SEIKLUS SELJATAGA: Kerli Dello pidi oma köögis laamendanud metsseast pääsemiseks päästeameti kutsuma.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
11. august 2015, 16:20

"Köögis käis kobin ja sahin. Läksin vaatama ja laua alt hüppas mulle siga vastu." (73)

Endist uudisteankrut Kerli Dellot ründas maakodus metssiga 

Esmaspäeval suvekodus rahulikku õhtupoolikut veetnud Kerli Dello avastas kummaliste häälte peale kööki kontrollima minnes, et ruumis jookseb ringi metssiga. "Nii kui ma temaga köögis esimest korda kohtusin, tuli ta mulle peale, ründas," meenutab Dello. 

"Ma tõesti ehmatasin," meenutab endine "Terevisiooni" uudisteedastaja Kerli Dello koduköögis metsseaga kohtumist. Dello, kellel on Lääne-Virumaal Kiltsi lähedal maakodu, oli üleeile õhtul kella kümne paiku televiisorit vaatamas, kui kuulis köögist kahtlasi hääli. "Ma olin üksi toas, õues oli pime," kirjeldab ta hirmuäratavat õhkkonda. "Välisuks oli lahti ja vaheuks köögi ja koridori vahel kinni. See uks läks järsku lahti."

Dello kinnitusel oli enne ukse salapärast avanemist täiesti vaikne. "Ma olin täiesti üksi, siin maal ei ole ju ümberringi peaaegu mitte kedagi. Ainult naabrid," selgitab Dello.

Kui uks lahti läks, mõtles Dello alguses, et see on tuulest. "Aga siis lõi peas kohe selgeks, et ei saa tuul olla, sest õues ei olnud tuult. Pärast seda kuulsin mingit nahinat. Mõtlesin, et suvine aeg, et äkki sõbrad sõidavad ringi – nad ikka astuvad aeg-ajalt läbi," räägib Dello ja lisab, et toas olles ta ei kuule kunagi, kui auto hoovi sõidab. "Ma jäin ootama, et kui keegi sõpradest tuli, siis ta ütleb tere. Midagi ei juhtunud."

Dello kinnitab, et ehmatus oli suur. "Mõtlesin, et seal on mingi külajoodik või kes iganes. Mingi kobin ja sahin käis, keegi ei rääkinud midagi. Kargasin diivanilt püsti ja läksin vaatama. Kedagi ei olnud. Siis aga hüppas mulle laua alt siga vastu," kirjeldab ta läbielatut.

"Toolid ja lambid olid pikali."

Dello sõnul oli metssiga agressiivne. "Nii kui ma temaga köögis esimest korda kohtusin, tuli ta mulle peale, ründas. Meie jõuvahekorrad ei olnud väga võrreldavad. Ma olen ikkagi üsna väike naine, siga oli mulle üle põlve. Ma haarasin mingi pingi endale kiiresti ette, et ta mulle kallale ei tuleks. Metsseal on jõudu ju nii palju," jutustab Dello, kes oli sunnitud ohtliku looma eest tagatuppa varjuma. "Siga üritas ka tagatuppa tulla, lõhkus ikka päris korralikult seal ukse taga. Mina seisin oma toore jõuga vastu ust, püüdsin teda mitte tagatuppa lasta."

Olles ukse kinni saanud, helistas Dello kohe naabrile. Ta kinnitab, et tundis metssea kohe ära – see oli loom, kelle naaber oli kevadel kodustanud ja endale võtnud. "Naaber ei tõstnud toru," räägib Dello, kes tegi pärast seda kõne seaomaniku õele. "Õde, kes elab siit 40–50 kilomeetri kaugusel, ütles, et nad ei saa tulla." Pärast seda ei jäänud Dellol muud üle, kui valida number 112.

"Ma kujutan ette, et see võib päris naljakas olla, aga minu jaoks oli olukord sel hetkel üsna tõsine," möönab Dello ja lisab, et päästeamet jõudis õnneks mõne minutiga kohale. Veel kutsuti välja kohalik jahimees. Saabus ka kolmanda talu peremees, kelle juurde siga lõpuks viidigi.

Dello sõnul laamendas siga köögis korralikult. "Toolid ja lambid olid pikali. Siis leidis aga siga prügikotist toidujäänused ja lammutas seal kallal, tegi mul vaiba mustaks. Ma olin just enne järgmiseks päevaks kartulid ära keetnud, ta oli need muidugi ära söönud. Keedukartul on talle ju nagu palsam," räägib Dello sarkastilisel toonil. "Lilled oli ta ka pottidest ära söönud."

Naabri kodustatud siga tegi varemgi pahandust

Naabermajapidamisse võetud metsloom on varemgi pahandust teinud. "Loom jooksis lahtiselt ringi – väike armas notsu," ei salga Dello fakti, et põrsas oli tõesti armas. "Aga metssiga teeb väikese notsunagi palju pahandust. Ta tuhnis mu värskelt istutatud lilled üles ja sõi need ära."

Dello räägib, et pärast lilledega juhtunud intsidenti palus ta naabril sea kinni panna. "Ütlesin, et loo talle vastavad tingimused ja minu pärast las ta olla sul aias. Aga minu maale ärgu tulgu," meenutab ta jutuajamist naabriga. "Kellelgi ei ole siin majal aeda ümber," lisab Dello. Seega sai siga segamatult ringi joosta.

Naabriga vestlemine andis tulemusi, sest loom pandi tõepoolest kinni. "Aga ta pandi ketti," on Dello pettunud. "Ta ei ehitanud loomale mingit aedikut, vaid pani ta ketti nagu koera. Aga metssea pea on sama suur kui kael, asi see kett sealt ära tõmmata. Nüüd oligi ta ennast lahti tõmmanud. Karta on, et metsseal ei ole ketis mugav, see ei ole ju talle loomuomane."

Dello möönab, et ei oska sea asjus suurt midagi ette võtta. "Õhtul ma olin küll seda meelt, et see siga nüüd läheb sigade Valhallasse," on Dello avameelne. "Aga seda ei juhtunud."

Dello sõnul pole metsseaomanikust naaber temalt vabandust palunud. "Naaber ei helistanud mulle isegi tagasi, ta õde helistas. Praegu jõudsin ma just koju ja nägin, et naaber on siia tulnud, aga ta ei ole mind isegi üle õue tervitanud," on Dello solvunud. "Ilmselt olen ma ta selle meediaskandaaliga välja pahandanud, aga sellest on vaja rääkida. Inimesed ei saa niimoodi teha."

Mullu Kaitseväe teavituskeskusse tööle suundunud kauaaegne tele- ja raadioajakirjanik kinnitab, et on aastaid oma maamajas üksi olnud, aga enam ei tunne ta ennast seal eriti julgelt. Dello ei oska öelda, kas ja missuguse lahenduse metsseasaaga lõpuks saab. "Aga ma tahan, et inimesed mõtleks, enne kui nad endale looma võtavad, et kas neil on üldse vastavaid tingimusi selle looma pidamiseks."