Video: Anni Õnneleid
Inimesed
16. august 2015, 16:11

ÕHTULEHE VIDEO I Metsakutsu: Eesti hip-hop on praegu väga kõval laineharjal (11)

Elva mändide all räppis ja tähistas Eesti hip-hopi 20. sünnipäeva ka Metsakutsu. Mees, kes lisaks riimiridade kirjutamisele näeb vaeva ka hip-hop elustiili tutvustamisega laiemale üldsusele.

Metsakutsul on hea meel, et üritus toimus juba 9. korda, mis näitab püsivust, sest Eesti asjad kipuvad tema arvates ära vajuma. Aastate jooksul on muusikastiili mitmekesistumine muusiku sõnul ainult positiivne. "Kui algusaegadel oli selline ühes rütmis liikumine, siis praegu on tekkinud erinevad suunad ja iga suuna otsas on hea tugev kvaliteetne esindaja," sõnas räppar. Tema sõnul on meil olemas kõik – gängsta räpparid, disko räpparid, sügavamad luuletajad ja "ilge mainstream sült".

Riimimeistri jaoks on Eesti hip-hop maastikul hetkel juba mitmes laine. Üheksakümnendate lõpus jõudis selline muusika suuremate massideni tänu A-Rühmale, pärast mida tuli aga rahulikum periood. Paar aastat tagasi sai alguse taas uus liikumine. "Kuigi paljud ei taha seda tunnistada, siis tänu Põhja-Tallinnale tuli uus jõud," sõnab mees salakavalalt. Siis ilmus välja ka teisi räppareid, kes tahtsid kas paremini, erinevalt, või üldse Põhja-Tallinnat maha teha. Üks on aga kindel, hoo sai räpp sealt uuesti üles. "Eesti hip-hop on praegu väga kõval laineharjal nii-öelda," kinnitab muusik.

Kes on aga räppari enda lemmikud? "Alati kui kellegi teise räppari käest küsitakse, siis ma loodan, et ta ütleb minu nime, aga keegi kunagi ei ütle," tunnistab Metsakutsu, kuid tunneb rõõmu selle üle, et saab teistele tunnustust jagada. "Minu meelest on väga hea vaadata, kuidas vanad tegijad ei ole maha rahunenud," tunneb ta rõõmu. Genka/Paul Oja eelmise aasta album korraldas tema sõnul korraliku möllu ja teeb seda siiani. Loomulikult ei saa mööda ka nimest nagu Suur Papa, kes Metsakutsu sõnul on põhimõtteliselt kogu Eesti noored hip-hop pisikuga nakatanud.

Vaikselt räpist pausi teha üritanud Metsakutsu sulest uuemat kraami aeg-ajalt ikka sünnib. "See on ikka igas päevas sees, kui näed mingit naljakat asja ja tuleb naljakas mõte, siis võtad kohe telefoni ja kirjutad üles," selgitab ta, miks pausist midagi eriti välja ei tule. Stuudioaegu broneerima ta ei rutta, kuid mikrofoni varna ka ripatnud ei ole.