Inimesed

Kuidas jõudis mootorratas Eestisse ja kas maailma esimene ametlik tsikli kiirusrekord sündis Tartus? (7)

LISA KOMMENTAAR

Märt Karu 22. august 2015, 20:51
Vabandan!
Artikli lõppu on sattunud faktiviga. Kontrollides selgus, et hr E.Vedom ei olnud see mootorrattur, kes I Öölaulupeol sõitis lauluväljakul mootorrattal sini-must-valge lipp lehvimas. Ülejäänud iseloomustus on tema kohta ülimalt tabav!
Kes oli see vapper, tundmatu tsiklimees?
Veel kord vabandan Tema ees!
Lugupidamisega Märt Karu
Märt Karule22. august 2015, 21:38
Ta ei olnud minu mäletamist järgi üksi tsiklil, lippu hoidis keegi neiu. Kas "Pikk Tiina" vms?
Esimese üks korraldajatest ja pillimeestest
Õige I Öölaulupidu, mis maha on vaikitud22. august 2015, 21:42
Otsene osaleja Tanel Vainumäe meenutab:
"Olgem ausad – need sündmused said siiski alguse puhtalt rahvaalgatusel ning poliitikuil polnud selles mingit osa.
Asi sai alguse 1987. aastal (täpsemalt 06.06.1987). Korsten oli üks eestvedajaist, mina samuti. Lisaks veel Pelle, kelle täisnime ma siinkohal ei avalda. Pikk Tiina, Loka, Elfa ja paljud teised, kes kujunesid kiiresti autoriteetideks. Meie Korstnaga olime pillimehed. Kord oli majas. Mitte mingisuguseid kähmlusi polnud. Isegi miilitsatöötajate provokatsioonide peale jäädi rahulikuks. Välja arvatud odavaks müügiks kaasatoodud viinade prügikasti puruksloopimine. Sellega sai järjekordne võimude provokatsioon nurjatud. Ilmselgeks sooviks oli sellega rahvas purju joota ja siis... Miilits ja KGB ei suutnud aga mitte kedagi laiali ajada ja seetõttu kestis kogu üritus kenasti terve nädala. Selle tõestuseks on ka viimaseks ööks nn. stiihiat ametlikustama saadetud ansambel Rodeo, keda ootas ees juba üle 2000 pealine publik, kes polnud seal sugugi reklaami peale. Reklaami lihtsalt polnud, kuna ka Rodeo ise ei teadnud sest õhtusest kontserdist veel pool tundi varem midagi. Nad toodi lihtsalt teise esinemise pealt kohale.
Esimene öö vanalinnas oli niivõrd edukas ja menukas koos oma ringkäigu, laulu ja giidiga, et lepiti kokku järgmise õhtu kohtumise asjus. Kaasa lubati võtta kõik tuttavad ja sugulased. Nii juhtuski. Kuna aga rahvast kogunes Raekoja platsile niivõrd palju ja osad ronisid lavale, siis andis tollane puhkeparkide direktriss Rita Mägar meile loa minna Lauluväljakule (ilmselgelt ka hirmust Raekoja platsi kergkonstruktsioonilise lava pärast). Lubadus, helistada ette ja lasta ka kaare tuled põlema panna, oli samuti täidetud.
Meil oli igal ööl traditsiooniks rahvaloendus teha. Rongkäigus, mis liikus laulukale, oli 234 inimest. Ärni (üks kaasas olnud punkareist) luges Russalka jalamil rahva üle. See ühtekuuluvustunne oli niivõrd ülev, et igaüks tahtis seda omadega jagada ja nii leviski jutt suust suhu ja rahvamass aina kasvas iga ööga. Hoolimata sellest, et igal ööl salvestati mäe otsas olnud miilitsaautodest kõike - 1987 oli siiski veel täielik nõukaaeg".
LEIDSIN!22. august 2015, 21:48
Aitäh!25. august 2015, 13:14
Aitäh teile, Tiina ja Tanel! Sellised on tõelised vabadusvõitlejad!
80-nendate laulupeost22. august 2015, 11:27
Artiklis kirjeldatakse Eesti Tegelikku ja Tõelist Esimest Öölaulupidu, mille praegused valitsejad on igati maha vaikinud.
Toimus see poolstiihiliselt, kuid Lauluväljaku organisaeerisid Rita Mägar ja Kodulinna liikumise liikmed.
Vaikitakse seda maha seepärast ja "tähistatakse" tegelikult II Öölaulupidu seepärast, et esimesel nuhkisid rahva järele samad tegelased, kes teist Moskva suuniste järgi organiseerisid.
II oli komsomoli ja NLKP koostöö, et Moskva rahul oleks.
Nüüd mängivad need tegelased isamaalasi ;)
Murdeaasta 1987...25. august 2015, 13:30
Eks ta ole, vallutatud ja maha tambitud inimesed...
Kui rääkida "tegelastest", siis see asi on sama keeruline või lihtne nagu elu ise - vastavalt isikule ja tema valikutele. Üks on, mida inimene südames kannab; teine, kas ta ka alati selle järele talitab? Ka tegelasi oli sama kirjult nagu elus (vt normaaljaotus, tõenäosus).
Ehk on siin määrav, millise otsuse keegi teeb, kui sisetunne nõuab ohvrit või suurt riski...
Hoidku Jumalad kõiki neid, kes tegid Õige otsuse - Teid kõiki pole ehk avalikult tunnustatud, kuid rahva südames olete selletagi!
Vaat mis teemani jõudsime tsiklite kaudu :) Aitäh Märt, vahva vunts!