ArvamusfestivalilFoto: Peeter Langovits / Postimees
Meedia
14. august 2015, 17:05

DEBATT: Kas meelelahutuslik või mitte, kuid ETV+ peab olema loomulik ja siiras (1)

Täna pärastlõunal peeti Arvamusfestivalil debatti teemal "ETV+ - kas ainult meelelahutus?".  Vaidluses jõuti konsensusele, et kas meelelahutuslik või mitte, kuid selles on peamine loomulikkus ning olulistes asjades saavad kanalis kaasa rääkida kõik Eestis elavad inimesed.

Debatis osalesid uue telekanali peatoimetaja Darja Saar, meediategelane Andres Jõesaar, moedisainer Oksana Tandit, teleajakirjanik Indrek Treufeldt ja saatejuht Jüri Muttika.

Indrek Treufeldt arvas, et ETV+ peaks olema peamine loomulikkus, tuues võrdluseks koduaiast korjatud vaarikate moosi, milles puuduvad säilitus- ja muud kunstlikud ained. Samas peaks ETV+ taotlema ka kogukondlikkust. 

Meediategelane Andres Jõesaar püstitas küsimuse, kas ETV+ rada saab olema filmilik televisioon, mis teleguru Hagi Šeini sõnul viitab uutele suurtele lavastustele, nagu näiteks "Troonide mäng", või vanavoolu televisioon. 

Jutujärje üle võtnud Treufeldt avaldas lootust, et ehk venelased teevad oma saateid põnevamalt, mis konkurentsi mõttes lisaks telemaastikule vürtsi. "Ma väga loodan seda," sõnas Treufeldt. Ta arvas, et ERR võiks suuri meelelahutuslikke saateformaate sisse osta ju ka Venemaalt.

Kui sageli võrreldakse meelelahutust magustoiduga, kus on liialt suhkrut, mis on tervisele kahjulik, siis maitsev magustoit on õigem ja parem kui halb praad, oli Jõesaare mõte meelelahutussaadete kasuks.

Treufeldt pooldab meelelahutuslikku ETV+, kuid tingimusel, et see peab olema siiras. 

Jõesaar soovitas ETV+-ile riskida uuega ning Jüri Muttika arvates on alustav telekanal kriitika mõttes olukorras, kus igal juhul "lastakse maha".

Rõhutati ka seda, et tuleb luua hea tekst, mis laekub ka Facebooki, kus seda loevad näiteks need, kel pole ei telerit ega ka raadiot, ning keda polegi vähe.

Kas meelelahutuslik? "Jah, aga see peab olema siiras," arvas Treufeldt. 

Siirust ja südamlikkust rõhutas ka telekanali peatoimetaja Darja Saar. "See, mis te hakkate nägema 28. septembrist, on minu jaoks hästi kallis ja südamelähedane asi. See on meedium ja platvorm, millest saab esimene samm selles suunas, et kõik need toredad inimesed, kes Eestis elavad - just ETV+ toob need inimesed esile ja nad saavad rääkida olulistest asjadest."