Rita Metsa teos "130 haruldust Eestis" (Ajakirjade kirjastus)Foto: Silja Paavle
Raamat
24. juuli 2015, 09:52

Raamat, mis suunab looduses haruldusi märkama

Senikaua, kuni inimesed muutuvad järjest enam linnakesksemaks ja loodusvõõramaks, on iga kaunite piltidega loodusraamatu ilmumine vägagi tervitatav. Isegi, kui lugeda ei viitsi, tekitavad ehk pilkupüüdvad fotod soovi minna looduse imesid oma silmaga kaema.

Üks selline, loodusega sinasõbraks saamise raamat on kindlasti Rita Metsa "130 haruldust Eestis" (Ajakirjade kirjastus). Raamatus tutvustatakse lugejale 130 haruldast liiki Eestis. Mis on haruldane, võib olla muidugi vaieldav küsimus. Kuid autorgi kinnitab raamatu eessõnas, et haruldane on väga suhteline mõiste ning raske on tõmmata konkreetset joont haruldaste ja tavaliste liikide vahele. Sellesse konkreetsesse raamatusse on Eesti looduses peituvad pärlid jõudnud ennekõike autori sisetundest ja vaimustusest lähtuvalt. Raamatust saab ülevaate haruldustest taime ja seenemaailmas, haruldastest lindudest, selgroogsetest, putukatest ja selgrootutestki.

See raamat ei ole määraja ega entsüklopeedia ning ei paku staažikatele loodusesõpradele ehk ka suuremat lugemiselamust. Kuid vähemkogenenuimaile annab see võimaluse haruldusi märgata. Ning kindlasti on see raamat inspireeriv teos neile, kes metsaskäiku kipuvad päev-päevalt edasi lükkama.