Video: Martin Šmutov
Inimesed
27. august 2015, 07:00

ÕHTULEHE VIDEO | Reet Linna: "Stuudios oli vaikus ja mul tuli selline kohutav kõhukorin, kohe "urrrrr"!" (26)

Reet Linna ja Enn Eesmaa naasevad korraks ekraanile ETV programmi "Saatejuhtide vahetus. Legendide eri" raames "Terevisiooni" juhtidena

"Ma tulin telemajja ja mind lükati kohe pulti. Teisisõnu olin ma kaadritagune, klõbistasin abina stuudios," meenutab oma teletöö algust Reet Linna, kes tegi alguses ETVs muusikasaateid.

Reet tuli telesse aastal 1969, pool aastat pärast peda lõpetamist, kus ta õppis kunsti- ja käsitööõpetajaks. "Kuna mu vanem poeg oli nii väike ja ma ei tahtnud minna tööle kuhugi maale kolhoosi, sokutati mind televisiooni. Astusin siit uksest sisse ja jäingi."

Kord aga käis telemajas toonane peda rektor Arnold Koop, kelle eest Reet telemaja koridoris oleva posti taha peitu puges. "Ma ei tahtnud näidata, et ma olen oma õpirahad valesse kohta suunanud. Ta tuli ja ütles: "Oi, kui tore, et meil on nii palju inimesi siia tulnud!"" muigab Reet.

Reet ütleb, et ta väga armastab teletööd ja töiselt on tema suurimateks õnnestumiseks olnud just need saated, mille ta ise on välja mõelnud. "Kui ise mingi telemängu või lauluvõistluse käima lükkasin, olid need kõige õnnelikumad hetked. Kuigi oli väga palju teisigi populaarseid projekte, näiteks "Kuulus või kummaline"."

Reet on suurtest tööfopaadest pääsenud, kuid naljakaks peab ta seda, kui tegi aastaid pühapäevahommikuti saadet ja ühel hetkel läks lint katki, eetrisse midagi lasta polnud ja ta pidi aja täis rääkima. "Ma rääkisin ilmast, inimestest, mida ma sel hommikul tegin ja kuidas tulin." Keerulised on aga olukorrad, kus intervjueeritav vastab pikale küsimusele vaid jah või ei ja kuidagi tuleb neist olukordadest välja tulla.

"Kui juba siin töötasin, olin kord stuudios lauljana ja pidin kohta vahetama. Ma ei pannud tähele, et seal oli kaamera ja läksin hiilides täpselt kaamera eest läbi. See oli otsesaade ja režissöör oli ikka südameinfarkti äärel," tunnistab ta siiski üht väiksemat prohmakat. Kümmekond aastat tagasi juhtus samuti selline lugu, et stuudios edastati uusaastatervitusi ja Reet oli sinna läinud söömata. "Stuudios oli vaikus, mul oli rinnamikker ja tuli selline kohutav kõhukorin, kohe "urrrrr"! Teistel oli muidugi väga lõbus."

Kord on Reet võttepäevagi sassi ajanud. "Läksin Draamateatrisse võtet otsima, aga seda polnudki. Sellist asja ei tohiks juhtuda."

"Tere hommikust, mina siin!"

Reet ja Enn Eesmaa tulevad 7. septembril ekraanile tagasi ning seda ETV programmis "Saatejuhtide vahetus. Legendide eri". Nad hakkavad juhtima hommikusaadet "Terevisioon". "Põhimure on ikka see, kas ma üldse öösel magan. Ärevus on ju kindlasti suur! Kolleegid juba ütlesid, et läheksin mööblilattu magama, siis saan otse tulla," naerab Reet.

Eesmaa ütleb, et tema võttis pakkumise vastu üsna kerge südamega, sest kui aastaid tagasi alustati ETVs hommikutelevisiooni, oli just Eesmaa selle kõige pealik.

Reeda sõnul on "Terevisioon" seetõttu oluline saade, et inimestel on, kellega koos ärgata. "On ju ka palju üksikuid inimesi, kel pole kellegagi suhelda ja siis on kaks rõõmsat nägu, kes ütlevad: "Tere hommikust, mina siin!"." Saates saab ära kuulda ka esimesed uudised, sest tänapäeval on Reeda sõnul kõik nii inernetikeskne ja paljud enam ajalehte ei osta. "Mulle muide meeldib minna hommikumantlis ajalehte postkastist võtma."

Reet on teinud palju saateid ja ta ütleb, et oleks tahtnud ära teha veel ühe saate, millesarnaseid on meie telemaastikul küll üsna palju. "Oleksin tahtnud sellist mitmekesist talkshow’d, kus suur torudega bänd mängib, on taustalauljad, kaks saatejuhti ja seal toimuks midagi. Ekraanilt on ära kadunud suured orkestrid, mis meie ajal olid," ütleb Reet, et tunneb neist puudust.

"Tegime kunagi kuuõhtuid, kus käisime suure orkestriga kolhoosides. Hagi Šeiniga juhtisime sellist õhtut, see oli väga vahva! Tahakski teha otsesaadet, kus on suur orkester, tuba vaselõhna täis, nagu pillimeeste keeles öeldakse ja tuleb estraadikavana head muusikat."