Stephen Hawking Foto: NIKLAS HALLE'N
Maailm
28. juuli 2015, 13:17

Elon Musk ja Stephen Hawking hoiatavad: tapjarobotid on tulekul! (9)

Ligi tuhat teadlast ja tehnoloogiaeksperti on koostanud avaliku kirja, mis hoiatab tehisintelligentsi sõjanduses kasutamise eest, vahendas BBC.

Allakirjutanute seas on näiteks kosmoloog Stephen Hawking, tehnoloogiaettevõtja Elon Musk ja Apple´i kaasasutaja Steve Wozniak. Samuti leiab sealt Skype´i asutaja Jaan Tallinna nime.

Tekst avaldati elu tuleviku instituudi (Future of Life Institute) kodulehel ning seda esitletakse teisipäeval Buenos Aireses toimuval konverentsil.

Asjatundjad kutsuvad üles keelustama tehisintelligentsi kasutamist sõjandusotstarbel. Tehisintellekt võib vähendada vajadust inimsõdurite järele, kuid iseseisvatel ründerelvadel ei ole piisavalt kriitikameelt, et otsustada, kas lahing on üldse vajalik või saaks selle ära hoida. Uute robotite arendamine võib viia uue võidurelvastumiseni ja inimkond peaks tegema kõik, et seda vältida

"Nagu keemikutel ega bioloogidel pole mingit soovi luua keemilisi või bioloogilisi relvi, ei soovi ka suur osa tehisintelligentsi loojatest ehitada roboteid, mida saaks kasutada relvadena inimese vastu,"  seisab pöördumises.