Klounid Piip ja Tuut loodavad, et lastel tuleb pärast nende lavastuste nägemist naeratus suule ka järgmisel päeval. Foto: ARNO SAAR
Eesti uudised
9. juuli 2015, 16:01

Piip ja Tuut soovitavad: minge metsa ja ujuge iga ilmaga!

Kuigi stand-up-komöödiaid on Eestisse jõudnud nagu seeni pärast vihma, on klounid Piip ja Tuut ehk Haide Männamäe ja Toomas Tross esimesed, kes hakkama saanud kogu perele mõeldud tükiga.

„Nii nagu sedasorti koomikažanrile omane, tulevad ettekandele lood, mis on esitajaid endid enim puudutanud, naerutanud või nendega juhtunud ja mida tahaks vaatajatega jagada,” tutvustab Toomas Tross lavastust „Elu õied”. Haide Männamäe lisab: „Elu õiteks on lapsed nii irooniliselt kui ka sõna otseses mõttes öelduna ning värvikad lood, mida täiskasvanud on laste kasvatamisel pidanud kogema. Teinekord ei teagi täpselt, kes keda kasvatab.”

 

Kas püstijalakomöödia nõuab klounidelt teistmoodi mängimist kui varasemad lavastused?

Toomas: Jah, sest esimest korda astuvad Piip ja Tuut üles komöödias. Seni oleme enda meelest ikka tõsiseid tükke teinud, ainult publik on millegipärast naernud. Sealt see mõte tuligi, et teeme vahelduseks ka ühe naljatüki, siis saab publik rahulikult etendust vaadata ja meie oma lugusid ette kanda. Pealegi on püstijalakomöödiad praegu sõiduvees ning Piip ja Tuut tahavad ka laineharjal liuelda. Oleme saanud oma silmaga nautida maestro Eino Baskini estraadietendusi ja see on jätnud ereda mälestuse – meil on siht silme ees, kuhu püüelda.

Haide: Novembris, mängumaja Piip ja Tuut neljandal sünnipäeval esitasime külalistele mõned „Elu õite” lood ning pärast tuli mustkunstnik Meelis Kubo meie juurde ja teatas, et me võiksimegi teha pere-stand-up’i. Võtsime sõnasabast kinni.

 

Mängite eelkõige lastele. Kas lastele on raskem mängida kui täiskasvanutele? Kas nad tuleb kohe n-ö haardesse saada ja vaimustusega jälgima meelitada?

Toomas: Piip ja Tuut on aastate jooksul südame võitnud ja põue pugenud just peredele. Meie etendustel saavad kõik naerda – vanemad naeravad laste üle, kui need naeravad, ja lapsed rõõmustavad vanemate üle, kui need naeravad, ning vahel nad naeravad koos.

Haide: Loodame, et naeratus tuleb näole ka järgmisel päeval pärast etendust.

Toomas: Aga kui otse küsimusele vastata, siis meie ei eelista üht publikut teisele, vaid püüame mängida kõigile, kes meid vaatama tulevad. Raskem on hoopis siis, kui ise ei ole just kõige paremini etenduseks valmistunud. Oleme piisavalt enesekriitilised ega salli lati alt läbi lohistamist. Ja köitma peab iga publikut, sest meie ju kutsusime nad kokku ja tahame nad oma mängulooga kaasa tirida ühele üllatusterohkele retkele.

Haide: Oleme etendusele seekord lisanud märke: soovituslik alates viiendast eluaastast, aga kohustuslik kõigile täiskasvanutele.

 

Milline on teie kui klounide soovitus suveks lastele ja miks mitte ka täiskasvanutele?

Toomas: Suvel tuleb ükskõik mis ilmaga ujuda, ka siis, kui emme-issi arvavad, et vesi on külm, ning õues mängida ja süüa värskeid aiasaadusi, siis saab ka talvel õues mängida ilma, et kraadiklaas kisades mööda tuba taga ajaks: paa-lavik tu-leeeb!

Haide: Minge metsa, sadagu vihma või paistku päike!

-----------------------------------

Püstijalakomöödia „Elu õied”

20. juulil kell 19 Lohusalu sadamas

24. juulil kell 19 Rannarahva muuseumi õuel

31. juulil kell 19 Lohusalu sadamas

2. augustil kell 15 Lohusalu sadamas

10. augustil kell 19 Tartu Hansa hoovis

15. augustil kell 19 Pärnu Kentuki pubis