates, Heinz Valk räägib, kui kole on surra, aga eetris on plaan kolmest paarist seksivatest jänestest."

Hakkab juhtima "Prillitoosi"

Teise äpardusena meenutab Tiina, kuidas pidi venekeelset saadet tegema ja viiuldajat intervjueerima. "Mul on küll hea vene keel – olin ülikoolis lausa vene keele tundidest vabastatud – aga mul läksid segamini sõnad skripka (viiul – vn) ja skripatška (viiuldaja – vn), seega ma küsisin, kuidas on viiuldajat mängida," muigab ta. "Seda oli küll otsesaates kole kuulata!"

6. septembril näeme Tiinat ETV saatejuhtide vahetuse käigus taas ekraanil, kui ta hakkab juhtima "Prillitoosi". "Seal peab natuke formaati jälgima. Meil on ikka olemas samad rubriigid, aga ma toon saatesse ühe uue asja," paljastab Tiina pisut. "Ma otsisin tükk aega üht paari, kes oleks saanud tuttavaks tutvumisportaalis. Lõpuks leidsingi ühe daami. Saates sõidame Pirita jõel, mina aerutan ja daamil on kaasas internetiportaalist välja trükitud lehed sellest, kuidas ta end seal tutvustas," meenutab Tiina.

Saatekülaline sai kuu aja jooksul meestelt 90 kirja ning ühtlasi tutvus seal mehega, kellega juba seitse aastat õnnelikult koos on. "Mees oli lummatud sellest, et daam kirjutas oma tutvustuses: ma armastan tube koristada ja luuletada. Naine oli sinna ka ühe luuletuse kirjutanud, millele mees luuletusega vastas."

Tiina ütleb, et sellega tahab ta üle 50aastaseid inimesi julgustada mitte üksi olema. Tegelikult, kui Tiinale tehti ettepanek saatejuhtide vahetuses osaleda, soovis ta juhtida noortesaadet nagu vanasti. "Kuid seepeale tuli vastus, et meil pole praegu noortesaadet."

Oma unistuste saated on Tiina aga enda arvates televisioonis kõik juba ära teinud.