Tundub, et elurõõmust pakatav Curly Strings ei jäta ühtki eestlast külmaks. Bändi hitt „Kauges külas” on aga muutunud vaat et mitteametlikuks hümniks. Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
2. juuli 2015, 15:59

Eeva Talsi avastab Eestit (4)

Viimaste aegade Eesti üks edukamaid bände Curly Strings tiirutab suvel ühest kontserdipaigast teise, kuid bändi laulja ja viiuldaja Eeva Talsi sõnul jääb bändiliikmetel siiski aega ka puhkamiseks.

„Puhkame võimalikult palju just neil päevadel, kui kontserte pole. Suvel tahaks palju looduses käia ja uusi Eestimaa paiku avastada. Kuna sõidame palju ringi, siis näeme ka palju. Eesti on väga ilus!” tunnistab Talsi. Tõsi, kui vaadata kas või käesolevat nädalat, siis esinemisi jagub lausa nelja päeva. Kolmapäeval esines Curly Strings Tammistu küünis ja selle kontserdi salvestas ka ETV. Neljapäeval näeb 2012. aastal loodud bändi aga Kabli Päikseloojangu festivalil, reedel astutakse üles Rakvere linnuse hoovis ja laupäeval Kärdla laululaval. Senistest suvistest kontsertidest on Talsile eriti eredalt meelde jäänud jaanipäeva kontsert Varbuse muusikamõisas. „Koht oli mõnusalt looduslähedane ja rahvas väga lõbus ja tore,” selgitab laulja.

Möödunud nädalal astus oma muusikas pärimust ja kantrit siduv Curly Strings üles Viru folgil ja laulja sõnul jättis seegi kontsert väga võimsa emotsiooni: „Seto folk oli ülitore! Sealne publik oli avatud ja heatujuline!” Mõistagi üritavad bändiliikmed suurematel folgipidudel või festivalidel jõuda ka teiste esinejate kontsertidele. „Ise ootan kõige rohkem Viljandi folki, sest seal esineb kaks minu iidolit – Casey Driessen ja Frigg,” räägib Eeva Talsi, kes muusikutöö kõrvalt on Tartus Heino Elleri nimelises muusikakoolis ametis ka pärimusmuusika osakonna juhatajana.

Curly Stringsi tänavuse aasta üheks kõrghetkeks tõotab aga kujuneda 15. juulil Tartu lauluväljakul toimuv kontsert. Sellele ülesastumisele on oodata üllatuskülalisi ning just seal salvestab bänd ka muusikavideo hitile „Kauges külas”. „Rahva kaasabil püüame videopilti need kõige ehedamad ja mõnusamad emotsioonid, mis selle looga ikka ja jälle esile tulevad, ükskõik kus me ka ei esineks. Igaühel on siin väga tähtis roll,” kirjutatakse bändi Facebooki leheküljel.

Eeva Talsi tunnistab, et bänd ootab seda märgilist kontserti juba väga: „Nii mina kui ka sõnade autor Kristiina Ehin elame Tartus ja see tundus õige paik sellele video filmimiseks. Ning kuna see lugu on juba nii rahva oma, siis tundus, et video võiks samuti olla selline, kus rahvas seda meiega kaasa laulab.”

Eeva Talsi muusika ja Kristiina Ehini sõnadega lugu „Kauges külas” on juba tükk aega olnud uskumatult populaarne. Kas bändiliikmed oskasid ette näha, et just sellest saab lugu, mida laulavad isegi lasteaialapsed? „Seda, et lugu nii populaarseks saab ja rahva seas levib, ei osanud me ette näha. Ja ikka tekitab häid tundeid, kui väiksed lapsed seda oskavad laulda ja tahavad laulda. Mis puudutab loo sündi, siis kõigepealt tegin meloodia, seejärel saime poistega kokku ja lõime üheskoos vormi ning salvestasime ja saatsime selle Kristiinale. Sõnade tegemisel andsime talle vabad käed. Olen Kristiinaga sugulane. Minu vanaisa ja tema vanaema olid õde ja vend. Tahtsin juba ammu temaga koos mõne loo luua ja on hea meel, et meil see nii hästi õnnestus.”

--------------------------

Curly Strings

Eeva Talsi – laul, viiul

Jalmar Vabarna – laul, kitarr

Villu Talsi – laul, mandoliin

Taavet Niller – laul, kontrabass

*Curly Stringsi debüütalbum oli mullu aprillis ilmunud “Üle ilma”, tänavu juunis ilmus lühialbum „Elumäng”. Esikplaadilt pärit loo „Kauges külas” valisid raadiojaama R2 kuulajad mulluseks Eesti aastahitiks.

*Tänavu oli bänd Eesti muusikaauhindade tseremoonial võidukas neljas kategoorias: aasta album, aasta parim laul, aasta ansambel ja aasta debüütalbum. Kehvemini ei läinud ka Kuldse Plaadi galal, kus ta võidutses aasta uustulnuka, aasta plaadi ja aasta ansambli kategoorias.