Foto: PantherMedia / Scanpix
Eesti uudised
19. august 2015, 18:36

ALKOHOLIVABAD MEHED: häirib, kui pea pole selge! (62)

Alkoholist igapäevaprobleemidele lahendust ei leia, meelemürk pingeid ei maanda, räägivad alkoholivaba eluviisiga mehed. Neile meeldib oma asju ajada nii, et pea on selge.

"Ei ole mul tarvis meelemürki, et olla lõbus, lahe, julge ja äge. Mulle meeldib teha kõike täie mõistuse juures," lausub Õhtulehega rääkinud Mauri, kes pidudel käies viinapitsist alati viisakalt keeldub. Mauri sõnab, et lisaks sellele ei leia ta alkoholist ka lahendust igapäevaprobleemidele. "Ka murede ja probleemide uputamine ei ole terve inimese tegu!" sõnab karsklane.

Alkoholi vastu puudub huvi ka Ivol, kes räägib, et meelemürk ei maanda tema pingeid. "Mind häirib, kui pea pole selge, ja mulle ei meeldi ka näiteks õlle ja viina maitse," lausub Lauri.

Ivo räägib, et on pidevalt pidanud tundma survestatust alkoholi tarbima - kord sugulastel külas käies oli võta-veel-surve niivõrd suur, et see ajendas teda loobuma ka sümboolsest tervitusnapsist.

Seitse aastat oli tema elu täielikult alkoholivaba. Nüüd, paar aastat hiljem, hakkas ta uuesti aastavahetustel ja sünnipäevadel viisakusest pokaali šampust jooma. Seda enamasti just seltskonna surve tõttu - ilma pokaali tõstmata tundis ta ennast kõrvalejäetuna.

Ivo sõnul pole tal olnud seoses alkoholi tarbimisega ühtegi positiivset kogemust. Seda enam ei saa ta aru, miks seda niivõrd palju tarbitakse.

Ivo leiab, et noorte inimeste hoiakuid alkoholist eemale hoidmiseks annab kujundada läbi arutlemise selle üle, mis on elus tegelikult väärt. "Riik saaks mõjutada, jällegi noori, läbi meedia - mingid lahedad videoklipid ja vaimukad lööklaused võivad õpetada näiteks keeldumismustreid olukordades, kus alkoholi pakutakse," arvab ta.

Hirmutamisstrateegiasse, mis on seotud viinakuradi ohtliku mõju leierdamisega, Ivo ei usu.

Eesti Konjunktuurinistuudi poolt läbi viidud uuringus selgus, et alkoholi mittetarbivate meeste ja naiste osakaal on 21 protsenti.