NARVA-JÕESUU JAANIÕHTU: Kuurortlinn Narva-Jõesuu süütas oma jaanitule kai jalutuspromenaadi juures. Kella 22 paiku oli rahulikum seltskond jõe ääres promeneerimas, lapsed nautisid batuuti ja kettkarusselli ning tantsujalad võtsid diskost viimast. Rahvamasside edasi-tagasi liikumine oli klassikaline «narodnoje guljanije».Foto: Aldo Luud
Inimesed
25. juuni 2015, 07:00

Jaanipeod vene kombe järgi: u nas segodnja prazdnik – jaanipäev i võidupüha! (4)

Ida-Virumaa venelased pidasid jaaniõhtut ning tähistasid võidupüha perepeona nagu eestlasedki, üksnes suhtluskeel oli teine.

Ida-Virumaa venelased pidasid jaaniõhtut ning tähistasid võidupüha perepeona nagu eestlasedki, üksnes suhtluskeel oli teine.

Hülgehall meri. Kiviklibusel rannal istuvad seltskonnad. Kes teeb väikest lõket, kes grillib. Suhkruvatikioski ümber keerdub järjekord. Laval timmib piduliste meeleolu ukraina lauluansambel Javir. See on Sillamäe jaanipidu linna veeres mere ääres. Sel venekeelsel peol kuuleb vaid kaht eestikeelset sõna – "jaanipäev" ja "võidupüha". Aga neid kaht hääldatakse see-eest veatult.

Kohalikel on peopaik mere ääres tõepoolest selge, esimest korda linna saabujad on sirges segaduses. Lahke vene inimene avitab alati. "Sõidan ise ka sinna, tulge minu järel," ütleb mees, kellelt juhatust pärime.

Edasi lugemiseks: