Hubert von GoisernFoto: PantherMedia / Scanpix
Saund
5. august 2015, 09:10

Viru Folk toob Eestisse alpiroki kuninga Hubert von Goiserni (2)

"Hubertit teavad Austrias kõik!" kinnitas Salzburgis elav eestlanna Monika Ruprich Tammai kuuldes uudist, et eeloleval nädalavahetusel saab Käsmus toimuval Viru Folgil kuulata Hubert von Goiserni.

Saksakeelse Euroopa muusikasõprade suur lemmik Hubert von Goisern saabub Eestisse esimest korda. "See on üsna absurdne, et maailma staarikesi tuuakse Eestisse esinema küll, kuid esimese ešeloni mehi keegi julgeda ei kutsu. Viru Folk on ainus, kes üle aastate toob Eestisse esinema kedagi tõeliselt põnevat," rõõmustas Austrias ja Lõuna-Saksamaal ülipopulaarse Hubert von Goiserni Eestisse esinema tuleku üle ka muusik Indrek Kalda.

Muide, Goiserni kontsertidele on enamasti suur tung ning need on sageli ka välja müüdud. Kalda teada on Austria muusiku siinsele kontserdile tulemas ka mitmeid tema fänne Saksamaalt.

Mis teeb Goiserni nii eriliseks?

Goisern on Kalda sõnul mees, kes esitab Austria erinevate maakondade rahvamuusikat rokkmuusikavõtmes. Goisern põimib oma muusikasse nii loodust kui rahvalaulu, lõõtsapilli ja joodeldamist ehk viljeleb alpirokki. "See on ühest küljest väga arhailine, samas väga moodne muusika," kinnitas Kalda. Goiserni on siin-seal nimetatud ka alpiroki kuningaks.

Indrek Kalda sõnul kipuvad eestlased a la carte roogasid tundma vähem kui MCDonaldsi menüüd ning täpselt sama kehtib ka muusika kohta. "Oleks väga kahju, kui eestlastest lõõtspillimängijad või rahvalaulikud Goiserni ei kuule," kostis ta.

Monika Ruprich Tammai sõnul armastatakse Goiserni saksa kultuuriruumis eriti tema laulutekstide pärast, mis on sügavmõttelised ja kriitilised. Laiades massides hakati kuulama teda pärast 2011. aastal ilmunud albumi EntwederUNDoder.

"Igatahes on ta muhe ja tore austerlane, kes teeb väga lahedat muusikat," kinnitab Monika.

Eeloleval nädalavahetusel toimub maalilises Käsmu kaptenikülas juba kaheksas Viru Folk, mis tänavu on valdavalt pühendatud Taani kultuurile.