BURATINO HÜVASTIJÄTUPÄRG: Kõige pisem leinapärg Ferdinand Veikese ärasaatmisel oli puunukk Buratinolt.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
22. august 2015, 08:00

Nüüd on Ferdinand ja Buratino lavalt lahkunud. Eesriie on langenud (6)

"Jää hüvasti, Ferdinand – sind jäävad meenutama mitu põlvkonda, kes me sinu Buratino saatel üles kasvasime ja sinu loomingust osa saime, sind jääb meenutama sinu tuba nukumuuseumis ja bareljeef nukuteatri majal, millel asuvale Buratinole terekäe andmine on saanud õnnetoova tähenduse," kõneles eile viimsele teekonnale saadetud Ferdinand Veikesele nukuteatri endine juht Meelis Pai.

Kõige enam tunneb Pai, kes sai nukumaestroga sõbraks juba poisikesena, rahulolu selle üle, et jõudis teoks teha Veikese suurima unistuse: luua nukuteatrisse nukumuuseum. Pai mäletamist mööda lubas legendaarne teatrimees elust enne mitte lahkuda kui nukumuuseum valmis.

"Kartsin, et Ferdinandi silmad seda ei näe, aga olen õnnelik et sain selle unistuse teostada ja Nukumuuseumi koos temaga avada."

Peale Pai, kes saabus koguni kahe leinapärjaga – väiksem Veikesele pühendatud hüvastijätupärg oli puunukk Buratinolt, kogunes Jaani kirikus toimunud ärasaatmisele hulk nukuteatriga seotud inimesi. Nukuteatri grand old lady Helle Laas, lavastajad Rein Agur ja Eero Spriit olid esimeste seas kohal. Varakult tuli ka Eesti Näitlejate Liidu esimees Gert Raudsep. Üksteise järel saabusid praeguse nukuteatri kandvad jõud eesotsas Taavi Tõnissoni, Liivika Hanstini ja Anti Kobiniga.

Tund aega kestnud lahkumistalitusel meenutati nukumaestrot, kes polnud üksnes vembumees, vaid ka härrasmees.

Kõneldi sellestki, et Veikese lemmiklauseks oli nii teatrijuhi, lavastaja kui näitlejana optimismi kiirgav "Ära mine norgu!" ning oma elu jooksul eelistas ta inimesi hea sõnaga ergutada, mitte neile ebaõnnestumiste korral halvasti öelda. "Nüüd on Ferdinand ja Buratino lavalt lahkunud. Eesriie on langenud," sõnastas oma kurva mõtte NUKU kirjandustoimetaja Kati Kuusemets.

Nukumaestro pojapoeg Kaarel Veike rääkis, et vanaisa suutis olla üks neist inimesest, kes ei kasutanud väljendit "tee tööd, näe vaeva", vaid lihvis selle fraasi omal viisil meisterlikuks: "Ta ütles teisiti – tee tööd ja paku rõõmu, siis oled sa õigel teel. Sellisena ma oma vanaisa mäletangi."

90aastaselt lahkunud Ferdinand Veike sängitati Pärnamäe kalmistule oma abikaasa Irene kõrvale.