Hellad velledFoto: Facebook (Hellad Velled)
Saund
7. august 2015, 18:01

Tantsu- ja süldimuusika lööb laineid! Pubide ja simmanite lemmikartistidel on järgmised poolteist aastat juba esinemisi täis! (9)

A-kategooria staaridele pakuvad tõsist konkurentsi bändid, mis teevad lihtsat, kuid meeldejäävat tantsumuusikat. Mõni neist nimetab end hea meelega süldimuusikuks, mõni siiski mitte. Üks on aga kindel: rahvas armastab neid ning lava ees muutub ka Eesti mees tantsulõviks.

Mis on aga nende artistide saladuseks, et pubid, klubid ja simmanid broneerivad nende esinemisi juba aastajagu ette?

Hellad Velled: oleme tavaline süldibänd

Hellade Vellede liige Märt Loddes nendib, et ei oska vastata, miks on nad inimeste seas nii populaarsed – endi arvates nad üleliia teistest ei erine.

"Oleme tavaline süldibänd ja teeme oma tööd, mitte mingit kunsti. Meie eesmärgiks on inimeste meelt lahutada ning teha seda hästi ja kvaliteetselt“ teatab ta.

Märdi hinnangul eestlane valges väga pidutsema ei kipu, sellest hoolimata läheb publik kohe peo alguses nende muusika saatel kiiresti käima."Tihti kasutatakse meid A-kategooria artistide soojendusbändina, lisab ta.

Praegu on Hellade Vellede viimane kirjapandud esinemine 2017. aasta jaanipidu. Üldiselt nad veel ülejärgmise aasta esinemisi vastu ei võta, kuid jaanipäev on eriline sündmus ja võib teha erandi. "Väga keeruline on esinemisi kaks aastat ette broneerida, sinna sisse tuleb ju ka planeerida puhkused ja ka isiklik elu. Praegu ei müüda isegi mitte järgmise aasta kalendermärkmikku“ naerab Märt.

Bändil on  kinni kõik reeded ja laupäevad. Kui asjaolud klapivad, astutakse üles ka mitu korda päevas. "Sel suvel oleme teinud esinemisi ka neljapäevadel ja pühapäevadel, isegi esmaspäeval on esinetud“ lisab Märt. 

Bändi esinemistasu ta otseselt välja ütlema ei kipu ning jätab otsad lahtiseks, öeldes: "Me vaatame alati kõik pakkumised üle. Esinemise hind sõltub väga erinevatest asjadest“

Miks on aga bändil ikkagi rohkem esinemisi  kui paljudel Eesti muusikataeva tähtedel? "Me ei saa võrrelda end A-kategooria artistidega, see on hoopis teine maailm. Meie hinnaklass on täiesti erinev, samuti esineme me enamjaolt palju väiksemates kohtades, kuigi jah, vahest satume ka samadele lavadele,“ leiab Märt.

Henri Tali: kas on mõni Leplandi lugu, mille saatel läheksid tantsuplatsile hüppama?

Tartu muusikuteduol Henri Talil ja Madis Ligil on keskmiselt kaks esinemist nädalas. Jõulude ja jaanipäeva ajal on kuni neli mängu nädalas. "Ega füüsiliselt rohkem ei jõuagi," nendib Henri.

Henri oskab seletada, miks tantsu- ja süldibändid esinemistega nõnda hõivatud on: "Niinimetatud süldibändide eelis on, et meid jõuavad pubid tellida aastaringselt, aga A-klassi staare nad lihtsalt ei jõua kinni maksta. Pubisid, kus on elav muusika, on ka oluliselt rohkem kui ööklubisid."

Ta toob näiteks selle, kui pubi telliks esinema Ott Leplandi. "Kui pubi, kuhu mahub 100-150 inimest tellib omale Leplandi, kes on kahtlemata suurepärane laulja, siis see on majanduslikult üsna mõttetu ettevõtmine. Kui pileti hinnaks just 20 eurot panna ei taha," mõtiskleb ta.

Lisaks tõmbavad tantsumuusikabändid Henri arvates publiku väga kergesti kaasa: "Rahvas tahab pidu ja tantsida, sellist möllu paraku pakuvadki niinimetatud süldibändid. Tead sa mõnda Leplandi lugu, mille saatel läheksid tantsuplatsile hüppama!? Mina mitte. Selliseid kontserte antakse mujal," lisab Henri.

Patune Pool: teeme seda, mis meeldib ja teeme hingega

Ansambel Patune Pool on samuti broneerinud juba 2016. aastaks enamuse nädalavahetustest, viimane kalendrisse märgitud esinemine leiab aset 31. detsembril.

Ligi kaks aastat tegutsenud ning kahest liikmest, Edvinist ja Sünnest, koosnev Patune Pool astub üles igal pool – pubides, klubides, vabaõhuüritustel, erapidudel. "Päris kindlat mustrit ei ole," sõnab Edvin. Küll aga enamasti on pubide poolt broneeritud nädalavahetused.

"Ega me ei oskagi öelda, miks meid nii palju on ette tellitud. Meie teeme seda, mis meile meeldib ja teeme seda hingega. Järelikult rahvale istub see," lisab ta. Kui aga tahta bändi näiteks järgmiseks kuuks kuhugi esinema kutsuda, oleks see üsna keerukas.

Kuidas aga nimetada muusikat, mida Patune Pool teeb? "Ma nimetaksin seda tantsumuusikaks," teatab Edvin.

Püssirohukeldri programmijuht: piletimüügi järgi on näha, keda tasub kutsuda

Ühe Tartu tuntuima pubi Püssirohukeldri programmijuhi sõnul tuleb populaarsetel artistidel esinemisajad ära broneerida juba aastake varem.

Peamiseks kriteeriumiks esinejate valikul osutub see, mille eest on rahvas valmis piletiraha välja käima. "Kui rääkida A-kategooria staaridest, siis näiteks Smilers, Terminaator, Koit Toome ning lisaks sellele läheb rahvale väga peale ka ansambel Hellad Velled," räägib programmijuht. Siiski nendib ta, et tavaliselt on Smilersi ja Hellade Vellede esinemistel erinev kontingent.

"Ma ei ole ise ühelgi Hellade Vellede esinemisel saalis olnud, aga piletimüügi järgi näen, et neid tasub esinema kutsuda," tunnistab mees.

"Nad teevad vene muusikat eesti keelde. Nende lauludel on õige sõnum ja nende järgi on hea hüpata-karata. Selline odav populaarsus, hästi lihtne ja kergesti meeldejääv muusika," kirjeldab programmijuht.

Ja just see ongi, mida inimesed tulevad pubisse otsima.