Inimesed

KODU NAGU KOLIKAMBER: miks koguneb koju tarbetuid asju ja miks on neist nii raske loobuda? (28)

LISA KOMMENTAAR

laisk2. august 2015, 23:18
60, 70 aastatel, teadmatusest, visati ja pôletati nii palju huvitavaid, vanaaegseid asju. Austus neile, kes hindavad vanu asju, hoiavad neid korras, panevad nad elama ja silma rôômustama oma eluruumis. Vaat see on juba midagi, et nad isegi 65 paari kingi jôuavad korras hoida ja leiavad vajaliku paari sekundiga üles. Vôtame neist eeskuju.
arusaaja2. august 2015, 18:33
Vene ajal üles kasvanud inimene ei viska mitte kunagi korras asju ära. Raske elu on teinud inimesed selliseks. Eks ta muidugi veider on aga mis teha, kui puudub kindlus tuleviku suhtes. Praegu on küll kõik OK, poodides asjad olemas ja kui endal vajalik raha ka olemas, siis kõik saab kohe poest kätte. Kes pole näguripäevi ja vaesust näinud, just nii mõtlebki. Aga mis siis saab, kui ärkame ühel hommikul üles ja tänavad on vene tanke täis, poed-pangad kinni? Võimatu? Mine tea. Näiteks USA-s on suht palju inimesi, kes on ette valmistunud maailmalõpuks ja neil on punkrid igasuguste varudega. Aga ameeriklased pole ju vaesust näinud, vene aega pole seal olnud. Nii et meie "kogujad" pole mitte midagi imelikku. Üritavad "heinu alla panna sinna, kuhu arvavad kukkuvat" nagu üks vanasõna ütleb.
Muuseas, meie pere on ka aegajalt inventuuri majas teinud ja ülearused asjad ära andnud või ära visanud (katkised aparaadid).
Tegelikult ei puutu vene ajastu üldse siia teemasse, vaid pigem on inimeses kinni.2. august 2015, 19:50
Viga on laiskuses ja mitte tahtmises koristada, hoolt kanda enda elamistes, asjades.
Olen näinud, kuidas on mõne kuuga mõnel korterid läinud üle käte, kui muututakse laiskadeks.
Paaril tuttaval oli korter algul ilus ja puhas, miski põhjuse tõttu ei viitsitud või ei tahetud koristada.
Mis tõttu tekib alati küsimus, huvitav, mida kardetakse koristamisel ?
Kas haisu,määrdunud esemeid, või teab mida, et laiskaks minnes või mingi muu põhjuse pärast ei taheta koristama hakata.
Tegelikult on lõpus sama seis, kui elatakse rämpsuga ja haisuga koos, pärast vingutakse, et koristada on raske. kui nädalas 2 korda tolmu võtta ja prügi kohe minema visata või riideid 1-2 korda nädalas pesta ei kogune ka rämpsu, kui kõik on korralikult paigutatud.
Mõnedel, kes stressi jäävad tekivad sarnased olukorrad.
Ka endal on teinekord elamine segamini aga maksimaalselt 3 päeva, siis hakkab lihtsalt närvidele käima.
Tean samas väga palju kodanikke, kes koguvad vanu asju aga hoiavad neid ideaalses puhtuses ja korras, kõik on sent sendiga täpses järjekorras ja vaba ruumigi on jäänud elamiseks kuhjaga.
Need kodanikud, kes vaevlevad koristamise kiusatuse käes, on tegelikult prüühiliselt haiged, neid tuleb vägisi poputada koristama.
No2. august 2015, 23:09
mis sa seletad!Mul on ka asjade kogumise maania, aga pole eluski elamine segi olnud! Kas see on laiskus sinu arvates või?Jutt on asjade kogumises, mitte koristamises...haige!
Tegelikult nimetadakse seda haigust laiskuseks.2. august 2015, 19:58
Asi pole mitte stressis või muus, vaid on laiskuse taga kinni.
Soomes olen näinud paljudel ikka väga sassis kortereid, võrreldes pildi peal.
Mõned kodanikud väidavad, et pole aega koristada aga hulkuda on aega peale tööd küll.
Või siis väidavad, et ei jõua koristada peale pikki tööpäevi.
Näiteks ühes soome korteris oli terve suve jagu kuhjunud pesematta nõusi, rasva kiht oli pliidil vähemalt 10 sendine kiht.
Lisaks oli korteris ka muud romu,
Tekib küsimus neile, kuidas on teil võimalik elada sellise rämpsuga koos, hais, prügi, määrdunud riided, ja muud esemed ?
Minu jaoks on selline asi lihtsalt räme ja vastik vaadata.
Sellistel kodanikel olen selgeks teinud, kas teeb ise korteri korda, või palkab koristaja, muidu lihtsalt ei suhtle sellistega enam kunagi.
Kusjuures nii olen mitmeid kordi ka koristusega tööotsasi leidnud.
Samas tean palju selliseid väga puhtaid kodanikke, kellel on tohutult palju tavaari aga kõik on puhtastatud ja hoolitsetud, lisaks kõik esemed on sent sendi peal omas järjekorras omal kohal.
Pole ju raske kord nädalas viia prügi välja, koristada tolm puhtaks ja pesta pesu.
Mul läheb endal süda pahaks, kui pean 3 päeva sassis korteris elama.
Esiteks juba lämmastunud haisust tekib vastik olemine.
Inimesed see 1 päev koristamiseks pole palju nõutud.
Paci2. august 2015, 21:10
Vaevalt et annekteerivat sõda tänapäeval enam tuleb aga päikesetorm vm looduskatastroof küll.
Plekk2. august 2015, 15:41
kui liiga palju üleliigset kraami on, siis panen osta.ee-sse müüki. Saab ruumi ja plekki ja keegi saab endale vajamineva asja. Prügilaid ei koorma kasutuskõlblike asjadega.
Kasumijaht2. august 2015, 21:07
Osta.ee võtab viimasel ajal liiga palju vaheltkasu, eriti kallimate lõpphindade puhul
Isegi SOOV on soodsam!
Gogol2. august 2015, 14:55
Eesti on Pljushkineid täis
mare2. august 2015, 11:48
mood tuleb alati ringiga tagasi. Mõned asjad võid siis väikeste iluraviga ümber kohendada ,Muidugi on kahju isegi riideid ära visata,sest nendega on emotsionaalne side ,Pealegi on kangad aastakümneid tagasi olnud tunduvalt paremad,kui praegu ja õmbluskvaliteet samuti. Ega muidu kaltsukatel nii hästi lähe . Ostad odava asja ja kohendad ringi . Oled omanäoline ja ei sulandu masstoodangusse.Ajakirjandus ain apromob vintage asju.Muidugi ei viska inimesed midagi ära,sest elu läheb ain aviletsamaks,ise jäädakse vaesemaks ,viletsamaks ja siis on vanaduses migagigi selga-jalga panna Siis ju mood ei mõju.
linda2. august 2015, 11:28
mul oli kunagi naabrinaine,kes kinkimiseks ostis ka igasuguseid nipsasjakesi,vaase,kausikesi ja muud nodi kokku.no ei taha ju keegi ajast ja arust asju endalekingiruseks saada,mis on kolikambris aastaid tolmu kogunud.
L@SSIE2. august 2015, 11:17
Siin inimesed saavad veidi valesti aru, nagu asjade ostmine ja äraviskamine oleks nagu normaalne. Andke asjad heategevusse, kui enam vaja ei lähe. Minu tänase päeva tegevusi on Süüria lastele mänguasjade sortimine, laske teie ka käia.
naisuke2. august 2015, 12:22
ja Sa tead, kuhu need asjad tegelikult lähevad: prügimäele või Aafrikasse...
niiii2. august 2015, 12:36
Väga suurt vahet ei ole, kas Süüriasse või Aafrikasse. Mõlemal pool on hädalisi, kellele endale enam mittevajalikku saata.
Tegelikkuses2. august 2015, 23:12
elavad heategevuse raha või tavaari pealt just need vahelkasuvõtjad ja abivajajad saavad ....kui saavad.... selle viimase kaltsukese!See ju massimeediast ka läbi kõlanud!
Meie korterid2. august 2015, 10:06
ehitatakse liiga tillukesed ju, ilma keldrite ja panipaikadeta isegi viimasel ajal. Sellisel juhul peab olema korteris üks majandusruum lisaks, kus on palju seinakappe, stangesid riiete ja jalanõude ning kõige majapidamises vajalike esemete ja seadmete hoidmiseks. Normaalne on, et inimesel igaks elujuhtumiks on olemas kostüümid, kingad, samuti kõik elementaarsed tööriistad!
Fotol2. august 2015, 02:00
on ainult kaltsud.Koli pole.Kui pilt just illustratiivne pole.
Minul 1. august 2015, 16:30
on üleliigseid asju väga vähe,ma neid ei kogu,ma enne ostmist mõtlen väga põhjalikult järele kas minule on seda asja ikka vaja, olgu ta kui ilus või odav tahes
njaa2. august 2015, 23:14
Brita1. august 2015, 13:45
mina ei saa aru neist kogujatest. need on haiged inimesed. ja vajavad ravi.
Saamatud mittekogujad1. august 2015, 22:08
Aga kas see on targem, kel pole mingeid varusid? Et kui midagi vaja, siis läheb poodi ja ostab valikuta ja mitmekordse juurdehindlusega.
Ja kel pole elementaarseid tööriistu, hooldusvahendeid ega tahtmist midagi ise teha, vaid maksab iga teenuse eest.
just nii2. august 2015, 09:38
Kui mul midagi vaja on, lähen poodi ja ostan kóige kenama. Ja kannan/tarvitan tihti. Mul pole kümmet "odavmüügist" saadud jakki. Kahest ilusast piisab.
Vajalike (kvaliteetsete) tööriistade kast on riiulil. Niidid-nóelad ómblusmasinaga ka olemas. Kóige sobilikuma asja saad ise tehes. Ilus riie on küll kallis, aga selle asemel kümme koledat kappi seisma...
Hooldusvahendeid on 1 näokreem, 1 näotoonik, 1 sügavpuhastav kreem (ostetud ilma allahindluseta). Parfümeeriatarbed mahuvad ühte kotikesse.
Ma mitte ei viska ära, vaid ma ei ostagi tarbetut/seismajäävat särki vói püksipaari, maksku see vói 50 senti.
Asja peaks olema vähe, kuid see-eest ilusad ja kvaliteetsed!
Prohvet2. august 2015, 14:37
Keegi Kortpärg on hoiatanud, et ühel hommikul ei saa osta enam midagi, pole ka elektrit ega internetti! Linnas puudub ka toit. Siis on põhimõte, et "meil pole endal midagi vaja, sest kõike saab poest" kehtetu!
Shaakal2. august 2015, 16:39
Sa vajad ka ju ravi, kui aru ei saa!
üks naine1. august 2015, 09:42
Ka mulle oli kogunenud aastaviisi igasugu riideid ja asju. Ühel päeval mõtlesin, et nad on kõik kottides ja võtavad kappides nii palju ruumi ära, ma neid ei kanna enam kunagi ega kasuta ka, siis milleks hoida. Vanasti oli teistmoodi, asjadel oli oma oht ja panipaiku oli pööningul ning teistes aitades ja ruumdies, et siis vanaema ja ema asjad said hoitud ja järeltulevate põlvede kasuks , et nad vaataksid ja uuriksid. Tänasel ajal on inimesed liikuvamad, mobiilsemad ja ei käida terve majapidamisega ega isegi üheste lamsiest tese pole vaja mööblitki kaasa vedada, koliga aga tülikas ja pole neid lapsigi niipalju kes vanast huvituksid, selga aaga keegi ei pane vanu moest läinud asju. Ja viskasingi ära, kui selga asi enam ei läinud , siis minema. Olen natukene juurde võtnud võrreldes 20 eluaastaga ja see oligi mõõdupuuks. kahju oli aga kui selga ei lähe-minema!!! Kuidagi pidi ju end kokku võtma. Prügikastitäie koli sai ära vistud, vanad käekotid ja jalanõud ning muu staff. Nüüd palju parem, ruumi rohkem.
naisuke2. august 2015, 09:24
Ma küll ei raatsi ära visata pluuse ja kleite, mida kandsin 20 ja enam aastat tagasi. Kuna on ka praegu parajad ja kõik kapid täis...(((
2. august 2015, 10:42
Mood käib omasoodu, mis praegu pole moes, on seda 10-15 aastaga jälle,
ants1. august 2015, 09:37
Selle kohta öeldakse, et täi nahka on vaja seitsme aasta pärast