2011. aastal jõudis tsirkus Kultuuripealinna raames Tallinna tänavatele. Tuleval nädalal on Tallinnas taas külas palju kloune ja žonglööre. Foto: JOOSEP MARTINSON
Eesti uudised
19. august 2015, 16:53

Tänapäeva kloun naerab iseenda üle

Terve järgmise nädala trikitavad pealinna lavadel ja tänavatel tsirkuseartistid ja tagatipuks tekib tuleva nädala neljapäevast laupäevani Kadrioru parki tsirkuseallee.

Esmaspäeval algab Tallinnas rahvusvaheline Circus Tree festival, mille fookuses on nüüdisaegne tsirkus. Ettevõtmise peakorraldaja Anu Tähemaa rõhutab, et see sarnanebki rohkem visuaalteatriga. Tsirkus ei tähenda enam ammu etendust, kus kordamööda on laval karu, hüljes ja kloun, vaid hoopis lugu rääkivaid lavastusi.

Nüüdisaja tsirkuse klounidki on teistsugused, kui neid tavaliselt ette kujutatakse. „Nad ei ole punase ninaga tegelased, kes viskavad teistele torti näkku. Pigem on klounide tegevuses palju situatsioonikoomikat. Tänapäeva kloun naerab rohkem iseenda üle, tekitades huvitavaid olukordi,” selgitab Tähemaa. Just selliseid kloune näeb festivalil 28. ja 29. augustil kell 14 Kumu auditooriumis, kus prantsuse noorte tsirkuseartistide trupp Betticombo annab pereetenduse „Al Cubo”.

Festivalil on kohal ka maailmas laineid lööv Soome trupp Race Horse Company. Nad esitavad esmaspäeval ja teisipäeval Solarise kontserdimajas tükki „Super Sunday”. „Nad on tsirkusemaailma staarid, keda kutsutakse hulludeks soomlasteks,” tutvustab Tähemaa.

Tsirkusefestivali kava on üles ehitatud niimoodi, et iga Tallinnas nähtav lavastus näitab nüüdisaja tsirkusekunsti mõnd tahku. Seega aitab moodsasse tsirkusesse sissevaadet saada mitme lavastuse vaatamine. Üksjagu on ka tasuta etendusi. Näiteks 29. augustil kell 21 mängib Gustav Adolfi gümnaasiumis (Suur-Kloostri 16) O Ultimo Momento Prantsusmaalt tasuta lavastust „Cotigo”. Korraldajate teatel on see lavastus, kus näeb tantsu maa ja taeva vahel.

27.–29. augustini astub aga oma tänava-show’ga vanalinnas, kesklinnas ja Kadrioru pargis üles rootslane Magic Thor. „Ta on tänavaartist, kes haarab publiku tegevusse sellisel moel, et publik ei tunne end ebakindlalt ega vastikult. Mingil hetkel hakkab publik temaga kaasa mängima,” selgitab Tähemaa.

Festivali kulminatsiooniks tõotab kujuneda tuleva nädala neljapäevast laupäevani Kadrioru pargis tegutsev tsirkuseallee. See on allee, kus puude otsas võib näha rippumas Eesti tsirkuseartiste ning jalutajad võivad möödaminnes õppida trikke. Saab proovida nii köiel ronimist kui ka žongleerimist. Alleel on artiste Eestist, Hispaaniast, Rootsist ja Soomest.

29. augustil kell 13 on alleel kohal Eesti kuulsaimad klounid Piip ja Tuut, kes peavad lastega maha ühe toreda pikniku. Huvilistel tuleb vaid toidukorv ja istumisalus kaasa võtta. Pärast piknikku näeb kõige väiksemate tsirkuseartistide etteasteid – tõelised meistrid peavad tsirkusekunstiga juba maast madalast tegelema hakkama.

-----------------------------

Mitmekülgne festival

*„Renoveerime Kadrioru pargis ka ühe vana purskkaevu, mis aitab tsirkusekunsti kaudu keskkonda ilusamaks muuta. Festivaliga ühendamegi tsirkuse- ja visuaalkunsti ning pargikultuuri,” räägib tsirkusefestivali Circus Tree peakorraldaja Anu Tähemaa.

*Vaata kogu festivali kava lehelt www.circustree.ee.