Andres TarandFoto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
20. august 2015, 21:42

Presidendilt kivitüki vastu võtnud Andres Tarand: valijad peaks oma mõttemaailma muutma! (47)

President Toomas Hendrik Ilves andis neljapäeval Kadrioru roosiaias tähistatud taasiseseisvumispäeval Andres Tarandile üle kivitüki Toompea barrikaadi rahnust. Tähenduslik kivitükk anti Tarandile, et tunnustada 1980. aastal eesti keele kaitseks kirja koostanud ning allkirjastanud 40 haritlast.

Presidendilt kõigi allakirjutanute nimel kivitükki vastu võtmas käinud endine Eesti peaminister Andres Tarand sõnas Õhtulehe, et kui vaadata Eesti arengut läbi nende aastate, tuleks täna olla uhke elukvaliteedi üle. "Võrreldes Ungari või Tšehhoslovakkiaga liigub Eesti edukalt erinevates tabelites aastatega palli võrra ülespoole. Ja selline saavutus ei ole tulnud kergelt."

Arenguruumi on Tarandi sõnul Eestil veel riigikogus. Ta märgib, et peamiseks probleemiks on parteide poolt liikmetele tehtud ettekirjutused. "Tegelikkuses peaks parlamendis räägitama seda, mida mõeldakse. Meil saadetakse aga parteide poolt välja ettekirjutisi, keda tuleks kuulata ja mille poolt hääletada."

Ta ütleb, et tihti täidetaksi sääraseid "ettekirjutisi" selleks, et karjääriredelil tõusta.

Tarand märgib, et muutus peaks toimuma ka valijate mõttemaailmas. "Kui Põhjamaades astub teleekraanil üles keegi, kes valetab, siis järgmisel korral teda ei valita. Eestis aga inimesed unustavad." räägib Tarand ning lisab, et suureks probleemiks on ka inimeste suhtumine ja mõtlemine, et "ah, nad kõik on ühesugused,", mis võib tema hinnangul olla ka üheks põhjuseks, miks valitakse riigikogusse neid, kes valimiste eel antud lubadusi tegelikult täitnud ei ole.

Valijaskonna arendamisel mängib Tarandi sõnul olulist rolli ka meedia, kes täna keskendub tema sõnul asjade lahtiselgitamise asemel pigem uudistele, mis kiirelt inimeste tähelepanu tõmbavad.