Cool DFoto: facebook.com/cooldestonia
Saund
12. august 2015, 16:12

COOL D HIP-HOPIST: orgasmilähedast vaimustust oli 20 aastat tagasi rohkem

"Minu algsetes räpitekstides oli väga palju laene. Puudus varasem praktika ebasündsate sõnade kasutamise kohta. See oli tabuteema," meenutas Priit Kolsar ehk Cool D, kes sai veel paarkümmend aastat tagasi krõbedama keelekasutuse pärast nuhelda. 

"Nii mõnigi kord tekkis karmi ja teravat vastukaja. Aga vanemad ei manitsenud, kodu poolt blokki ette ei tuld," pajatas Cool D Raadio 2 "Suveraadios" saatejuht Piret Järvisele antud intervjuus. 

"Põhiliseks mõjutajaks oligi see muusikastiil, mis hakkas huvi pakkuma. Ma kuulasin tolleaegseid hip-hopi artiste. Millegipärast see paelus mind, et ma tahtsin hakata ise seda tegema. Ja siis hakkasingi mingisuguseid tekste kombineerima..." selgitas riimimeister oma lembust Ameerika mandrilt tulnud vihase žanri vastu.

Cool D 1995. aastal ilmunud kassetti "O'Culo" peetakse hip-hopi stiili leviku alguseks Eestis. Ühtlasi tunnistas ta, et esmaste asjade katsetamisega kaasneb hiljem paratamatult teatud protsent piinlikkust. "Ei ole midagi teha – see on kahekümne aasta tagune peegeldus. Ju siis sellel hetkel oli vaja teha sellist teksti ja muusikat. Oli ka neid, kes ütles, et see on jama, mingi krigin."

Cool D nentis, et toona, 90ndatel, pidi sõpradega kokku saama, et muusikat n-ö vahetada ning nüüdseks on säärane "ekstravagantsus" kadunud. "Muusika oli siis puhtalt inimesi füüsiliselt ühendav asi. Sellist orgasmilähedast vaimustust oli 20 aastat tagasi rohkem, kui teda oli raske kätte saada." 

Eesti hip-hop tähistab tänavu kahtkümmet aastat esimesest helikandjast ning neljapäeval mängitakse Raadio 2 eetris ette stiili parimate lugude järjestus. Cool D jäi ennustamises küll tagasihoidlikuks, ent pakkus edetabeli etteotsa siiski nimesid nagu Suur Papa, Beebilõust, Toe Tag või Genka. "Ilmselt minu enda populaarsemad lood jäävad mõne aasta tagusesse aega. Inimesed loetlevad üles ikkagi neid, mida nad on viimasel ajal kuulanud," lisas Cool D. 

 

Need olid 5 viimast häält, mis meieni jõudsid. Milliseks kujuneb tabel? Kuula homme, neljapäeval, alates kell 10.Mis on...

Posted by Raadio 2 on 12. august 2015. a.