PALJU KALLAD, MÜÜJAKÄSI: Vaadiõlle väljavalamine on tegelikult üsna keeruline kunst.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
4. juuli 2015, 08:00

Õllesummeril valatakse vaadiõlut pisut kitsilt: poole liitri eest makstes sageli poolt liitrit ei saa (9)

Kui täpse käega villivad müüjad Õllesummeril klientidele vaadiõlut? Kas poole liitri eest makstes saab ikka pool liitrit kesvamärjukest? Võtsin kaasa viiemilliliitrise täpsusega mõõteklaasi ja uurisin järele – eelistades müügikohti, mille leti ees ikka väike saba.

Et tulemus oleks võimalikult täpne ning kadu minimaalne, valasin joogi müüja ulatatud topsist mõõteklaasi ning pärast iga õlut loputasin klaasi ja lehtrit veega. Pärast paari ümbervalamist otsustasin laia lehtrit mitte kasutada, sest see ajas õlle rohkem vahutama. Ühtegi piiska maha ei läinud, sest mõõtekolvi suu oli piisavalt lai.

Palju siis poole liitri pähe õlut pakuti? Seitsme kontrollostu tulemused on siin.

• Esimesena soetatud õlleks osutus Saku Originaal (2,50 eurot lubatud 0,5 liitri eest). Telk, millest õlu ostetud sai, oli laululava taga. Topsi voolas täpselt 500 milliliitrit.

• Teises müügipunktis, esimesest nii-öelda otse üle tee, valati välja 470 milliliitrit Originaali ning tühimik täideti vahuga.

• Kolmanda, raadiotorni juures olnud leti ääres ulatati mulle kõige vähem õlut. Ühtlasi oli kraanil teistest täiesti erinev tila – nimelt ulatus see topsi põhja ja tekitas suurel hulgal vahtu. Tulemuseks sain 440 milliliitrit Originaali.

• Täpselt laulukaare taga olnud müügipunktist ostsin A. Le Coqi Premiumi (2,50 eurot, lubatud kogus 0,5 liitrit). Heldeke, siin küsiti dokumenti. Tulemuseks jäi 455 milliliitrit.

• Hartwalli lava ees olnud A. Le Coqi telgis valati välja 445 milliliitrit Premiumi – mõni lonks jäi ikka puudu.

• Täpselt lauluväljaku ja mereväravate vahel ootas mind meeldiv üllatus. Kuuenda õllepunkti teenindaja oli väga heas tujus ning seda oli näha ka mõõtmisel – ta valas välja 510 milliliitrit.

• Tankeri vaarikaõlu, ikka vaadist, hind kolm eurot 0,4 liitri eest. Kohal olid osavad müügimehed ning see telk ei jäänud kahe silma vahele juba vähe uimasematelgi summerdajatel. Valitud joogiks osutus käsitööõlu, mille tops oli küll väiksem (400 ml), kuid kadu üsna olematu – välja valati 395 ml. Samas: vaadates topsi suurust, võib mõista, et müüjal oli keeruline valada anum triiki täis.

Tulemus? Peale jäi siiski õllega koonerdamine. Ajanappusele ei saa süüd ajada, sest järjekordi, olgem ausad, eriti polnud. Summerdaja võiks arvestada, et üsna tõenäoline on, et pooleliitrise õlle asemel saadakse 440 ml.

Tellitud 3400 milliliitrist jäi saamata 185. Muidugi pole see maailmalõpp, kuid suurem õllesõber kannab siiski mõningast kahju.