Foto on tehtud Lakewoodi Eesti kiriku ees, mille kõrval meie Arhiiv asubki.Foto: Erakogu
Blogid
17. august 2015, 23:14

Alati valmis! (6)

Eesti Arhiiv Ühendriikides asub väikeses Lakewoodis New Jerseys, paari tunni kaugusel New Yorgi kesklinnast. Nii ei satu keegi meie juurde juhuslikult. 10. augustil oli meil seda suurem heameel vastu võtta külalisi kodumaalt – neli Eestis tegutsevat skautlikku noortejuhti, kes osalesid Kajaka salga õppeprogrammis.

Seda rahvusvahelist juhtimiskoolitust on entusiastlikult korraldanud teiste hulgas ka New Jersey osariigis elav Priit Parming. Seda korraldatakse Ameerika Eesti Heatahtliku Seltsi toetusel juba 1994. aastast alates ja praeguseks on osalenud üle seitsmekümne Kajaka.

Eesti ajaloo kõige noorem malevapealik Mikk Otsar on sündinud Tartus ja haridust omandanud Ülenurme gümnaasiumis, Eesti Lennuakadeemias ja läbinud Kaitseliidu poolt korraldatud salgajuhi ning instruktori koolituse. 2012. aastal kuulutas Tartu linnapea Urmas Kruuse ta "Aasta nooreks".

Praegu tegutseb Mikk Noorte Kotkaste "Tornaado" rühma juhina. Teatavasti on see 7 - 18-aastastele noormeestele mõeldud Kaitseliidu all tegutsev organisatsioon, mis korraldab liikmetele laagreid ja matku, kus õpitakse elementaarseid oskuseid alates nööbi õmblemisest kuni metsas telkimiseni. Eestis on praegu registreeritud ligi 3200 noorkotkast.

Kodutütreid, keda on Eestis umbes 3500, esindas rühmajuht Kadi Laaneots. Samuti Tartus sündinud Kadi on käinud Miina Härma ja Hugo Treffneri gümnaasiumis, õppinud muusikakoolis klaverit ning tudeerib praegu Tartu ülikoolis psühholoogiat.

Tartu Kodutütarde 30-liikmeline ringkond on üks Eesti suuremaid, seda juhendades tulevad kasuks läbitud Kaitseliidu noortejuhi, rühmajuhi ja instruktori kursused. Koos käiakse kord nädalas, lisaks laagrid ja matkad. Kadi selgitas, et Kodutütarde kogunemistel õpitakse praktilisi elutarkusi, ajalugu ja militaarmeditsiini. Oluliseks teemaks on ka sellised asjad, mida koolides kahjuks enam ei õpeteta – elementaarne viisakus ja käitumisnormid.

Nii Noored Kotkad kui Kodutütred on riiklikult rahastatud organisatsioonid, kuuludes Kaitseliidu alla. Skaudid ja gaidid seevastu eksisteerivad vabatahtlikest annetustest ning taotlevad igal aastal haridusministeeriumilt raha projektide põhiselt.

Arvuliselt on Eestsis hetkel umbes 1200 skauti, keda Kajaka salga õppeprogrammis oli esindamas skautjuht Margaret Matisen. Tartus sündinud Margaret on lõpetanud Mart Reiniku ja Hugo Treffneri gümnaasiumi. Ka tema õppis klaverit Heino Elleri muusikakoolis ja on praegu Tartu ülikooli õigusteaduskonna üliõpilane. Margaret on "Mesilaste" lipkonna juht ning tema üheks erialaks on laagrite seikluselementide projekteerimine ja ehitamine.

On huvitav täheldada, et Eestis võivad skautideks olla nii poisid kui tüdrukud, samuti gaidideks. USAs seevastu on skautideks ainult poisid ja tüdrukute organisatsiooni inglisekeelne nimi on ´"girl-scouts", nende tegevus ühtib suures osas eesti gaidide tegevusega.

Gaide on Eestis ligi 600. Nende esindajaks on peagaid Mari Liis Keskpaik Eesti Gaidide Liidust, kellel samuti ette näidata muljetavaldav resümee. Torist pärit Mari-Liis on töötanud probleemsete noortega Kallavere keskkoolis sotsiaal-pedagoogina ja Lastekaitse Liidu koolirahu programmi juhina.

Oma alma mater´is Tallinna ülikoolis tegutses Mari-Liis karjääri- ja akadeemilise nõustamise keskuses õppekorralduse peaspetsialistina. Mari-Liis toonitas koolikiusamise probleemi ja et ainus ennatus selleks on teema teadvustamine ja käsitlemine juba lasteaia tasandil. Mida aeg edasi, seda raskem on lastele õpetada teineteise austamist ja aksepteeritavaid käitumismudeleid. Viimastel aastatel on lisandunud ka küberkiusamine, mis tundub pealtnäha vähem tõsine, kui otsene füüsiline vägivald, ent võib noort inimest sama rängalt traumeerida.

Kõik neli noort inimest on ehedaks näiteks sellest, et see, kes palju teeb, see palju jõuab. Selle asemel, et kurta ja kritiseerida, on nad ise aktiivsed ning üritavad vabatahtlikult oma tegevusega ka eakaaslaste elu huvitavamaks ja positiivsemaks muuta. Missioonitunne on ise midagi ära teha ja teisi aidata. Just väiksemates maakohtades on lastel ja noortel tihti raske leida huvitavaid vabaaja veetmise võimalusi.

Skautlus pakub selleks postitiivset alternatiivi. Laagrites õpitakse, et rühm on kui ühiskonna mudel – keegi ei saa üksi hakkama, kõik sõltub koostööst. Ilmnevad liikmete tugevad küljed ja orgaaniliselt tekivad juhid. Kuna hilisteismelised võõranduvad tihti regulaarsetest koosviibimistest, on oluline juba varakult välja õpetada uusi rühmajuhte, et nad jätkaksid tegevust ka peale nö. suureks saamist.

Mari-Liis, Margaret, Kadi ja Mikk kinnitasid, et sama olulised, kui formaalsed koolitused USA Järvemetsa laagris ja Kanada Kotkajärve laagris, on kohtumised väliseestlastega Eesti Majades ja kogukondades. On ju suur osa väliseestlastest ise siin gaidid, skaudid, Noorkotkad või Kodutütred olnud, ning nende kogemusi on huvitav võrrelda praegu Eestis toimuvaga. Näiteks pidas väliseesti peaskaut Rein Linask ettekande pagulasskautluse liikumisest USA Eesti Skautide Maleva tegevuse raames.

Eesti Arhiivis kohtusid noored ka Eesti Evangeeliumi Luteriusu kiriku piiskopi Thomas Vagaga, kes on kauaaegne Kajaka salga instruktor. Lisatud foto on tehtud Lakewoodi Eesti kiriku ees, mille kõrval meie Arhiiv asubki.

Meedias peamiselt figureerivate negatiivsete uudiste foonil oli väga meeldiv teada saada, et Eestis on nii palju entusiastlikke noori, kes aitavad ise aktiivselt ühiskonda paremaks muuta, kasvõi pakkudes lastele lihtsalt kohta, kus nutitelefonid ja tahvelarvutid vabatahtlikult käest ununevad. Nende näppimise asemel süvenetakse huvitavatesse tegevustesse, kus märkamatult mängu käigus õpitakse elementaarseid oskuseid ja mis peamine, respekti teineteise suhtes.

Soovime teile kõigile jätkuvat entusiasmi ja kordaminekuid!