Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
5. juuli 2015, 20:45

GALERII | Briti kuningakoda pidas printsess Charlotte'i ristseid (4)

2. mail sündinud printsess Charlotte ristiti pühapäeval Norfolki krahvkonnas Sandringhamis. Tseremoonia toimus õhtupoolikul samas kirikus, kus 1961. aastal ristiti pisitüdruku vanaema printsess Diana.

Lõuna ajal andis kuningakoda oma kodulehel ja sotsiaalmeedias teada vastsete ristivanemate nimed. Üllatuslikult polnud nende seas ühtegi kuningapere liiget. Veel hommikul panustati kihlveokontorites kõige rohkem sellele, et Charlotte´i ristiemadeks saavad printsessid Beatrice ja Eugenie.

Selle asemel valisid Charlotte´i vanemad William ja Catherine välja viis lähedast sõpra: Williami koolikaaslased Thomas van Straubenzee ja James Meade'i , Williami nõbu Laura Fellowesi, Catherine´i onupoeg Adam Middletoni ja hertsoginna lähedase sõbranna Sophie Carteri.

Talitus toimus kitsas pereringis ja sinna oli kutsutud vaid 22 inimest: kuninganna, Edinburghi hertsog prints Philip, prints Charles ja hertsoginna Camilla, Catherine'i vanemad ja õde-vend ning ristivanemad ja nende kaaslased. Mitteametliku külalisena viibis ristimisel prints George'i lapsehoidja Maria Borallo.

Tseremoonia viis läbi anglikaani kiriku pea, Canterbury peapiiskop Justin Welby. Huvitav on teada, et Briti kuninglike laste ristimisel kasutatakse Jordani jõest pärit ristimisvett.

Talituse tarbeks toodi Norfolki maakonnas asuvasse kirikusse ka uhke veekann ja liiliatega ristimiskarikas. Karikas on valmistatud 1840. aastal ja sellest saati on seda kasutatud pea kõikidel kuninglikel ristimistel. Tavaliselt hoitakse seda koos kroonijuveelidega Londoni Toweris. Väidetavalt pole uhkeid esemeid kunagi varem pealinnast välja viidud.

Charlotte'i ristimiskleit oli samuti väärikas, pitsist ja satiinist rõivas on täpne koopia kuninganna Victoria vanima tütre ristimiskleidist. Samasugust rõivast kandis ristsetel ka Charlotte'i vanem vend prints George.

Kuigi kirikus toimuv oli mõeldud vaid perekonnale, kogunes Sandringhami terve hulk kuningapere fänne.

William ja Catherine ning George jalutasid kirikusse koos lastega. George'i punavalgetes toonides riietus oli ülimalt sarnane sellele, mida William kandis oma venna Harry ristimisel. Päevakangelane Charlotte veeres tseremooniale vanamoeliselt väärikas lastevankris, mis on kuningakoja valduses olnud aastakümneid.

Tseremoonia järel pakkus kuninglik paar külalistele teed ja ristimiskooki, mis pärineb nende pulmakoogist.

Ametlikud ristimisfotod tegi kuulus moefotograaf Mario Testino ja need peaksid avalikkuse ette jõudma lähipäevil.